Впусти Йордан у серце!




Дорогі браття і сестри во Христі! Шановні очаківці!

Щиро вітаю вас із святом Хрещення Господня і Богоявлення!

У великому сміренні прожив Христос тридцять років свого життя. Ніким непомічений серед інших прийшов Він до вод Йордана, щоби обряд Івана Хрестителя став таїнством, щоби розпочати свій жертовний шлях заради нас. Всесильний, що навчив і нас смиренню, схилив голову під руку Предтечі, щоби визволити нас з темряви і дати надію на Царство Боже.

Як фарисеї пристали до Івана Хрестителя із питанням, чому він хрестить народ, то відповів їм: “Я водою хрищу, а між вами стоїть, що Його ви не знаєте... Оце Агнець Божий, що на Себе гріх світу бере! Це Той, що про Нього казав я: За мною йде Муж, що передо мною Він був, бо був перше, ніж я. (Ів. 1:26-30).

Голос Отця возвістив про Сина Божого і Дух Святий голубом зійшов з небес, щоби явити світові Спасителя у образі людському, як вийшов Христос з вод Йорданських. Можна сказати, що водночас із Христом у Йордан увійшов старий Адам, а вийшов Адам оновлений - без гріха. Так само, як і ми, приймаючи Святе Хрещення через воду, вбираємо у себе Благодать Божу, народжуємося духом у вже народженій плоті. Завдяки таїнству Святого Хрещення усі ми відродилися для нового життя. Тому вода хрещенська і називається “великою агіасмою”, тобто великою святинею. І навіть відлученим від Євхаристії дозволялося вживати її як духовну розраду.

Пам’ятаймо, що той, хто сподобиться причаститися Богові, матиме цю найбільшу святиню. А хто прийде до Нього із пустим серцем і темними думками, не отримає нічого, скільки б не набрав він води. Тож, у світле Водохреще припадемо до джерела Божої любові. Хай благословенна самим Господом вода зцілить наші тіла і душі, очистить серця наші від кривди і нещирості, наповнить їх любов’ю до ближнього, порозумінням і миром.

Хай милості і Благодать Божа зійдуть на благословенну землю очаківську і воздасться кожному по вірі його.

Христос Хрещається!