Травневий імпровіз




«Травневий імпровіз» - так називався концерт, підготовлений учнями викладача М.К. Саакян по класу синтезатора Очаківської музичної школи за підтримки керівника Очаківської дитячої філармонії С.О.Робулець.

Відбувся він 25 травня у музично-літературній залі музею ім. О.В Суворова. Літературно-художні виставки, музичні виступи, інші культурно-мистецькі заходи додають все більшої популярності цьому культурному осередку нашого міста. Музей охоче відчиняє свої двері талановитим і небайдужим. Тож цілком заслужено в.о. завідувача музеєм А.Ю.Захарова та викладач Очаківської музичної школи, керівник Очаківської дитячої філармонії С.О.Робулець отримали Дипломи Другого Міжнародного благодійного фестивалю мистецтв «Українські сезони миру» від організатора цього фестивалю, офіційного представника Української ради миру, кавалера ордена «Миру» А.А.Горчакова за творче партнерство та участь в організації фестивалю. А С.О.Робулець, ще і як член-кореспондент Катериненської Академії мистецтв.

А.А.Горчаков та С.О.Робулець

Що й казати, концерт повністю відповідав його інтригуючій назві. Здавалося сам життєрадісний травень з його соковитими барвами, ароматом акації, чорноморським теплим вітерцем, та звуками грайливого дощу завітав до зали.

У програмі звучали імпровізації популярних музичних творів «О, Смереко» Л.Якима, «Шербурзькі парасольки» Мішеля Леграна, «Всі краплини дощу мої» Бурта Баккарака, саунд-трек з кінофільму «Поспішай кохати» та інші мелодії у виконанні учнів та музикантів.

Учні викладача М.К.Саакян Кіра та Богдан Лучуки, Софія Колпакова, Анна Смислова, Галина Бутурліна, Діана Коняєва, Ігор Морозюк продемонстрували те, як вони опанували такий музичний інструмент, як синтезатор.

Три роки тому, коли Марина Карапетівна, переїхавши до Очакова, запропонувала директору музичної школи Ларисі Кимівні Шеховцовій відкрити клас гри на синтезаторі. Директор погодилась, хоча такого інструмента в школі не було. Придбати синтезатор допоміг депутат обласної ради Петро Миколайович Паламарюк. За це М.К.Саакян і від себе, і від імені дітей та їх батьків щиро вдячна цій людині. Слова вдячності вона висловила і директору музичної школи , яка повірила в неї.

Як сказала сама Лариса Кимівна, це дуже гарний викладач, до якого упродовж всього дня ідуть та як у бджолиному вулику рояться діти.

Концерт учнів очаківської музичної школи

Дійсно, синтезатор цікавий і тим дітям, які навчаються на інших інструментах. Наприклад, Діана Коняєва вже закінчує досить успішно школу по класу фортепіано і нещодавно стала лауреатом 1-ї премії Міжнародного конкурсу «Квітуча Україна» в Києві. А рік тому виявила бажання опанувати синтезатор. Галинка Бутурліна до всього ж навчається сольного співу.

Як говорить сама М.К.Саакян, «я дозволяю своїм учням грати те, що їм довподоби, що їм по серцю». А далі кропітка робота-процес перекладу твору на варіант синтезатора, вибір стилю, звука того інструменту, на якому буде звучати твір. Дуже часто учні приносять аудіозвучання бажаних композицій і викладач перекладає в нотну площину, докі твір дійде у зрілому вигляді до слухача.

З того часу, як працює в Очакові, Марина Карапетівна сама часто бере участь у різних культурно-мистецьких заходах в нашому місті, Миколаєві, Одесі, граючи на скрипці у складі дуету, тріо, а також в складі Одеського муніципального діксиленду. «Ніяк не можу розлучитися із скрипкою, це мій рідний інструмент, з яким я не розлучна з 4-х років, все життя. Дуже раділа, коли для виступу із шкільним ансамблем викладачів школа придбала новий та професійний інструмент»,- каже Марина Карапетівна. І як талановитий педагог прививає навички гри в ансамблі своїм учням, спонукає їх до активного творчого пошуку.

Зокрема, наприклад, її учень Ігор Морозюк, який заняття музикою поєднує з навчанням в університеті, сам запропонував включити у програму концерту саунд-трек із серіалу «Старшокласники» під назвою «Ішов дощ».

Яскравим музичним калейдоскопом концерту став виступ тріо: Марини Саакян (скрипка, фортепіано), її чоловіка, відомого композитора та талановитого аранжувальника Олега Кулішова (фортепіано) і молодого музиканта Ігоря Морозюка (синтезатор). Слухачі були у захваті і не стримуючи емоцій нагородили їхній виступ оплесками, вигуками «браво», «молодці», «такого ще в Очакові не було».

М.К. Саакян

І, як обіцяний у програмі сюрприз, виступ Олега Кулішова з авторськими піснями «Ти-найкраща» (присвячена любий дружині, а також всім жінкам Очакова), «Мила, ніжна моя» і на прохання із зали-пісня «Вечірня Одеса» композитора Бориса Маміна в аранжуванні Олега Кулішова. До речі, як професійний аранжувальник О.Кулішов співпрацює з багатьма відомими композиторами та співаками, як в Україні, так і за кордоном. Остання його робота-аранжування пісень Одеського композитора Яна Фрідмана, котрий мешкає в Америці.

Окремо хочеться сказати про атмосферу концерту-вона була теплою, дружньою, можна сказати, сімейною. І задала її з перших хвилин сама Марина Карапетівна. Також, всі учасники концерту разом зі звукорежисером Вігеном Саакяном (сином М.К.), діяли як єдина команда-справжня сім'я. Хотілося б ще насолоджуватися цим яскравим, свіжим дійством.

Музика є музика. Одні люблять класику, інші — джаз, хтось шансон, дехто - народну. А багато хто будь-яку музику, аби тільки була б вона гарна і торкалася душі.

Л.Коваленко