Будівництво ветрогенераторів на території Куцурубської ОТГ




Наприкінці грудня 2017 року у кабінеті голови райдержадміністрації відбулось засідання архітектурно-містобудівної ради з розгляду проектів детальних планів території, яке проводив голова ради - начальник відділу з питань містобудування, архітектури, будівництва, житлово-комунального господарства, інфраструктури та цивільного захисту райдержадміністрації Кифоренко В.В.

В засіданні ради взяли участь члени містобудівної ради, голова райдержадміністрації Самоуков С.В., а також запрошені - директор ТОВ «Південно-Українська ВЕС» Шпанов Р.В. і головний архітектор проектів Атанасов О.П.

На розгляд ради було винесено такі питання:

1. Розгляд детального плану території Південно-Української ВЕС потужністю 300 МВт за межами населених пунктів в межах Куцурубської сільської ради об’єднаної територіальної громади (колишні Парутинська, Острівська, Солончаківська, Дмитрівська, Іванівська сільські ради) Очаківського району Миколаївської області, розроблений ПП Янчук В.П.;

2. Розгляд детального плану території земельних ділянок по вул. Степова в с. Дмитрівка Куцурубської сільської ради об’єднаної територіальної громади Очаківського району Миколаївської області, розроблений ФОП «Атанасов»;

3. Розгляд детального плану території для розміщення будівель та споруд винзаводу по вул. Заводська, в с. Прибузьке за межами населеного пункту в межах території Куцурубської сільської ради об’єднаної територіальної громади Очаківського району Миколаївської області, розроблений архітектурним бюро «Майстерня С».

Зупинитися хочу лише на першому питанні, адже саме воно викликало бурхливе обговорення серед жителів не лише Куцурубської ОТГ, а й жителів міста і району. Отже, з першого питання виступив головний архітектор проекту Атанасов О.П., який проінформував присутніх по ряду питань, а саме – місця розміщення ВЕС, кількості турбін, їх потужності, результати проведеного обговорення з громадськістю та вплив на навколишнє середовище. Було обговорено питання щодо відшкодування вартості зелених насаджень, які будуть видалені під час розміщення вітроагрегатів. Також було пояснено про процедуру додаткової оренди земельних ділянок, які підпадають під під’їзні шляхи до об’єкта будівництва.

Олег Панасович розповів, що ще з 2007 року ведеться робота з вивчення документацій і матеріалів, вибору місць розміщення ВЕС, і вже неодноразово дане питання розглядалось в області. Згідно з діючим законодавством та санітарними нормами розміщення турбін можливе на відстані 500 м від населеного пункту, даним проектом передбачається їх розміщення на відстані 700 м. Розповів розробник проекту і про те, що напередодні пройшли бурхливі громадські слухання, в яких жителями надавались пропозиції, подекуди емоційні та необгрунтовані, такі як розміщення вітряків на відстані не менше 5 км від осель. Але Олег Панасович пояснив, що всі санітарні норми при проектуванні були враховані, і за планом відстань складатиме 700 м.

Інвесторами планується розмістити на території Куцурубської ОТГ 142 турбіни. Але від того, якої потужності вони будуть, буде залежати і їхня кількість, і відстань між ними. Основними параметрами при розробці проекту було розміщення турбін таким чином, щоб вони не створювали так званого вітрового затінення. В ході громадських обговорень поставали питання, чи не призведе розміщення турбін до негативних наслідків, таких як негативна дія на людей і тварин, та зміна клімату взагалі. Але Олег Панасович пояснив, що вітротурбіна – це пасивне використання існуючих природних явищ, і не має негативних наслідків, а навпаки, це більш екологічно чисте та економічно вигідне отримання електроенергії на сьогоднішній день у всьому світі.

Виникло занепокоєння у жителів району і з приводу розміщення турбін на місцях лісосмуг. Трохи пізніше до редакції надійшов лист від голови Очаківської районної екологічної асоціації «Зелений світ» Зубця Б.І., в якому викладено претензії та занепокоєння щодо збереження довкілля під час робіт з будівництва Південно-Української ВЕС. Так, як йдеться у листі, жителі сіл Дмитрівка і Солончаки вже відчули на собі всі «плюси» розміщених на їхніх територіях вітряків, в першу чергу вщент розбиті дороги. Особлива претензія до розміщення вітряків в полезахисних лісосмугах, та категоричне прохання не використовувати родючі сільськогосподарські землі для розміщення вітряків.

Дані претензії озвучувались на нараді, та Олег Панасович пояснив, що ділянки під турбіни будуть не більше 10 соток, також за вирубку дерев у лісосмузі передбачається компенсація та висадження в іншому місці нових дерев. Замовником (німецький інвестор) для обслуговування станцій планується використання існуючих польових доріг, на яких буде покращено за рахунок інвестора дорожнє покриття. Також бурхливі емоції у жителів викликало питання використання їхніх власних земель під час будівництва ВЕС. На що представник інвестора, директор ТОВ «Південно-Українська ВЕС» Шпанов Р.В. запевнив, що буде укладено договори тимчасової оренди з кожним власником, користувачем землі.

Членом ради Котик Т.В. було піднято ряд питань – відносно вступу в дію Закону України «Про оцінку впливу на довкілля», питання визначення ділянок для розміщення будівельних матеріалів та питання коригування назви об’єкту в зв’язку із тим, що в земельному кадастрі відсутні новостворені ОТГ. Також вона запропонувала розглянути питання проведення інвентаризації лісосмуг, які підпадають під об’єкти будівництва. Більшість лісосмуг вже фактично не існують, але значаться в земельних документах. І ще одне важливе питання – це мораторій на використання земельних паїв, тобто неможливо укладати договори оренди з власниками паїв. Тому розробникам доведеться вносити ще багато змін до свого проекту і проводити ще не одне слухання, щоб урахувати і законність всіх дій, і пропозиції від жителів громади.

Статья по теме:  10 мифов о ветряках

Начальник відділу культури райдержадміністрації Зелінко А.А. запропонувала надати додаткову інформацію щодо пам’яток археології, які можуть попасти в зону тимчасових будівельних майданчиків та доріг. Розробником проекту було пояснено про застосування діючої практики ведення будь-яких земляних робіт. В даному випадку буде проведено попереднє археологічне дослідження всіх вразливих територій з залученням спеціалістів.

Першим заступником генерального директора ТОВ «Порт Очаків», членом ради Підсосонним Л.В. було піднято питання щодо шляхів постачання основних елементів устаткування та інших вантажів для будівництва, які будуть доставлятись морським транспортом. Рекомендовано детально вивчити можливості діючого порту в Очакові для організації перевезень. Ситуація на автошляхах не дозволить здійснювати безпечну доставку з інших місць. Дана пропозиція була взята до уваги для подальшого врахування.

Також підіймалося питання щодо врахування в проекті детального плану ВЕС питання протипожежної та техногенної безпеки, адже при такій кількості вітроагрегатів зростає вірогідність виникнення висотних пожеж обладнання, які важко буде ліквідовувати. Розробник проекту Атанасов О.П. пояснив, що для ВЕС передбачена високоефективна протипожежна автоматика та локальні засоби для кожного вітроагрегата, але питання буде додатково вивчено та доопрацьовано.

Мною було надано запитання щодо можливості застосування пільгового тарифу на електроенергію від ВЕС для місцевого населення. Представником інвестора Шпановим Р.В. було пояснено, що вироблена електроенергія подається в загальнодержавну енергосистему і тарифи формуються на рівні держави. Для призначення таких пільг має бути державне рішення. На даний час такої практики не застосовується. Тож, не бачити нам дешевої електроенергії ще довго. Яка ж вигода з розміщення такого масштабного проекту буде жителям громади? Як пояснили розробники проекту, це сплата громаді коштів за довгострокову оренду польових доріг, також сплата за оренду відповідних ділянок землі для розміщення турбін, і це за попередніми підрахунками 6-8 млн. грн. щорічно. Обіцяє також інвестор і відремонтувати всі дороги в районі розташування турбін. Важливо й те, що будуть робочі місця, а також майбутня туристична привабливість.

В ході розгляду даного питання голова райдержадміністрації Самоуков С.В. повідомив про свої враження від реакції місцевих мешканців на детальний план розміщення ВЕС, яка панувала на відкритих громадських слуханнях в селі Парутине. Розробнику проекту та представнику інвестора рекомендовано проводити роз’яснювальну роботу із населенням щодо переваг в будівництві та розміщенні ВЕС через районну газету та сайт Очаківської райдержадміністрації. Бажано мати аргументовану та впевнену позицію. Для району даний проект дуже важливий і при правильній організації робіт усі ризики можуть бути мінімізовані.

Головою архітектурно-містобудівної ради Кифоренком В.В. було зазначено, що даний проект дійсно пройшов важкий шлях, починаючи з 2006 року. Було проведено великий обсяг дослідних робіт, попередні громадські слухання в усіх сільських радах, розроблено містобудівне обґрунтування. На сьогодні в окремої категорії мешканців склалась негативна думка щодо будівництва вітроелектростанцій саме через процес будівельних робіт. На жаль, детальний план не може врахувати зауваження щодо цього процесу. До стадії реального будівництва ще необхідно дійти. На громадських слуханнях також не було надано жодної обґрунтованої пропозиції щодо внесення змін в детальний план, а тільки емоційні заяви. Були пропозиції віднести вітроагрегати за 5 км від населених пунктів, винести в прибережну зону, взагалі нічого не розміщувати. Це також емоційні пропозиції, які не мають ніякого нормативного підтвердження.

За підсумками обговорення проекту детального плану було запропоновано: підтримати даний проект та після доопрацювання подати на затвердження голові райдержадміністрації; запропонувати розробнику проекту детального плану, в процесі доопрацювання проекту уточнити в Головному управлінні Держгеокадастру у Миколаївській області питання подальшого застосування затвердженого Детального плану з існуючою назвою для отримання дозволів на розробку проектів відведення земельних ділянок під об’єкти будівництва; врахувати необхідність доопрацювання розділу оцінки впливу на навколишнє природне середовище згідно з новим законодавством; узгодити з управлінням ДСНС в Миколаївській області питання необхідності розміщення спеціалізованого протипожежного посту для ВЕС.

В заключення хочу сказати, що наш район за останні два роки встиг вже багато: утворено дві об’єднані громади, які поки що успішно йдуть уперед і потрохи розвивають свої території. У Чорноморській ОТГ вже затверджено Генеральний план території, яким передбачається досить масштабне перетворення села – будівництво глибоководного порту іноземними інвесторами. Ось тепер і в Куцурубській ОТГ планується великий проект з розташування на своїх землях чималої кількості ветрогенераторів, і, відповідно, отримання немалого доходу громадою. Але хочеться побажати розробникам, інвесторам, та й керівникам громад, щоб не забули про обіцяне і врахували ті питання, які найбільше турбують звичайних громадян вже не один рік.

Н.Пишук
газета "Чорноморська зірка" №1 від 5.01.18 р.