Військова служба за контрактом стала більш привабливішою




Сучасна армія, яку розбудовує Україна – це не тільки зміни до підготовки професійного рівня військовослужбовців, технічне переоснащення та забезпечення сучасним озброєнням, а й покращення соціальних стандартів. Новий 2019 рік став в цьому плані для військовослужбовців Збройних Сил України та членів їх сімей більш привабливішим.

Так з 1 січня суттєво збільшено розмір грошового утримання, яке сьогодні нараховується у межах від 10,200 до 26 тис. гривень в залежності від посади, військового звання, вислуги років та інших надбавок. Щорічно виплачується оздоровча матеріальна допомога в розмірі однієї місячної заробітної плати, матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань, також у розмірі однієї місячної заробітної плати. Крім того військовослужбовці, які вперше підписали контракт отримують одноразову грошову винагороду: особам рядового складу – 8 (вісім), особам сержантського і старшинського складу – 9 (дев’ять), особам офіцерського складу – 10 (десять) розмірів прожиткового мінімуму, який з першого січня 2019 року становить 1853 гривні.

Відбулись суттєві зміни у військовому законодавстві, щодо забезпечення військовослужбовців та членів їх сімей житлом. Кабінет міністрів пропонує в 2019 році для вирішення цього питання виділити з державного бюджету Міністерству оборони 839,9 мільйона гривень, що на 17,7 мільйона більше, ніж було виділено в 2018 році. Ці кошти, перш за все, будуть спрямовані на будівництво нового житла, реконструкцію і ремонт казарменого фонду, який планується переобладнати під військові гуртожитки, закупівлю квартир на вторинному ринку. Не обділені в цьому плані будуть і військовослужбовці Очаківського гарнізону, для яких вже в цьому році буде закладено будівництво нових житлових будинків.

Є певні позитивні зміни і в наданні військовослужбовцям грошової компенсації за піднайом житла. Раніше ця компенсація стосувалася тільки офіцерського складу, та з цього року, згідно Постанови КМУ №1160 від 27.12.18 року, ця виплата гарантована усім категоріям військовослужбовців, незалежно від строку служби і військового звання. Її розмір з 01 січня 2019 року становить 1853 гривні, а при наявності в них трьох і більше членів сім’ї розмір даної компенсації збільшується в 1,5 рази.
Крім вище зазначених приємних нововведень, військова служба за контрактом також передбачає і інші соціальні гарантії, такі як:

– можливість кар’єрного зростання;
– щорічна відпустка від 30 днів, тривалість якої зростає зі збільшенням вислуги;
– можливість служби у миротворчих підрозділах за кордоном;
– якісне безкоштовне медичне обслуговування;
– право на отримання заочної вищої освіти (без відриву від служби) за рахунок Міністерства оборони після підписання другого контракту;
– можливість безкоштовного вивчення іноземної мови (особам, які перебувають в резерві для просування по службі);
– виділення земельних ділянок під будівництво та пільги для військовослужбовців (учасників ООС) та членів їх сімей.

Так 13 вересня 2019 року пройшов день відкритих дверей у військовій частині А1804 (окремий дивізіон військової частини А2062), який базується у місті Очакові. На даний захід було залучено молодь міста та району, випускників шкіл та усіх охочих, які бажають пов’язати своє життя із Захистом Вітчизни.

 

Представники військової частини продемонстрували зразки військової техніки, яка знаходиться на озброєнні у частині, побут військовослужбовців та провели показовий виступ бойових підрозділів частини. Представники Очаківського районного військового комісаріату розказали про переваги військової служби за контрактом, агітували школярів щодо вступу до вищих військових навчальних закладів та сержантських коледжів.

Усі, хто бажає пов’язати своє життя з професією захисника Вітчизни, та отримати більш розгорнуту інформацію про наявність вакантних місць в частинах Очаківського гарнізону та в інших частинах Збройних Сил України, інших військових формувань, консультацію, а можливо і рекомендації стосовно вибору військової спеціальності за освітою чи призванням, просимо звертатися до Очаківського районного військового комісаріату з 08.00 до 17.00 щодня, крім вихідних і святкових днів, або за телефоном: (05154) 3-08-36.

Військовий комісар Очаківського РВК
полковник Г.Леурда