НПП «Білобережжя Святослава» у VІ Наукових читаннях присвячених пам’яті Сергія Таращука




12-13 квітня у м. Миколаєві відбулися VІ Наукові читання пам’яті Сергія Таращука, що об’єднали понад 40 науковців із Києва, Харкова, Львова, Одеси, Херсона, Запоріжжя, Мелітополя, Умані, Голої Пристані, Очакова та Миколаєва. Організатори Читань - Національний екологічний центр України, Миколаївська обласна універсальна наукова бібліотека, Творче об'єднання «Дім Бахтових», Управління екології та природних ресурсів Миколаївської обласної державної адміністрації, регіональні ландшафтні парки «Тилігульський», «Приінгульський», «Кінбурнська коса» та національний природний парк «Бузький Гард».

Під час Читань офіційному представнику Миколаївського краєзнавчого музею начальником наукового відділу НПП «Олешковські піски» ентузіастом природно-заповідної справи Півдня України Романом Євгеном Григоровичем було передано з приватної колекції останки тура - величезного прадавнього бика, знайденого на території Кінбурнської коси, місцевим зоологом Маркауцаном О.Є.

Також науковці зібрали та передали Миколаївській обласній універсальній науковій бібліотеці понад 50 наукових, екопросвітніх та краєзнавчих книжок.

Прозвучали цікаві доповіді на теми оновлення переліку видів флори і фауни Миколаївщини, що потребують охорони на регіональному рівні (Олег Деркач); ссавців плавнів Нижнього Дніпра та Олешківських пісків, зокрема, проблеми шакала на Півдні України (Євген Роман); унікальної геологічної пам’ятки на межі трьох областей України (Володимир Гриценко); геолого-геофізичного різноманіття докембрійського фундаменту (Марія Решетник). Директор Одеського зоопарку Ігор Біляков розповів про свої дослідження плазунів. Учасники Читань побачили цікаві приклади креативної екоосвіти у Одеському зоопарку (Анна Білякова), а також яскраві фото із арборетуму Ботанічного саду Національного лісотехнічного університету України (Тетяна Прикладівська). Обговорили екологічний стан річки Південний Буг в районі Олександрівського водосховища в умовах зміни клімату (Інна Тимченко) та поширення судинних рослин водойм національного природного парку «Бузький Гард» у зв’язку зі створенням Олександрівського водосховища (Даша Ширяєва).

Художник Борис Старощук розповів про свою роботу з реконструкції образу Віктора Скаржинського - поміщика, що створив унікальні лісонасадження у басейні Південного Бугу. Приділили увагу дослідженню водоростей на прикладі озера «Лісника» Олешківського соснового бору (Вікторія Кириленко); дізналися про підрахунки дибки степової в національному природному парку "Дворічанський" (Вікторія Терехова), про фауну членистоногих заповідних територій Миколаївської області (Ніна Полчанінова) та структуру флори Михайлівського відділення природного заповідника «Єланецький степ» (Марина Скрипник). Цікавий екскурс в історичні події зробив Зеновій Петрович у своїх пошуках місця літописної битви на річці Калка.

Збірку статей Наукових читань, що містить 32 публікації, можна скачати у форматі ПДФ за посиланням

У другий день Читань учасники виїхали на схили Бузького лиману, побачили різнокольорові килими півників, відвідали історико-культурний заповідник Ольвія та послухали чудові розповіді мистецтвознавця Олександри Філоненко (Alexandra Filonenko). На завершення програми художники Володимир (Vladimir Bakhtov) та Тетяна (Татьяна Бахтова) Бахтови показали свою майстерню та дивовижні роботи, щиро поділилися своєю філософією життя та мистецтва.
Дякуємо всім учасникам та організаторам!

Оргкомітет наукових читань, науковий відділ НПП «Білобережжя Святослава»