"Мить, відображена пензлем"




«Бывают крылья у художников,
Портных и железнодорожников,
Но лишь художники открыли,
Как прорастают эти крылья.
А прорастают они так –
Из ничего, из неоткуда.
Нет объяснения у чуда … »

Генадій Шпаліков

Музей мариністичного живопису ім. Р.Г. Судковського презентує виставку «Мить, відображена пензлем», що проводиться в рамках 7-го Міжнародного фестивалю мистецтв «Очаківський ренесанс». Виставка знайомить з роботами відомих і молодих митців Миколаєва і Одеси з їх власних збірок, а також з  творами, що зберігаються у фондах музею ім. Р.Г. Судковського. Представлені твори – це подарунок місту Очакову.


Відкриття виставки.Заступник міського голови Г.О.Бєлов, Завідуючий музеєм ім. Р.Г.Судковського О.І.Куліков, меценат А.А.Горчаков


Виставку відвідало багато гостей

Добре відомий очаківцям одеський художник, народний художник України Микола Прокопенко цього разу презентував глядачам всю свою родину – дружину Ольгу Котлярову-Прокопенко та доньку Тетяну Бродецьку. Обидві талановиті майстрині. Художня традиція цієї  родини має ще більш глибоке коріння - самодіяльною художницею і яскравою, артистичною натурою була бабуся Тетяни Неллі Котлярова. В кожного з цих художників свій творчий характер і почерк, своє бачення  навколишнього світу. До уваги глядачів представлено сім творів М.М. Прокопенка – чотири з фондів очаківського музею («Червона лавка», «Серпень», «Вечір у саду» та «Червоне поле») і три нові, з яких роботу «Блакитний ранок» художник подарував музею на відкритті виставки. Ольга Котлярова-Прокопенко демонструє два пейзажі «Бузковий ранок» та «Острів», виконані у характерній для неї кольоровій гаммі. Велику увагу приділяє колориту і Тетяна, намагаючись «поставити потрібний колір в потрібне місце» (роботи – «Два дерева» та «Шлях у хмари»).


Чудовий виступ одеської художниці О.Ю Котлярової- Прокопенко

Одеська художня плеяда представлена майстрами різних поколінь і в експозиції виставки знайшли своє місце як роботи молодого художника Айка Овакімяна «Вселення» та «Єдність і боротьба протилежностей» так і роботи зрілих майстрів: морський пейзаж «Одеський порт» Аліка Мірзоєва  (який відомий в Одесі не лише як художник, а й як реставратор, майстер різьблення по дереву, бутафорії, фасадного розпису та інших мистецьких напрямків) та Галини Лєкарєвої-Нікітіної – «Враження від острова Зміїний», «Пейзаж. Виілково» та «Біля села Єгорівка», останній з яких був подарований музею в день професійного свята Дня музеїв меценатом А.А.Горчаковим.


Художники на відкритті виставки

Миколаївська плеяда художників теж радувала своєю творчою різноманітністю. Серед добре знаних майстрів – Валентин Меркулов (роботи «Річка Вітовка» та «Очаківські кручі»). Останню художник написав на пленері за день до відкриття виставки і подарував музею.


На виставці подобається щось своє

Зачаровували погляд роботи Владислава Гурьєва «Натюрморт» та «З гранатом». Дякуючи унікальному неповторному художньому стилю, вони випромінюють неймовірну енергетику, притягують погляд, дивують і радують.


Народний художник України Миколай Прокопенко спілкується з художником З Миколаєва Юрієм Дзінтарсом

Добре знайома очаківцям Гана Стефановська. Вона представила чудові роботи «Ранковий прибій» та «Морське враження». В ніжних поетичних роботах майстриня оспівує рідну Миколаївщину, пише чистими звучними фарбами, щоб показати глядачеві природу нашого краю у всьому її багатстві й розмаїтті.
Юрій Дзінтарс не вперше виставляє роботи в нашому музеї. Він привіз картини «Миколаїв. Зима» і «Весна». Художник працює в реалістичній манері. Він сам творить свій Всесвіт, спокійний, вільний, щирий і прекрасний.


Завідуючий музеєм ім.Р.Г.Судковського О.Куліков з миколаївськими художниками. Г.Стефановською, Ю.Дзінтарсом, В.Гурьевим, Т.Рябенко

Вперше виставлялась в очаківському музеї Тетяна Рябенко. Музикант за освітою, вона не могла виливати свої почуття лише в музиці, а наважилася передати їх і на полотні (роботи «Літній день», «Враження», «Натюрморт. «Танго утрьох», останню роботу художниця подарувала музею).

Маленькі відвідувачі виставки поряд з роботою Т.Рябенко

Виставка «Мить, відображена пензлем» - це свято життєрадісності, доброти і гармонії. Художники ведуть діалог з глядачем, діляться своїм баченням світу, дарять душевне тепло людям, використовуючи різні художні прийоми і техніку. Вони завжди знаходяться у творчому шуканні, в них багато ідей і фантазії, все це поєднується з високим професіоналізмом.

Виставка буде працювати по 31 липня. Приємного перегляду!

О.І.Куліков,
завідуючий музеєм мариністичного живопису
ім.Р.Г.Судковського

О.Г.Бадах,
лектор-екскурсовод