Голос Чорного моря!




Почути «голос моря» та більше узнати про його проблеми мають змогу учні шкіл – учасники «екологічної мандрівки», яка успішно проходить у Очаківській міській бібліотеці у рамках традиційного Міжнародного дня Чорного моря, який відзначаємо 31 жовтня.

   

24 жовтня, за ініціативою Чорноморського рибоохоронного патруля Державного агентства рибного господарства відбулася дуже цікава і корисна зустріч учнів 6-х класів Очаківської загальноосвітньої школи №2 з співробітником Держрибагентства – Аллою Барсуковою, яка підготувала презентацію про діяльність «рибоохоронного патруля», роботу рибоохоронних інспекторів та правила риболовства.

Багато цікавих фактів про мешканців моря, які потрапили на сторінки Червоної книги України, про непрошених оселенців та шкідливих жителів морських глибин почули шестикласники.


Слухали і дивилися з інтересом


В поглядах 6класників зацікавленість

З задоволенням відповідали на запитання


Дружні відповіді на запитання

Завідувач міською бібліотекою Г. Біла відзначила найкращих знавців Чорного моря та вручила їм заохочувальні призи. Це Даніїл Писковой, Андрій Захаров, Віктор Кубишкін та Дмитро Обрубінський.

Бібліотекар Олена Солдатенко познайомила учнів з книгами, брошурами та новими публікаціями по дослідженню Чорного моря.

Про природоохоронну та наукову діяльність природно-заповідних об’єктів у акваторіях розповіла провідний фахівець з екоосвіти РЛП «Кінбурнська коса» та НПП «Білобережжя Святослава» Ірина Форманюк. Вона звернула увагу на те, що ми можемо зробити, щоб захистити Чорне море, наприклад використовувати багаторазові сумки, тим самим оберігаючи Чорне море від забруднення пластиковими відходами.


Тісна співпраця об’єднує

верт 12 Класні керівники 6-х класів: А.А. Бабченко та В.А. Боровікова

Кожен учасник на згадку про екологічну дату 31 жовтня - Міжнародний день Чорного моря - отримав календар Чорноморського рибоохоронного патруля.

26 жовтня у міську бібліотеку завітали учні 3А та 3Б класів ЗОШ №2 з класоводами О.В. Колодистою та В.В. Панасюк.

Бібліотекар Олена Солдатенко познайомила учнів з історією екологічного свята, розповіла про незвичайних жителів морських глибин. Багато цікавого узнали учні про життя чорноморських дельфінів та подивилися відеосюжети про них.

Допитливі третьокласники стали лідерами по кількості заданих запитань. Вони з задоволенням тримають книги, завдяки яким розкриють для себе ще багато таємниць Чорного моря та його мешканців.

Серед учасників «екомандрівки» - учні 8 класу ЗОШ №1 разом з класним керівником І.А. Катаєвою.

Восьмикласники знайомилися з діяльністю Причорноморських природно-заповідних об’єктів, яки охороняють і досліджують біологічне різноманіття: Чорноморським біосферним заповідником, регіональним ландшафтним парком «Кінбурнська коса» та національним природним парком «Білобережжя Святослава».

Завдяки презентації, яку розробила іхтіолог Чорноморського рибоохоронного патруля А. Барсукова, учасники заходу дізналися про правила риболовства.

Учні ділилися власними думками та висловлювали пропозиції щодо вирішення наболілих проблем Чорного моря та підтримали природоохоронні ініціативи екологів для покращення його стану. Восьмикласники добре розуміють, що море дарує нам здоров’я, якщо воно саме здорове.

Вирішення проблем Чорного моря значною мірою залежить від обізнаності дітей – наших майбутніх громадян. Ми б хотіли, щоб наш захід допоміг нашим дітям дізнатися більше про Чорне море, навчитися його захищати, а Чорне море у відповідь і надалі було б джерелом життя для майбутніх поколінь.

І. Форманюк
провідний фахівець з екоосвіти РЛП «Кінбурнська коса»
та НПП «Білобережжя Святослава»