Тиждень біорізноманіття в Очакові




22 травня щорічно відзначається Міжнародний день біологічного різноманіття. З цієї нагоди у Очаківській міській бібліотеці та у школах, розташованих на Кінбурнській косі, розпочався тиждень екологічних знань, у рамках якого працівниками з екоосвіти природно – заповідних парків розроблені різноманітні екоосвітні заходи, серед яких бесіди, «відеомандрівки», практикуми та екологічні ігри.

Першими учасниками мандрівки сторінками Червоної книги України стали учні 2А класу Очаківської ЗОШ №1 разом з класним керівником Римою Усік.

Вони дізнались багато цікавого про тварин рідного краю, котрі потрапили на сторінки Червоної книги України та про природно – заповідні об’єкти Очаківщини, що охороняють природні скарби.

Земля – це домівка для багатьох організмів, які разом зі своїми екосистемами, у яких мешкають, формують біологічне різноманіття.

Для збереження різноманіття, в першу чергу, потрібно зберігати і окремі види організмів, що пов’язані між собою харчовими ланцюгами, тому втрата хоча б однієї ланки у цих мережах призводить до порушення рівноваги та часто до непередбачуваних результатів.


Стежками Біорізноманіття Кінбурнської коси

Внаслідок дії негативних антропогенних факторів все більша кількість видів тварин і рослин в Україні опиняються під загрозою зникнення. До першого видання Червоної книги України (1980) було внесено 151 вид рослин і 85 видів тварин. До другого видання внесено вже 541 вид рослин і грибів та 382 види тварин. Останнє видання Червоної книги України (2009) містить 826 видів флори і 542 види фауни.

Тому метою є захистити та відновити в дикій природі найбільш знакові та вимираючі види рослин і тварин.


Юні дослідники Покровської ЗОШ намагаються розгадати таємниці червонокнижних тритонів на Кінбурнській косі

Для збереження біорізноманіття Кінбурнськой коси та прилеглих водних акваторій створені природно – заповідні об’єкти: Чорноморський біосферний заповідник, регіональний ландшафтний парк «Кінбурнська коса» та національний природний парк «Білобережжя Святослава», яки працюють у напрямках охорони та збереження різноманітних природних комплексів та рідкісних видів.

Біорізноманіття – це найцінніший природний ресурс, який необхідно охороняти. Завдяки збереженню видового різноманіття ми отримуємо безліч природних послуг – чисте повітря та воду, природні матеріали, захист від паводків, утримання вуглецю та прекрасні місця для відпочинку.


Зустріч екологічної регати на узбережжі Ягорлика

Щорічне відзначення Міжнародного дня біологічного різноманіття – чудова нагода ще раз згадати про необхідність збереження біорізноманіття та усвідомити відповідальність за збереження цієї дорогоцінної спадщини для нинішніх та прийдешніх поколінь. Тому ми закликаємо приєднатися до заходів, спрямованих на збереження біорізноманіття нашого краю.

Національний природний парк «Білобережжя Святослава», регіональний ландшафтний парк «Кінбурнська коса» та Очаківська міська бібліотека запрошують школярів взяти участь у тижні екологічних знань та отримати знання про біологічне різноманіття Очаківщини та рідкісних мешканців Кінбурнської коси.

І. Форманюк,
провідний фахівець з екоосвіти РЛП «Кінбурнська коса»
та НПП «Білобережжя Святослава»