Звернення міського голови до очаківців з приводу перейменування вулиць




Звернення Очаківського міського голови до городян щодо виконання вимог Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки»

Шановні очаківці! 21 листопада сплив термін, коли місцеві громади та місцеві органи влади мали право перейменувати вулиці та назви своїх населених пунктів відповідно до обов’язкового виконання закону про декомунізацію. Відтепер громади в Україні втратили таке право.

В законі закладені такі собі антисаботажні механізми. Все це працює дуже просто. Спочатку ми з вами мали півроку, аби провести загальне обговорення. З цією метою в Очакові була створена робоча група, яка провела декілька засідань за участю жителів Очакова. В місцевій пресі публікувались оголошення про те, що процес декомунізації триває і він є невідворотнім. Однак, наша громада не скористалась власним правом самостійно вирішити, які назви будуть носити ті вулиці Очакова, що підлягають перейменуванню через декомунізацію.

Тепер же виникає нова реальність. Від 21 листопада перейменування вулиць може здійснювати міський чи сільський голова особисто своїм рішенням, якщо сільська чи міська рада не здійснила цього. Тобто, Законом право на перейменування вулиць покладене на мене особисто як Очаківського міського голову. Таке ж право мені надане законом і щодо демонтажу пам’ятників, які увіковічують пам’ять про комуністичний режим і його діячів.

Якщо перейменування і демонтаж не будуть здійснені за моїм розпорядженням, то таке право перейде на інший рівень, і це зробить через три місяці голова обласної державної адміністрації своїм рішенням.

Дорогі земляки! Ми з вами повинні зрозуміти невідворотність цього процесу і скористатись можливістю самостійно приймати важливі для нашого міста рішення.

Я звертаюсь до кожного з вас з проханням відповідально і активно поставитись до вирішення цього проблемного питання.

Ми знаємо, що громадські активісти в Очакові збирали ваші підписи проти перейменування вулиць.

Ми сьогодні не будемо обговорювати правомірність цих дій. Кожен з вас має особисте право мати власну думку, в тому числі і з цього приводу. І, повірте, ми кожну думку поважаємо.

Я, як Очаківський міський голова, звертаюсь до всіх жителів нашого невеличкого, але хочеться вірити, дружного міста. Шановні очаківці. Маючи право прийняти рішення про перейменування вулиць одноосібно, я все ж пропоную кожному з вас висловити власну думку з приводу того, які б саме назви вулиць ви хотіли б в майбутньому побачити в Очакові. Зробити це ви зможете протягом двох тижнів з моменту оприлюднення мого звернення в міській газеті «Очаків», (з 04.12.2015р.) звернувшись особисто або за телефонами 3-10-20 і 3-04-96 до фахівців виконкому міської ради. Ваші пропозицію будуть зафіксовані в журналі і обов’язково передані мені для прийняття остаточних рішень.

Сьогодні я хочу звернутись особливо до всіх, хто збирав і ставив свій підпис під резолюцією проти перейменування. Шановні, давайте залишимо будь-які амбіції - політичні чи особисті, і постараємось вирішити це питання спільно. Зрозумійте, дуже важливо, щоб кожен з вас також висловив власне бачення, зробив власну пропозицію щодо нових назв вулиць, які, я гарантую, будуть обов'язково враховані.

Шановні земляки! Я переконаний, що нам з вами не потрібно чекати, поки за нас рішення будуть прийматись згори. Тож, залучайтесь до процесу, висловлюйте пропозиції, будьте активні. Давайте ми доведемо, що в Очакові живе громада, яка здатна брати на себе відповідальність в прийнятті важливих рішень.

З повагою до кожного з вас Сергій Бичков

Перейменуванню в Очакові підлягають вулиці: Чижикова, Комсомольська, Жовтнева, Сладкова, 60 років СРСР, Цокуренка, Володарського, 50 років Жовтня, Шкрєптієнка, Леніна, Луначарського, Пролетарська, Бебеля, Кірова, Червоних партизан, Урицького, Свердлова.

Крім пам'ятника В.І.Леніну, демонтованому на центральній площі, демонтажу також підлягають: пам'ятник М.І. Чижикову та монумент “Борцям за владу Рад” - в привокзальному сквері і скульптурна композиція “Ленін і Горький” по вул. Червоних партизан, 9.

Газета “Очаків” № 49 від 4.12.2015 р.