«Адвокати природи»




У читальній залі Очаківської міської бібліотеки відбулася екоосвітня гра «Адвокати природи», присвячена Всесвітньому Дню водно-болотних угідь. Її учасниками сталі учні 6-Б та 7-А класів Очаківської загальноосвітньої школи №2, разом з вчителькою біології та основ екології Н.В. Безлепкіною.

Головна мета гри – відстояти право на життя мешканців водно-болотних угідь Кінбурнської коси, у яких  «...немає адвокатів, їм немає на кого поскаржитися, за них немає кому заступитися, окрім нас людей…».

Але щоб стати справжнім адвокатом природи та взяти участь у її захисті, учні шукали та відмічали на карті загадкову Ягорлицьку затоку – водно-болотне угіддя міжнародного значення, яке знаходиться під охороною трьох природно-заповідних об’єктів: Чорноморського біосферного заповідника, регіонального ландшафтного парку «Кінбурнська коса» та національного природного парку «Білобережжя Святослава».

А також, по черзі, визначали водно-болотних птахів коси, право на існування яких учасники заходу були готові захищати.

У центрі уваги «адвокатів» - захист птахів, що потерпають від пострілів браконьєрів, які не зважають на закони та полюють навіть на заповідних територіях.

Також потребують захисту птахи, що мешкають у очеретяних заростях. Вони потерпають від безконтрольного викошування очерету та пожеж. У вогні гинуть пташині гнізда разом з майбутніми пташенятами.

Відстояли учасники гри і права рибоїдних пеліканів - спокійно жити на нерестових озерах Бієнкових плавнів та підтримувати екологічне благополуччя водойм Кінбурнської коси.

«Адвокати» вирішували суперечливу долю зимових володарів коси: орланів білохвостів – санітарів водно - болотних угідь, які контролюють зграї птахів та ловлять у них ослаблених та хворих особин. Цим вони приносять користь, яка в сотні разів більша ніж «шкода» яку вони можуть приносити поїдаючи рибу. Остання теж буває переважно снулою.

Менш шкідливим, але теж суттєвим є фактор турбування птахів людьми і транспортом у місцях гніздування та скупчень. Гнізда можуть потрапити під колеса та існує велика вірогідність знищення їх сірими воронами та жовтоногими мартинами. По слідах людей яйця та пташенят також легко знаходять лисиці та вовки.

Еколого-освітня гра посприяла позитивному ставленню до природно – заповідних об’єктів. Дуже добре, що її учасники співчувають, допомагають всім, хто потребує допомоги, дбають про долю живих мешканців нашого краю, вчаться зберігати і берегти те, що ще залишилось.

І. Форманюк,
провідний фахівець з екоосвіти РЛП «Кінбурнська коса»
та НПП «Білобережжя Святослава»