«Білобережжя» на 17 з’їзді Українського товариства охорони птахів




20 січня 2018 року в місті Київ відбувся з’їзд найбільш масової та шанованої громадської організації, що здійснює свою діяльність в галузі охорони довкілля. УТОП - така скорочена абревіатура товариства, що нараховує майже 2000 членів, воно є також офіційним партнером та представником в Україні декількох міжнародних орнітологічних об’єднань, таких як Birdlife, Франкфуртське зоологічне товариство та інш.

За період своєї діяльності товариством здійснено більше тисячі екологічних проектів, залучивши на їх виконання десятки мільйонів євро на грантових умовах. Протягом 2012-2016 років на території національного природного парку «Білобережжя Святослава» за участю УТОП проведено ряд заходів, серед яких найбільш відомі - це і розчистка каналів Бієнкових плавнів, ліквідація багаторічного сміттєзвалища в лісовому кварталі №22, спорудження системи спостережних веж, акцій «Я люблю своє узбережжя!», «Зариблення водойм» та інш. Тож цілком закономірно, що на з’їзді делегатами від Білобережжя були присутні працівники парку - Мусієнко В.І., - заступник директора НПП та начальник відділу науки Чаус В.Б.


З планами на 2018рік

Заслухавши звіт Ради товариства, представлений його виконавчим директом Дудкіним О.В. та Ревізійної комісії делегати одноголосно схвалили їх. Після звітів учасники форуму приступили до обговорення питань та планів, що стосуються збереження біологічного різномаїття.

Спектр таких питань виявився досить широким - від збереження Карпатських пралісів – до проблем пов’язаних, з врятуванням річки Тилігул, обводнення Кардашинських боліт, проведення активних екоосвітніх заходів, видання нового фотовизначника птахів та інш. Наш делегат - Мусієнко Віктор виступив з доповіддю про результати обводнення та сучасний стан Бієнкових плавнів, наголосив на необхідності проведення вже нових заходів по розчистці водообмінних каналів для більш продуктивного функціонування угіддя. Викликав також жвавий інтерес орнітологів виступ Чауса Василя щодо результатів зимових обліків орлана-білохвоста 30 січня 2017 року. Нагадаємо читачам – тоді, за ініціативи та координації нацпарку, було проведено облік по всім приморським заповідним об’єктам - від Дунайських плавнів до Сиваша та НПП «Меотида». Результати обліку підтвердили ключову роль Кінбурнської коси в екології цього рідкісного та величного птаха.

Особливо теплою сторінкою з’їзду стало нагородження керівника УТОП Дудкіна О.В. знаком «Зірка Білобережжя», як визнання його багаторічної та системної допомоги нашому заповідному об’єкту.

На завершення своєї роботи делегати затвердили склад нової Ради та Ревізійної комісії та ухвалили резолюцію 17 з’їзду Товариства.

Чаус В.Б.,
начальник відділу науки
НПП «Білобережжя Святослава»