Кам’янка – село із 265-річною історією




Історія села Кам’янка, як біографія людини, сповнена як щасливих моментів, так і годин смутку, як періодів розквіту, так і занепаду. За 265 років з дня заснування, яке нещодавно відзначали кам’янчани, село називалося і Анчекрак, і Краснобалкове. Та лише у 1946 році його перейменували у добре нам відому Кам’янку, що розкинулася широкими ланами посередині між Очаковом та Миколаєвом.

З 50-х років справжнім флагманом сільгоспвиробництва став колгосп «Україна», який у 1967 році був нагороджений Орденом Трудового Червоного Прапору. В різні роки його очолювали талановиті керівники, але небувалого розквіту колгосп отримав під час керування І.С. Шевченка, якому присвоїли звання Героя Соціалістичної Праці. Іван Семенович вписав свою сторінку в історію села, і в пам’ять про талановитого і мудрого керівника була відкрита меморіальна дошка на колишньому будинку правління колгоспу, та за рішенням сесії Кам’янської сільської ради центральна вулиця була названа його ім’ям.

Зараз послідовником того колгоспу стало ПСП «Україна» на чолі з А.І. Костерчуком, якому за вагомий, особистий внесок у розвиток сільської громади, активну громадську діяльність, професійну майстерність, компетентність, відповідальність, доброзичливість та плідну працю на користь громади від імені сільської ради була вручена Подяка.

Зараз Кам’янка – сучасне село, в якому створені всі умови для роботи та відпочинку, та справжня окраса – це його люди, які завжди працювали на благо своєї малої батьківщини. Саме до них у своєму привітальному слові звернулася голова сільської ради Л.С. Стоянова: «День села – це свято, яке поєднує історію і сьогодення, свято тих, хто любить Кам’янку, і тих, хто приїжджає сюди в гості. Кам’янчани – це особливі люди, особливі своєю завзятістю, наполегливістю, які вміють добре працювати та відпочивати. Сьогодні від імені виконавчого комітету, депутатського корпусу і від себе особисто, я вітаю всіх жителів села. Бажаю наснаги, добробуту, здоров’я у кожну родину».

На святі був присутній голова Очаківської райдержадміністрації С.В. Самоуков. Він привітав його мешканців з таким прекрасним днем та побажав добробуту. «Гуртуйтеся навколо вашого села, бережіть те, що ви здобули за довгі роки існування Кам’янки», - сказав Сергій Вікторович.

У такий урочистий день, як не згадати тих односельчан, які у найважчі роки стали на захист своєї країни. І в часи Другої світової війни, і зараз, коли на сході України брязкає зброєю «старший брат», чоловіки не залишилися вдома, а пішли виконувати свій святий обов’язок аби тут, на рідній землі, ми у мирі жили, працювали, виховували дітей та шанували старість.

А ми тут, під мирним небом, робимо все можливе, аби підіймати село. За невтомну працю та любов до вибраної професії, Л.С. Стоянова нагородила працівників, що багато років залишаються відданими справі - з дитячого садочка, школи, лікарського закладу, закладу для людей похилого віку та інших структур, які забезпечують комфортне життя для кам’янчанан.

Не забули на святі й про найстарших односельців, найповажніших подружніх пар, які прожили разом 45 і більше років. Кожному були вручені пам’ятні подарунки.

Кожна, поважаюча себе людина, повинна знати історію рідного краю, а на святі за ці знання можна було отримати коштовні подарунки від депутата районної ради А.І. Костерчука за участь у краєзнавчих вікторинах. Мікрохвильова піч, телевізор, праска, дитячі ролики, велосипед, сертифікати на безкоштовну рибалку на ставках господарства та багато-багато іншого – все це дісталося знавцям рідного села.

Під час урочистостей гарний настрій глядачам своїми виступами дарували не тільки дітлахи хореографічного гуртка Кам’янської сільської ради, а й дорослі, які демонструючи свої танцювальні та вокальні здібності, «запалювали» на сцені. Спеціальним гостем свята став добре відомий в Очакові співак В. Рославський.

Наприкінці такого чудового дня було розіграно 300 подарунків у лотереї із трьома супер-призами – поросятами. А на завершення свята всіх чекав незабутній феєрверк. Дійсно, хочеться вірити, що майбутнє Кам’янки буде таким же яскравим, як ювілейний салют. І так і буде, допоки все село житиме однією великою родиною.

Кам’янчани висловлюють подяку всім, хто допоміг в організації свята - А.І. Костерчуку, В.І. Криничному, О.Д. Бідному, О.В. Михайленку, М.М. Проц, Д.М. Проц, В.М. Салію, В.М Ориничу, А.О. Іванову, П.І. Крикливому, М.М. Раковцій, В.М. Раковцій, Джуглі С.Ю., В.І. Мусіченку, С.Г. Лук’яну, Ю.Г. Степанову. А також учасникам концерту - колективам ДНЗ «Сонечко» (зав. А.І. Власюк, муз. кер. М.О. Салова), школи (директор С.М, Бойчук), хореографічному гуртку (кер. М.О. Салова), аматорам села Н.В. Шевченко, М.І. Казанок, Є.О. Провознюк, Ю.С. Проц, А.І. Власюк, І.І. Кошпуренко, А.В. Дубогрій, І.М. Дюлгер, С.М. Кобзяку і директору сільського клубу В.І. Шевченко.

Сайт Очаківської РДА