Велике «Солоне прибирання»




Поступово закінчується, на момент виходу цієї статті вже закінчився, літній рекреаційний сезон, що подарував нам як приємні і теплі дні та нові враження, так і залишив старі питання та проблеми. Яким би різним не був відпочинковий період, але практично постійним залишається необхідність прибирання його слідів на приморських територіях та рекреаційних зонах. Для покращення санітарного стану парку працівники НПП «Білобережжя Святослава», разом з волонтерами, регулярно організовують екологічні акції з прибирання, такі як «Чисті пляжі», «День Великого Лиману», «Міжнародний День Чорного моря» та інші. У вересні цього року осінній очисний цикл ентузіасти розпочали з акції «Солоне прибирання» на унікальній місцині – прибережній зоні озера Солонець-Тузли, що розташоване біля узбережжя Чорного моря, в зоні відпочинку села Рибаківка Миколаївській області.

Загальна площа водойми, що увійшла до складу НПП «Білобережжя Святослава», складає 375 гектари. Площа водяної гладі постійно змінюється, наприкінці літа часто повністю пересихає. В період випадання солі, що зазвичай відбувається в серпні місяці, озеро стає дуже мальовничим і притягує туристів ще однією своєю родзинкою – лікувальним багном. Зверху сіль біла, нижче стає рожевою. Гідрологічні, гідрохімічні та геоморфологічні особливості озера Солонець-Тузли сприяють формуванню лікувальних грязей – сапропелів, що обумовлене дією водойми в якості теригенної пастки, високою мінералізацією води та теплими і сухими кліматичними умовами.

В якості невеликої історичної довідки можна додати, що з давніх часів на території дослідження існував промисел самосадної солі.
Поповнення запасів солі здійснювалось за рахунок надходження морських вод через штучний канал. Промисел мав великі обсяги. Так, на протязі 1882-1915 р. тут було здобуто близько 725 000 пудів солі. Достовірно відомо, що видобуток солі здійснювався ще з часів Османської Імперії (у перекладі з турецького Тузла означає соляний промисел), але є припущення про його розвиток ще зі Скіфського часу. На цьому озері, на сольових промислах працював Максим Горький. Саме тут відбувається дія його автобіографічного і драматичного оповідання «На солі».

Вперше хімічний склад ропи, солі та грязей досліджували Веріго А. в 1875 р., Станіков Г. у 1916 р. та Бургсер Є. у 1925 р. Ропа хлоридно-сульфатно-гідрокарбонатна натрієво-магнієво-кальцієва. В цієї ж праці оговорюються лікувальні властивості солі, ропи та грязей лиману, а також про локалізацію найбільш цінних грязей у південній частині водойми. Аналізи Українського науково-дослідного інституту дитячої курортології та фізіотерапії, відповідно до листа № 01-12/470 ДУ «Український науково-дослідний інститут медичної реабілітації та курортології міністерства охорони здоров’я України» щодо природних лікувальних ресурсів оз. Солонець-Тузли від 13 серпня 2020 року, також підтверджує лікувальні властивості солі, ропи та грязей лиману.

Тобто, озеро Солонець Тузли має свою ще й історичну цінність та відповідно й більш широку перспективу для цивілізованого розвитку оздоровчого та істоико-культурного туризму. Зараз туризм на озері носить стихійний характер і, як показали результати обстеження та «Солоного прибирання», має свою специфіку забруднюючого фактору, а саме велику кількість поліетиленових пакетів, що відвідувачі використовують в якості ємностей для переносу грязі (багна) та при прийомі імпровізованих фізіотерапевтичних процедур.

Ентузіастами акції на південній межі озера було зібрано повний автомобільний причеп відходів, половину з якого становили ці злощасні пакетики.

   

 

Також викликає обґрунтоване занепокоєння можливість забруднення каналізаційними стоками суміжних з територією озера, що увійшла до складу НПП «Білобережжя Святослава», низинних ділянок, а через них і основної частини самого озера з втратою лікувальної цінності його столітніх покладів.

Таким чином і у громадськості, і у органи влади, і у підприємців, і зрозуміло в адміністрації національного природного парку попереду ще багато роботи по розвитку і насамперед збереженню цієї прекрасної та цілющої місцини з чудовою назвою «Солонець-Тузли».

Науково-дослідний відділ НПП «Білобережжя Святослава»