До Дня Водно-болотного угіддя міжнародного значення




В залі центральної бібліотеки в м. Очаків, 24 січня 2020 року, за ініціативи Національного природного парку «Білобережжя Святослава», проведено захід, присвячений до Дня водно-болотного угіддя.

В засіданні ініціативної групи прийняли участь громадські активісти м.Очакова та Очаківського району, еко-активісти загальноосвітньої школи ім..П.П. Шмідта №2, представники НПП «Білобережжя Святослава» та ГО «Кінбурн».

Під час засідання, за ініціативи громадськості при підтримці національного природного парку «Білобережжя Святослава» розглянуто питання по впровадженню дати - Дня «Великого лиману». Захід відбувся у формі круглого столу - брифінгу в ході якого виступили фахівці національного парку Ольга Марчинська, Євген Касьянов, Чаус Василь — гострі питання з питань повсякденної роботи парку було задано учнями еко-активістами. Привітав учасників зібрання – заслужений природоохоронець, організатор заповідної справи на Півдні України Деркач О.М.

Але все ж головним питанням було розгляд громадської ініціативи по впровадження Дня Дніпро-Бузького лиману (Дня Великого Лиману). На необхідність привернення уваги громадськості до проблем знакової для України водойми спонукає його нинішній достатньо критичний стан, в період масштабного забруднення водоохоронних зон лиману побутовим відходами, акваторії водойми каналізаційними та стічними водами, зростання показників засоленості та темпів обміління. Як наслідок: зниження показників біорізноманітт, падіння рівня добування водних біоресурсів, втрата рекреаційної привабливості водойми, відсутність пляжної та сучасної причальної інфраструктури на його берегах.

Активістами вирішено — досить споглядати — час діяти. Але діяти скоординовано, масштабно та системно і ми впевнені в цьому допоможе визначена щорічна дата Дня Великого Лиману – 24 травня. Додало також свого людського відношення до запропонованої дати, що її запроваджено на честь і память корифеїв морської біології – академіка Ювеналія Зайцева та член-кореспондент АНУ Бориса Александрова, з драматичним відходом яких, завершилася ціла епоха наукових досліджень вивчення та збереження Чорного моря.

Члени координаційної ради запрошують всіх, кому не байдужа доля лиману до співпраці, телефон для взаємодії: 097 78 77 835.

Начальник науково-дослідного відділу Чаус В.Б.

Днепро-Бугский лиман

Характеристики:

  • Наибольшая глубина - 12 м
  • Средняя глубина - 6-7 м
  • Впадающие реки - Днепр, Южный Буг

Дне́про-Бу́гский лима́н или Днепро́вско-Бугский лиман — открытый пресноводный лиман в северной части Чёрного моря, на территории Херсонской и Николаевской областей Украины. Порт — Очаков.

Состоит из вытянутого в субширотном направлении Днепровского лимана (длина 55 км, ширина до 17 км), а также узкого (шириной от 5 до 11 км) и извилистого Бугского лимана, вытянутого в субмеридиональном направлении длиной 47 км. Преобладающая глубина 6-7 м, максимальная — 12 м (т. н. Станиславская яма). Днепро-Бугский лиман образовался в результате трансгрессии Чёрного моря в нижнем течении Днепра и Южного Буга. С Чёрным морем лиман соединяется проливом шириной 3,6 км (между Очаковским мысом и Кинбурнской косой).

Южные берега низкие, песчаные; северные, в основном, высокие (до 20-35 м), сложены из глинисто-песчаных пород, лишь на отдельных участках тут встречаются песчано-ракушечниковые косы.

Дно возле кос песчаное, на глубине покрыто суглинисто-песчаными илами. Около 25-30 % речного стока Днепра и Южного Буга расходуется на орошение и промышленное водоснабжение, что обусловливает увеличение солености воды в лимане. Вследствие этого ухудшились условия обитания и нереста отдельных видов промышленных рыб, а также расширения морских видов фито- и зоопланктона и рыб (в частности — тюльки).

Днепровско-Бугский лиман имеет транспортное и рыбопромышленное значение, его берега — район рекреации. Для сохранения природы лимана производятся дополнительные спуски воды из Каховского водохранилища, укрепление и озеленение берегов, очищение сточных вод и перевод промышленных предприятий наоборотное водоснабжение. Часть акватории Днепровско-Бугского лимана расположена в пределах Черноморского биосферного заповедника.