Проблеми об’єднання територіальних громад Очаківського району




«Щоб раціонально використовувати ресурс для розвитку громад району, потрібно мати один-єдиний на всі громади адміністративний апарат», - до такого висновку знову прийшли фінансисти, економісти району, які рахують кошти не тільки «дебет-кредит», а мають досвід перспективного планування соціально-економічного розвитку, і які з самого початку процесу об’єднання громад про це попереджували. Адже одним із головних принципів закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад» є економічна ефективність. І всім відомо, що адмінапарат завжди забирає значні кошти з місцевих бюджетів, тому є об’єктом постійної «оптимізації».

Про це з початку дії Закону не дуже замислювалися на місцях, адже принцип добровільності об’єднання дуже сподобався всім, і тоді ще не було розроблено чітких вимог. В ейфорії «доброї волі» Козирська сільська рада навіть відійшла до сусіднього району і тепер для неї багато питань в «підвішеному» стані.

Тож, за три роки в нас створилися дві ОТГ, в район надійшло більше 20 млн. державних (а не зароблених громадами) інвестицій. І це є позитив - громади стартували непогано. Але не за горами час, коли цих інвестицій вже не буде, бо «підйомні» дають тільки на початку якоїсь справи, а далі – заробляй сам.

Для місцевої влади з кожним днем картина прояснюється і ускладнюється одночасно. Вступають в дію нові підзаконні акти, надходять нові і нові директиви зверху, що громади мають бути самодостатніми і самоврядування повсюдним. Тобто, тепер громади мають самі за все відповідати, надавати всі послуги. Запрацював ще один принцип об’єднання громад – відповідальність.

Кошти рахуються все більш ретельно. Стало зрозуміло, що не є раціональним утворення трьох адміністративно-територіальних одиниць на території нашого району - невеликого за площею і населенням. Органи управління, структури з надання публічних послуг тепер у нас існують аж в трьох екземплярах. При цьому в ОТГ вони ще навіть не повністю сформовані. А якщо примусять ОТГ створити повністю свої власні структури - це буде взагалі непомірне навантаження на бюджети ОТГ. Все це великі кошти, які треба громаді заробити, щоб потім витратити на утримання персоналу, приміщень, підвищення кваліфікації кадрів. Як кажуть фінансисти в кулуарах – буде розбазарювання коштів. Сьогодні громади економлять на цьому, уклавши угоди з районними структурами, які вже багато років стабільно функціонують в звичних для наших сільських мешканців районних адмінбудівлях в місті Очаків. Вони забезпечені приміщеннями, штатами, професійними кадрами. Поки ще вони фінансуються з державного бюджету, але в перспективі децентралізація передасть їх фінансування теж на місцеві бюджети.

УСЗН Очаківської РДА повідомило, що після створення в районі Куцурубської та Чорноморської ОТГ, та після приєднання Козирської сільради до Радсадівської ОТГ Миколаївського району зменшення обсягу його завдань не відбулось. В Куцурубській та Чорноморській ОТГ не було створено підрозділів соціального захисту, в зв’язку з чим, функції та повноваження по здійсненню соціального захисту населення рішенням сесій сільських рад ОТГ було покладено на управління соціального захисту населення Очаківської РДА з підписанням відповідних договорів. Козирська сільська рада також залишилась на обслуговуванні в управлінні соціального захисту населення Очаківської РДА. Тож, УСЗН РДА, як і раніше, здійснює соціальний захист населення на адміністративній території Очаківського району без виключень.

Службою у справах дітей райдержадміністрації повністю забезпечується соціальний захист дітей всього району. Вона теж працює за територіальним принципом, обслуговує всіх мешканців Очаківського району, включаючи обидві ОТГ, Козирську сільську раду. Штатна чисельність служби приведена у відповідність до Законів України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа» і становить чотири одиниці. Служба діє в рамках Комплексної системи захисту інформації єдиної інформаційно-аналітичної системи «Діти», призначенням якої є облік дітей, які залишились без батьківського піклування, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які опинились у складних життєвих обставинах і сімей потенційних усиновлювачів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів. Куцурубська та Чорноморська ОТГ не створили у себе таких служб, бо це потребує не тільки кадрового ресурсу, а й технічного.

Відділ освіти, молоді та спорту РДА також надав інформацію про співпрацю з ОТГ у напрямку розвитку фізичної культури і спорту у проведенні районних змагань зі спортивних ігор. На обласні змагання формується одна спільна команда від всього Очаківського району. За результатами спортивних змагань надається узагальнений звіт відділом освіти, молоді та спорту РДА до обласного комітету з фізичного виховання та спорту. Проводяться спільні методичні об’єднання серед вчителів різних дисциплін разом з відділом освіти Куцурубської ОТГ. Районним методкабінетом створено на платформі «Googl+» для педагогів району «Методичний актив вчителів початкових класів», «Росток», «Заступники з виховної роботи», до яких долучаються також педагогічні працівники закладів ОТГ. Районний постійнодіючий семінар-практикум «Забезпечення інноваційного середовища у реалізації концепції Нової Української школи та нового Державного стандарту» залучає педагогічних працівників закладів освіти Куцурубської ОТГ. Районним методкабінетом надається методична допомога педагогічним працівникам району та ОТГ щодо підготовки вчителів до роботи у Новій Українській школі, консультації щодо викладання навчальних предметів та гурткової роботи.

Наразі в районі проходять обговорення ініціативи щодо об’єднання громад в одну Очаківську сільську об’єднану територіальну громаду. Як вирішать люди – так і буде. Але використання коштів на множення адмінапаратів як нераціональне - вже в центрі уваги влади і громадськості.

Сектор з питань взаємодії з громадськістю
за інформацією структурних підрозділів РДА

газета «Чорноморська зірка» №13 від 30 березня 2018