Виставка «Маргарита Руфиміна Лагранж (Судковська) – гідна донька великого мариніста»




 

Все в этом мире связано – рождение и творчество,
Приливы вдохновения, которым нет конца.
Природная гармония есть в Женщине - Художнице,
Прекрасное творение Великого творца.

Музей мариністичного живопису ім. Р.Г. Судковського презентує виставку «Маргарита Руфиміна Лагранж (Судковська) – гідна донька великого мариніста», присвячену 135-й річниці з дня народження М.Р. Лагранж (Судковської).

Маргарита Руфимівна Лагранж народилась 1 лютого 1884 року в Санкт-Петербурзі. Її батьками були – академік мариністичного живопису Руфим Гаврилович Судковський (1850-1885), який народився і похований в місті Очакові та талановита художниця-ілюстратор Олена Петрівна Самокиш-Судковська (Бенард), (1862-1924 рр.).

Маргусі, як називали майбутню художицю в дитинстві , було лише рік, коли помер її батько. Цікавість до оточуючого світу та потяг до мистецтва в дівчинці виховували і розвивали мати Олена Петрівна (відома художниця-оформлювачка) та вітчим – один з найкращих художників-баталістів того часу - Микола Семенович Самокиш (1860-1944).

З дитинства Маргарита захоплювалась різними речами: починаючи з їзди на велосипеді, запливах на байдарці, подорожах на яхті по Фінській затоці - закінчуючи власноруч виготовленими з дерева елементами декору до меблів.

Та все ж головним захопленням її життя стало малювання. Початкову освіту Маргарита отримала в приватному пансіоні, пізніше навчалась в Академії мистецтв. Крім цього, будучи студенткою, виконувала на замовлення копії картин свого батька. Одним із замовників був і її майбутній чоловік - лікар-психіатр - Володимир Володимирович Лагранж, з яким вона одружилася у 1906 році.

У шлюбі з Володимиром Лагранжем у Маргарити народилося двоє синів -Ростислав(1911-1963) і Руфим (1912-1948) та донечка Люба (1917-1983). Але на цьому щасливе сімейне життя для Маргарити закінчилося. Вихор революційних подій 1917 року змусив Олену Петрівну, її матір та Маргариту з трьома дітьми переїхати до Криму, де велика родина ледве виживала. Та ще більшим тягарем лягла на жіночі плечі смерть Володимира Лагранжа (1918 рік, від іспанки). Маргариті знадобилися величезні зусилля, щоб повернутися до життя від такої втрати.

Щоб прогодувати велику родину вона шила чоботи, виготовляла меблі працювала в конторі «Кримський шофер» і стала першою жінкою в Криму, що перевозила пасажирів.

Після революції 1917 року, в тяжкі часи головним доходом Маргарити Лагранж стало малювання: портрети, пейзажі для відпочиваючих, які вона писала спочатку на паркетних дощечках, а потім на лінолеумі. Також художниця робила мініатюри на гальці. Свої твори писала швидко і легко та продавала за низьку ціну. Захоплення мініатюрою пройшло через усе життя Маргарити - вона написала їх більше 6 тисяч.

Другу половину життя Маргарита Руфимівна жила і працювала в Москві.

В радянські часи художниця писала багато портретів на замовлення. А в останні роки життя - натюрморти з квітами. Маргарита Руфимівна була членом Московської спілки художників та Московського об’єднання скульпторів і художників. Вона прожила довге життя (89 років), дочекалась онуків і померла в глибокій старості - 1 березня 1973 року.

Виставка «Маргарита Руфимівна Лагранж – гідна донька великого манириніста» - знайомить з творами М.Р. Лагранж, яких, нажаль, в наших фондах небагато (21 – живописна та 19 графічних, серед яких нариси, фрагменти та незакінчені сюжети), з них в експозиції - 15. Крім цього виставка вміщує твори інших членів родини Судковських - самого академіка морських видів Р.Г.Судковского, матері Маргарити - О.П. Самокиш-Судковської, М.С. Судковського та В.С. Бальца.

Річниця з дня народження Маргарити Руфинівни Судковської - стала важливою подією в культурному житті міста Очакова і пройшла в теплій, невимушеній атмосфері, зібравши багатьох шанувальників творчості родини Судковських.

На початку заходу завідуюча музею мариністичного живопису ім. Р.Г. Судковського Ольга Григорівна Бадах наголосила на особливій значимості цього дня не лише для музею, а й для тих, хто не уявляє свого життя без прекрасного, презентувавши при цьому буклет, який був створений та виданий власними силами. Науковий співробітник музею – Олена Володимирівна Сіора познайомила присутніх з нелегким життєвим шляхом, який прийшлось пройти Маргариті, представивши при цьому для всієї аудиторії маловідомі до цього часу моменти її життя.

З приводу відкриття виставки виступив також директор художньої школи Володимир Миколайович Гончаров, який дав високу оцінку творчості Маргарити Лагранж та значимості усієї родини Судковських в культурному та духовному вихованні підростаючого покоління

В цей день в стінах музею лунала жива музика, завдячуючи щирому виконанню викладачів музичної школи – Багатікової М.М., Мішиної Т.С., Швець О.О. та Чорної А.А.

Шановні жителі і гості міста Очакова! Музей мариністичного живопису ім.Р.Г.Судковського запрошує відвідати ювілейну виставку присвячену 135- річниці з Дня народження М.Р.Лагранж (Судковської). Виставка буде експонуватися до кінця квітня.

Лектор музею ім.Р.Г.Судковського
О.І.Куліков

Олена Петрівна - художник-оформлювач і прекрасна акварелістка представлена ілюстраціями до «Євгенія Онєгіна» - А.С. Пушкіна: «На встречу бедного певца», акварелями з сімейними сюжетами: «Перший рік після весілля», «Маргуся в білому», «Під рокотання хвиль», Куточок відпочинку у парку», «Жінка біля джерела» та інтер’єрами «Робочий кабінет». 

Маргарита Руфинівна Лагранж писала все своє життя. І хоча не мала ні високих нагород, ні звань, улюблену справу не покинула. Як витончена жінка, обожнювала природу та квіти, і вже у похилому віці віддавала перевагу саме таким сюжетам. На виставці представлені її натюрморти – «Троянди в синій вазі», «Дрік і троянди», «Іриси» і портрет – «Портрет Романа». Дві останні роботи були подаровані очаківському музею київським колекціонером Д. Валерко.

Представлені на виставці роботи Олени та Маргарити були подаровані нащадками Маргарити Руфинівни Лагранж, які і зараз проживають у Москві - Володимир Руфинович Лагранж з родиною.