Проект «Відкривай Україну» для Очакова




Ні для кого не секрет, що діти, які живуть в маленьких містах, не люблять їх. Вони планують поїхати при першій же нагоді, бо не бачать перспектив розвитку. Більш того — вони не вірять, що можна щось змінити, не вірять в свої сили.

Проект «Відкривай Україну» ніби створений для підлітків Очакова. Місто поступово відроджується, молодь проявляє зацікавленість життям міста. Коли, як не зараз дати можливість дітям вирішувати проблеми. Нехай поки не на глобальному рівні, на рівні школи, міста. А дорослі, завжди можуть подати руку допомоги, підказати, допомогти.

Як все починалось, та про суть проекту розповідає Оксана Семеник.

Про шаблони та байдужість до рідного міста

Все почалось з того, що ми провели по прифронтових містах Сходу фестиваль «З країни в Україну», який знайомив з національною культурою. Це були виступи сучасних гуртів, майстер-класи, а також навчання дітей у різних напрямках мистецтва. Ми хотіли показати, що Україна – це не тільки сало, шаровари й рушники, але й сучасна культура, яка не відірвана від світу.

Ми вирішили пограти в гру. Дітям потрібно було подумати, щоб вони хотіли б змінити у своєму місті. Казки закінчились – тепер реальність. Вони дуже здивувались: «А що можна зробити? Ми нічого не можемо – ми ж діти». Ми зрозуміли, що справи не йдуть. І раптом виявилось, що вони просто не люблять своє місто. Їм абсолютно байдуже: 70% сказали, що вони хочуть поїхати, бо не бачать тут жодних перспектив.

З цього і виникла ідея нашого проекту. Чому б не подивитись на своє місто з іншої точку зору? В Києві вже є все: хаби, квести, тощо, але ж у ваших маленьких містах цього нема. 

Про дерево проблем

Велика проблема зневірення в себе існує в кожному маленькому  містечку України. Всі намагаються виїхати з свого містечка, бо «є життя» тільки в обласному центрі.

Проблем дуже багато: і етичні (діти не ставляться до всіх рівно), і наркоманія, і алкоголізм. Розклавши всі негаразди, ми розмірковували, що саме ми можемо з цього всього змінити, бо всю країну самотужки не вилікуєш.

За роки роботи на Сході ми зрозуміли, що масштаб стереотипів залежить від обсягу неінформованості, рівня культури і рівня освіченості. Є таке прислів’я – святе місце не бува порожнім. В людини завжди є певні святоглядні очікування і культурні потреби – в дозвіллі, в самоідентифікації. І якщо в цьому напрямку держава нічого не робить, то потреби задовільняються тим, що є під рукою. Креативних людей не розуміли, вони виїжджали зі своїх міст. В Києві діти балувані різними майстер-класами, виставками, тощо. Тут же діти дуже відкриті та спраглі за спілкуванням. Цей проект дав їм спробувати себе, подивитись на свої міста по-іншому. Після цього проекту молодь зробила і фотовиставку, і арт-платформу і туристичний фестиваль, і розмовні клуби.

Про волонтерів та учасників

Чому не студенти? Бо ми просто повірили в підлітків 13-17 років. Це той вік, коли діти шукають себе і, різко вийшовши з дитинства, йдуть проти системи. Зараз вони мають повірити в себе і обрати більш стабільний шлях. Сьогоднішній підліток – це завтрашній виборець, батько і професіонал.
В Україні немає регіональної мережі волонтерів, і коли ми починали пошук людей на місцях, то не знали, чого очікувати, чи напише хтось чи ні. Але після публікації вакансій відгукнулись аж 20-30 людей на одне місце, хоча цього все ще мало для критичної маси. Волонтери дуже важливі: вони є проміжною ланкою між дітьми та владою. Бо це мають бути не дорослі і не вчителі, а ніби друзі.

Про конкурс та навички

31 листопада – початок проекту «Відкривай Україну», який організовує Фундація соціальних інновацій «З країни в Україну». Ми нарахували в Україні 270 малих міст (з населенням 10-250 тис., за виключенням обласних центрів). У кожному з них від 6 до 32 шкіл, і кожна школа – це одна команда, тому загалом ми плануємо участь 1000-1500 команд. У кожній команді буде 16 осіб: по три учня з 7, 8, 9, 10, 11 класів та вчитель-модератор. Загалом біля 20 тис. учасників проекту «Відкривай Україну». 

Завдання кожної команди та проекту в цілому – зробити життя в місті цікавішим та комфортнішим. 

Перший етап – знайти проблеми у власній школі та вирішити одну з них. 
Другий – змінити на краще своє місто. Проекти команд на кожному з етапів будуть реалізовані в одному з шести напрямків: 

  • навколишнє середовище, 
  • здоровий спосіб життя, 
  • медійний напрямок, 
  • соціальний напрямок, 
  • урбаністика, 
  • культура і мистецтво.

Півфіналістів обиратимуть у соцмережах. Усі проекти будуть на сайті, тож можна буде порівняти себе з іншими, побачити, що недопрацьоване, що пропущено. Так діти навчатимуться зіставляти себе з іншими.

Ми вчимо і як зробити проект без ресурсів, і де їх взяти. Проект без ресурсів – це танці, акція, мистецтво загалом. Якщо фінанси все ж необхідні, то як написати запит, щоб отримати бюджет, та як його розрахувати. Це дає розуміння, що ніщо ні з звідки не береться і ніщо нікуди просто так не дівається.

В півфіналі вже судитимуть експерти, а по всіх областях пройдуть такі собі ярмарки-фестивалі. Фінал – це тренінг-гра у вересні 2017 року. Приз: або реалізація більш великого проекту, або гроші. А найкращі учні ще й поїдуть на стажування за кордон.

За словами ідейника проекту Дениса Блощинського, у процесі виконання проектів учасники отримають потужну програму навчання: робота в команді, критичне мислення, системне мислення, робота з ідеями, проектний менеджмент та комунікації. Тобто всі ті навички, які дуже потребують не лише діти, а і дорослі.