День Чорного моря на Кінбурні, декілька приводів для роздуму




Щорічно 31 жовтня як в Україні, так і у ще пяти причорноморських країнах відзначається міжнародний день Чорного моря. Наш Очаківський край, національний природний парк «Білобережжя Святослава» географічно мають своєрідний свій 0 кілометр моря, люблять своє «самое синие в мире Чорное море», знають про його локальні проблеми. Працівники національного парку спільно з представникими еко-активутрадиційно до цієї дати проводять ряд заходів які повязані як з інформуванням населення щодо стану моря, чистоти його прибережної смуги і питанням збереження як акваторії так і представників живої природи життєдіяльність яких повязана з Чорним морем в межах нашого регіону. Лиш на деякі заходи привернемо увагу читача.

1.Силами працівників Покровсько-Хутірського природоохоронного відділення організовано щорічне традиційне післясезонне прибирання рекреаційної дільниці «Кінбурнська стрілка». Зараз пляжна зона тут чиста, побутові відходи зібрано і… і поки, нажаль, всі накопичені минулою місцевою владою (Покровською сільською радою) проблеми з видаленням та утилізацією відходів на півострові залишаються.

2. Для працівників національного природного парку проведено семінар під назвою «Это удивительное Черное море». За основу назви семінару взято назву книги академіка Ювеналія Зайцева і в ході семінару проведено аналіз її окремих розділів. Легендарний автор, легендарна книга написана ще в далекому 1978 році.

В доступній для широкого читача формі в ній висвітлено як проблеми того періоду, так надано прогноз розвитку природно-антропогенних факторів впливу на Чорне море та відповідно його стану на 2000 рік. Більшість з цих прогнозів, на жаль, справдились. Ювеналій Петрович зі своїм учнем, соратником членом–коресподентом НАН України директором інституту морської біології Борисом Александровим, бували на території нашого національного природного парку, Кінбурнській косі та яскраво брали участь в заходах по відзначення Дня Чорного моря в 2016 році. Ці видатні науковці в галузі морської біології планували чергове відвідування нашого парку в 2020 році, але жахлива пожежа в грудні 2019 в м.Одеса завадила здійсненню всіх планів.

3. Вже також традиційно, в рамках відзначення Дня Чорного моря, в національному природному парку «Білобережжя Святослава» розпочинається осінньо-зимовий облік орлана-білохвоста,  величного птаха, що концентрується під час зимівлі в своєрідні колоніальні скупчення на приморських незамерзаючих льодом акваторіях. Кінбурнська коса, Аджигол, південна (гирлова частина) Березанського лиману відіграють дуже важливу роль в екології птаха під час зимівлі, як приклад: в особливо холодні роки на Кінбурні обліковувалось до 300 особин птаха. Зараз, станом на 29 жовтня 2021 року на території парку знаходилось лише сім особин.

В лютому 2021 року до наукового відділу НПП «Білобережжя Святослава» звернулись волонтери що знайшли на узбережжі моря в районі міського пляжу мертву особину орлана-білохвоста з практично новими кільцями на двух лапках. Працівники відділу обстежили тіло птаха, видимих причин загибелі встановити не вдалось, кільця зрізали та відправили на ідентифікацію в «Український міжнародний центр кільцювання птахів».

Через деякий час нами одержано відповідь; що птах - молодий орлан окільцьований ще пташеням, орнітологом Мирославом Бабушкіним в червні 2020 року в РФ у Вологодській області в селі Биково Вітегорського району.

Після оприлюднення інформації на місцевому Вологодському орнітологічному форумі, зявилось декілька коментарів такого типу: «… Мы тут орланов своих взращиваем, охраняем, кольцуем и лелем - а эти украинцы, их у себя убивают…». Зрозуміло що такого типу коментарі для нас, людей працюючих в заповідній справі були неприйнятні, на перщий погляд: вкрай необєктивні та різкі. Але яким був наш шок, коли через деякий час волонтер, що знайшов тіло птаха віддав його таксидермісту і при препарації той знайшов причину загибелі молодого орлана - декілька дробинок в тілі молодого орлана. Отже, і насправді: дійсно факт браконьєрського полювання на території нашого району а можливо і навіть парку. І цей нелюд-браконьєр – вбивця залишився непокараним.

Ми, шановний читачу, приводимо цю інформацію недарма – в ній як в краплі морської води відзеркалюється весь клуб наших сьогоденних проблем з необхідністю дієвої охорони, дієвого збереження як самих живих обєктів- життя яких повязано з морем, так і самого Чорного моря та вкрай назрілого посилення жорсткості покарання за злочини проти природи, проти нашого моря.

Закликаємо однодумців: Будьте небайдужі ! Любіть та захищайте своє море, природу рідного краю по- справжньому!

Науково-дослідний відділ
НПП «Білобережжя Святослава»