Про зміни відпочинку на Кінбурні




Цього року правила відпочинку на Кінбурнській косі дещо змінилися. Віднині встановити намет можна лише на території 5 рекреаційних ділянок, які знаходяться у володінні НПП «Білобережжя Святослава». Аби попередити можливе обурення любителів «дикого відпочинку» хочу зауважити, що такий підхід є нормальним і цивілізованим.

Бо як це було раніше?

Приїжджає людина на Косу, ставить палатку на вподобане місце, платить за неї символічні гроші і насолоджується природою, а від’їжджаючи, залишає по собі купи сміття. Після цього працівники національного парку ще довго ходять берегом, намотуючи кілометри, аби це сміття зібрати. Погодьтесь, якось не надто чесно виходить. Та й мета визначених ділянок не лише в тому, аби навести лад на косі, а й для комфорту самих відпочиваючих.

До речі, що стосується цього самого комфорту і умов відпочинку на рекреаційних ділянках, подивитися «як і що» приїхав цілий «десант» працівників засобів масової інформації, за участі радника губернатора Миколаївської області В. Індикова, директора НПП «Білобережжя Святослава» Ю. Козловського, начальника департаменту екології Миколаївської ОДА Д. Мац, представника РЛП «Кінбурнська коса», орнітолога К. Редінова, заступника директора Національного екологічного центру України, заслуженого природоохоронця України О. Диркача, представника асоціації лідерів туристичного бізнесу Т. Чічкалюк.

Метою даної поїздки стала перевірка підготовки рекреаційних зон до літнього сезону і ознайомлення з умовами відпочинку. Хочу зауважити, що і готовність у кожній зоні різна, і умови на будь-який смак, адже є ділянки, що знаходяться біля Стрілки, а є й такі, що огорнули себе сосновим лісом.

Проте існують і правила, які розповсюджуються на кожну ділянку, а саме: наявність пожежних щитків, туалетів, урн для сміття, ємностей для води, приміщень для приготування їжі. Всіма цими благами можна користуватися, незважаючи на те, чи взяли ви в оренду намет на місці, чи приїхали зі своїм.

Що стосується самої цінової політики, то вона теж різна зважаючи на послуги, що надають власники ділянки. Є можливість відпочивати з умовами «all inclusive» - орендувати намет та харчуватися на місці, а можна оформити більш бюджетний варіант – приїхати з власним «дахом над головою», продуктами і готувати їжу самостійно. Такий вид відпочинку коштуватиме до 100 грн.

Якщо у когось виникне питання: «А за що ж ми платимо, коли ми приїхали зі своїм?», то на це також є відповідь. У дану суму входить оплата послуг нацпарку за встановлення роз’яснювальних щитів; податок від туристичного збору до Покровської сільської ради; 10 грн. бере туроператор за надані послуги; оплата водолазам МНС за обстеження дна; заключний договір на пожежно-рятувальні послуги у разі надзвичайних ситуацій і страхування відпочиваючих. Ось так, по копійці і набігає дана сума.

Очаков.

  Очаков.  

Однак природоохоронець О. Деркач розкритикував дані новації, мовляв, хотіли мінімалізувати забудову коси, а виявилося навпаки – її тільки розширили. Хоча дані 5 рекреаційних ділянок займають лише по 2 га землі, що прописано у законодавстві, тож порушень немає. Та й всі споруди, встановлені власниками зон, є сезонними, тому природі не шкодять.

За словами директора НПП Ю. Козловського, набагато більше проблем з місцевими, які тримають у себе відпочиваючих, часто нехтуючи елементарними природоохоронними засобами.

Та настрій опонента поліпшувався на очах під час переїзду на Ягорлицьку затоку, де з хвилини на хвилину повинні були пришвартуватися учасники 25 екологічної регати.

Піщані дюни, п’янкий запах соснових лісів, повні після нічного дощу озера, пелікани, що літали парами і табун диких коней – ось воно, справжнє обличчя Кінбурну, його краса.

Саме за збереження навколишнього середовища у своїх дещо різких зауваженнях наголошував О. Деркач. Та й всі присутні це розуміють, проте від відпочиваючих ми не зачинимося, тому краще їх збирати у конкретних місцях, а не прибирати всю косу. І для самих гостей коси такий метод стане значно комфортнішим.

 

Т. Лупул
Газета «Чорноморська зірка» № 28 від 6.07.2018
Фото автора