Еволюція роялю




Саме під такою назвою в музичній школі міста Очакова 16 лютого відбулася лекція – концерт, яку підготувала і провела викладач фортепіанного відділу – Богатікова Марина Михайлівна.

«Ідея такого заходу виникла в мене давно, - згадує вона, - але саме зараз підросло нове покоління учнів, яке може вдало проілюструвати мої слова». В місті і в соціальних мережах було багато запрошень до концертної зали, тому і глядачів, поціновувачів музичного мистецтва було достатньо.

Викладач почала лекцію з історичної довідки розвитку фортепіано, згадала про інструменти – передвісники: чембало, клавікорд, клавесин. Глядачі могли подивитись яскраву презентацію, підготовлену завідуючою міською бібліотекою Білою Ганною Вікторівною. Перед очима промайнула історія розвитку прекрасного музичного інструменту – від старовинної до сучасної електронної версії.

Марина Михайлівна – дуже талановита і творча людина. Вона не тільки цікаво розповідала, але й прекрасно акомпанувала, грала в ансамблі, виконувала власні твори. А ще в концерті брали участь учні її класу.

Маленька першокласниця, Кисельова Ксенія, не тільки показала глядачам свій музичний інструмент – цифрове фортепіано, але і виконала на ньому власний твір – імпровізацію. Під впливом юного фортепіанного ансамблю, у складі Мисяк Яни і Кошеля Єгора, яки виконали твір Й. Гайдна «Вчитель і учень», Марина Михайлівна створила власну композицію на цю ж тему. Але дуже сучасну і гумористичну.

«Рояль – наше все!» - під таким гаслом пройшла концертна програма. Звучали твори класиків – Моцарта, Шопена, Гріга, сучасні аранжування у виконанні викладачів М. Богатікової, В. Домбровської, О. Швець, Н. Чудної, А. Чорної, твори українських сучасних авторів у виконанні учнів – Кисельової Ксенії, Гончаренко Даши, Стаднічук Іринки.

Окремим розділом прозвучали вокальні твори, присвячені прекрасному інструменту, їх виконали Д. Алабергенова, М. Как, В. Гудкова. В залі панувала дуже зворушлива і затишна атмосфера. Відомий меценат цінитель мистецтв, А. Горчаков сердечно привітав усіх присутніх, зваживши, що музика – це те, що єднає наші серця, це запрошення до злагоди і миру.

Кравченко О.М.
викладач музичної школи