Акція «Годівничка» триватиме до весни!




На календарі останній місяць зими, і сподіваємося що ніяких сюрпризів погода нам не привнесе, але для птахів, що зимують у наших містах, продовжується боротьба за виживання. Особливо складно їм доводиться саме наприкінці зимового періоду та ранньою весною, коли їжі з кожним днем стає все менше. Через недостатню кількість харчування птахи стають слабкими та можуть навіть загинути. А кожне зрубане дерево у місті – це годівниця для синичок, дятлів та деяких інших пернатих, а весною – місце гніздування. Зазвичай птахи харчуються різноманітним насінням, плодами та бруньками дерев або їх молодими паростками.

Саме зараз настав час, коли ми можемо подякувати небайдужим до долі птахів учасникам акції «Годівничка - 2019» – переважно учням молодших класів та вихованцям дитячих садків, які за допомогою батьків, вчителів, вихователів та іноді старшокласників, на протязі зими робили добру і важливу справу: підгодовували птахів, використовуючи для цього власноруч зроблені годівнички і заготовлений корм.

В загальноосвітній школі №1 найактивнішими учасниками акції визнані учні 2А класу, які під керівництвом педагога Римми Усік, вже другу зиму підгодовують та спостерігають за зимуючими птахами.

Кращими захисниками 2А визнані: Яна Папук, Веніамін Федорченко, Валерія Синєрук, Акім Ракул, Данило Грюнблат та Назар Трум.

Допомога батьків 2А класу – С. Оніщенко, Л. Татаренко, Є. Синєрук, О.Єгурновій та інших батьків була у такий важливій справі - не зайвою.

 До акції у ЗОШ №1, за зверненням вчителя біології та екології Ірини Ткач, долучилися учні 5 класу

та 6-Б класу


Мандибура Богдан – учасник акції

 
Мандибура Богдан – учасник акції
 

Учні всіх початкових класів загальноосвітньої школи №2, разом з батьками та вчителями, привнесли свою часточку добра та душі у справу підтримки птахів.

За результатами акції серед учнів найактивнішими учасниками стали: Каріна Цимбал (1-А клас), Олександр Свєтлов, Гліб Войчунас та Володимир Іванов (1-Б клас), Маргарита Погосова, Тимофій Пасаман та Дар’я Попова (2А клас); Володимир Трофімчук, Софія Сеніна та Ангеліна Легконогих (2-Б клас); Андрій Кучеренко, Ілля Ніколаєнко, Владислава Ніяка та Олена Клименок (3-А клас); Артем Данилов, Маргарита Михайлова, Анна Стахорська та Єгор Леонтьєв (3Б клас); Артем Бутенко та Олександр Диканський (4-Б).

Переможцями визнані учні 4А класу:

Олександра Семенова 4А клас

   

та Геннадій Мамрега 4А клас

Підтримали молодших школярів десятикласники: Валерія Лук’янова, Юлія Дмитренко, Дар’я Мазур, Катерина Римарева, Дар’я Кучерова та Поліна Фоміна разом з вчителем біології та екології Наталією Безлепкіною – координатором акції у школі.

Учні 2, 3, 4 та 5Б класів загальноосвітньої школи №4 відчувають себе справжніми «друзями природи» та допомагають птахам пережити зиму. Серед її учасників - учні 2 класу: Дмитро Кіріяк, Єлизавета Біліченко, Вікторія Хачатрян, Данило Геращенко, Аліна Полтавцева та Євгенія Артеменко.

Серед учнів 3 класу: Олена Базарна, Роман Приходченко, Едуард Альохін, Софія Боса, Михайло Йонуов та Олександр Бойко.

Серед учнів 4 класу:

Микита Пілецький

   

Владислава Мартинчук

   

Давид Яковлєв

   

Серед учнів 5Б класу: Євген Білий

   

Даніїл Надобко та Максим Константинов

   

Поліна Тищенко

   

Серед наймолодших учасників акції вихованці ДНЗ №1 «Дзвіночок». За повідомленням вихователя - методиста Зінаїди Куцької на території дошкільного закладу було вивішено 12 годівничок. В акції приймали активну участь вихователі, діти та їх батьки, які заздалегідь заготовили корм для пташок, збирали насіння різних трав, крихти білого хліба, насіння з свіжих яблук тощо. На протязі зими щоденно слідкують за наповненням годівничок кормом, спостерігають за поведінкою птахів на годівничках.

Допомога птахам це важлива і відповідальна справа. Працівники природно-заповідних об’єктів щиро дякують всім учасникам акції та нагадують, що підгодівлю птахів ні в якому разі не можна припиняти аж до весіннього тепла. Птахи, які звикли знаходити корм в одному й тому самому місці у певний час, можуть сильно занепокоїтись, якщо не знайдуть там нової порції. Прив’язаність синичок до місць підгодівлі доведена орнітологами на кільцьованих птахах.

І поки природа спить, зимуючі птахи багато в чому залежать від нас, людей, нашої доброти, щедрості і милосердя. І якщо ви хочете навесні знову почути дзвінких пісень та побачити різноманітних пернатих друзів, то варто попіклуватися про них саме зараз.

І. Форманюк,
провідний фахівець з екоосвіти РЛП «Кінбурнська коса»
та НПП «Білобережжя Святослава»