Деякі нюанси з реєстрації в ЄРПН податкових накладних




Якщо підприємство надає послуги замовнику - платнику ПДВ, який здійснює лише операції звільнені від оподаткування ПДВ.

Чи будуть застосовуватись до підприємства штрафні санкції, визначені статтею 1201. Податкового кодексу України, у разі не реєстрації в ЄРПН податкових накладних, на такого замовника?

Відповідно до пункту 201.1 статті 201 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755 із змінами та доповненнями (далі - Кодекс) на дату виникнення податкових зобов'язань платник податку зобов'язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних у встановлений цим Кодексом термін.

Форма податкової накладної та порядок її заповнення затверджені наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 №1307.

Застосування штрафів за порушення термінів реєстрації податкових накладних, що підлягають наданню покупцям - платникам податку на додану вартість, та розрахунків коригування до таких податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних, а також допущення помилок, при зазначенні обов'язкових реквізитів податкової накладної регулюється статтею 120 1. Кодексу.

Враховуючи вищевикладене, платник ПДВ на дату виникнення податкових зобов'язань зобов'язаний скласти податкову накладну в електронній формі та зареєструвати її в ЄРПН. У разі порушення платником ПДВ термінів реєстрації в ЄРПН податкових накладних, які підлягають наданню платникам ПДВ, незалежно від того які операції здійснює покупець (пільгові, оподатковувані чи які не є об’єктом оподаткування ПДВ) до такого платника ПДВ застосовуються штрафні санкції, визначені статтею 120 1. Кодексу.