Музика на честь миру




Захід під назвою «Еволюція рояля - дарунок миру», що відбувся у міській дитячій музичній школі, став логічним завершенням програми, організованої минулого тижня в Очакові під егідою Української Ради Миру. Концертно-навчальна програма, втілена талановитим педагогом і послідовною прихильницею ідеї досягнення миру через культуру Мариною Богатиковою, зібрала аншлаг.

«Повна зала, що я бачу перед собою, є кращим доказом того, що попит на культуру не вщухає, а активна діяльність Ради Миру знаходить відгук у серцях і старих, і малих, - зауважила у своєму виступі на початку заходу депутатка Очаківської міської ради Галина Крикун. - сподіваюся, що такі заходи стануть гарним прикладом і для міської Ради Миру та активізує її роботу». На жаль, Очаківський історико-культурний заповідник, засновницею якого була Галина Федорівна, поступився комерційним міркуванням і нині припинив існування, але поважна народна обраниця не втрачає надії на відродження цього осередку культури.

   

Передаючи меценатський дарунок шкільному колективу, Повноважний представник УРМ по півдню України Андрій Горчаков висловив впевненість, що такі заходи набагато продуктивніше, ніж офіційні бучні святкування, сприяють популяризації миротворчих ініціатив. Бо саме через творчість талантів людина пізнає красу світу, що її оточує, а відтоді - і цінність миру, що зберігає цю красу для прийдешніх поколінь. І не випадково князівський дім Горчакових вже протягом п’яти років виступає у ролі меценатів саме цього навчального закладу, надає не лише одноразові допомоги, а й стипендіальну підтримку талановитим учням та випускникам школи.

   

Музичні шедеври Моцарта, Бетховена, Листа, що прозвучали під час програми, і оплески, якими публіка нагородила виконавців, якомога краще підтвердили правильність тези видатного гуманіста двадцятого сторіччя Миколи Костянтиновича Реріха: «Багатство саме по собі ще не дає культури. Але розширення і стоншення мислення і почуття краси дають ту витонченість, те благородство духу, що є ознаками культурної людини. Саме така людина може будувати світле майбутнє для своєї країни». В унісон з цими словами звучить вірш Андрія Горчакова, що був надрукований на програмці недільного заходу:

Почуй молитву, Всесвіте чудовий,
За щастя всіх землян суціль.
Я вмерти за усіх людей готовий,
Собі забрати їхні муки й біль.

Хай на планеті запанує краща доля,
Природа з людством хай в гармонії живуть
І втілиться Божественная воля,
Що надихає нас на добру путь!

На путь реальної краси, а не прикраси,
Ту, що пройшов Ісус - не Агасфер,
Де від Єрусалиму, Мекки, Лхаси
Культура подолає злий манер.

За австралійців, азіатів, африканців
Молю я Бога кожну вільну мить,
За європейців я молюсь, американців:
Брати, без чвар, у злагоді живіть!

Любіть життя, Адамове насіння,
Бо то за вас Христос на хрест зійшов, -
Тож, не шукайте вад у Божому створінні
Й даруйте світу злагоду й любов!

Іван ЮНГ