Хвороби риб небезпечні для людини




Багата мінералами і рідкісними мікроелементами риба — частий продукт в раціоні харчування практично кожної людини. І мало хто замислюється про те, що риба може бути небезпечною для здоров'я людини, а пов'язано це з високим ризиком зараження глистами при вживанні мешканців річок і морів / океанів. Захворювань, які можуть передаватися разом з глистами при поїданні риби, настільки багато, що вчені виділили їх в окрему групу і назвали її «рибні гельмінтози». 

Поширеним шляхом зараження паразитами є споживання риби в сирому вигляді або страв, приготованих з неї, які пройшли недостатньо хорошу термічну обробку. Риба може містити в собі гельмінтів та їх яйця, тому для того, щоб паразити в рибі загинули, а здоров’я було в безпеці, потрібно з усією відповідальністю ставитися до приготування страв з неї.

Вченими було доведено, що практично у всій річковій рибі містяться паразити. У морській рибі зараження зустрічається, але дещо рідше.

Ось найбільш розповсюджені та небезпечні види:

Дифiлоботрiоз - широкий лентець,  найрозповсюдженiший рибний паразит, живе у кишкiвнику людини роками. Вiн поглинає необхiдний людинi вiтамiн В12 та призводить до анемiї.

Ще одне захворювання, яким можна заразитися вiд риби, - опiсторхоз. Людина вiдчуває бiль у правому пiдребер'ї, її нудить, особливо коли вживає жирну їжу, вона швидко втомлюється. А все тому, що цi паразити осiдають у печiнцi людини, підшлунковій залозі чи жовчному міхурі. Через два тижні личинки стають дорослими особинами і починають активно відкладати яйця. Цей паразитоз може викликати цироз печiнки, рак підшлункової залози тощо.

Дуже небезпечний рибний гельмiнтоз -- анiзакiдоз. Потрапляючи у шлунково-кишковий тракт людини, анiзакiди викликають чимало проблем. Часом людина i не пiдозрює, що в нiй живуть цi паразити, адже дiагностувати їх можна лише завдяки специфiчним аналiзам. Людина довго може лiкуватися вiд виразкової хвороби, гастриту, холециститу, тодi як причиною погiршення здоров'я є анiзакiди. Потрапляючи до шлунку людини, вони можуть навiть "прогризти" його та потрапити в iншi органи. Анiзакiдами можна заразитися з палтуса, камбали, кети, тріски,  оселедця. I хоча при тепловiй обробцi бiльшiсть паразитiв гине, але, наприклад, засолена чи копчена риба не гарантує знезараження.

Рибні гельмінти можуть становити реальну небезпеку для здоров`я і в деяких випадках навіть для життя людини. Знати про цю небезпеку потрібно, але відмовлятися від вживання цього корисного продукту не варто. При дотриманні нормативів з приготування риби цілком реально уникнути зараження личинками / яйцями глистів.

Зараженню можна запобiгти, якщо перед копченням чи в'яленням рибу потримати у 20-процентному розчинi солi не менше 14 днiв. Єфективнi також глибока заморозка риби та її термiчна обробка, адже личинки паразитiв гинуть при температурi вище 100 градусiв та нижче мiнус 25 градусiв.

Глисти можуть паразитувати у кишкiвнику риби, iкрi, м'язах, тому їх не завжди можна побачити. Та й за зовнiшнiм виглядом наявнiсть чи вiдсутнiсть глистiв не встановиш. Тому порада одна -- обов'язково добре просмажуйте та проварюйте рибу. Також рекомендується перед приготуванням вимочити рибу у розчинi 0,5-процентного оцту кiлька годин -- личинки глистiв в такому випадку гинуть.

Чорноморський рибоохоронний патруль