Свавілля можновладців Очакова




Мені довелося бути свідком свавільного випадку, який стався в м.Очакові. 17 грудня 2018 року очільником м. Очакова, Бичков С.М., було організовано самовільне захоплення приміщення, де розміщений офіс і екоосвітній клас Регіонального ландшафтного парку «Кінбурнська коса» - об’єкту природно-заповідного фонду України, використавши введений воєнний стан в Миколаївській області.

   

Для цього були задіяні озброєні військові з бронетранспортером в кількості до 10 чоловік під керівництвом начальника Очаківського військо-морського гарнізону Харченко В.Ю.

Також тут був присутній наряд поліції в кількості 3-х чоловік, на поліцейському автомобілі, який забезпечував охорону цього незаконного дійства. В порушення Українських Законів вони проникли в офіс парку шляхом виламуванням замків на вхідній та шести міжкімнатних дверях. Все майно, яке знаходилося в захопленому приміщенні: меблі, офісна техніка та інші матеріальні цінності, документація бухгалтерії, відділу кадрів, канцелярська і архівна документація самовільно, без рішення суду, участі судового виконавця, без участі представників заповідної установи було погружено на три воєнні грузові автомобілі і вивезено в військову частину № А2637. По суті природно-заповідна установа пограбована, приміщення у неї незаконно захоплене.

Як керівник Очаківської екологічної громадської організації «Зелений світ» хочу нагадати, що Миколаївщина має одну з найменших площ в Україні на якій створені об’єкти природно-заповідного фонду, всього – 3,1%. Регіональний ландшафтний парк «Кінбурнська коса» працює 26 років, а в захопленій будівлі розміщувався 19 років. Цю будівлю бувшого радянського ДОСААФ парк отримав в зруйнованому стані. Її було відремонтовано і створено окрім офісу, учбовий клас для дітей зі всією екологічною інформацією природними і історичними експонатами про дивовижну природу нашої місцевості і особливо Кінбурнської коси. Тут проводилися заняття з дітками Очаківських садочків, сільських і міських шкіл, проводились конкурси, екскурсії та ряд інших екоосвітніх заходів. При цьому хочеться відмітити радість діточок, як їх очі світилися відчуттям – переможців природничих конкурсів, котрим були організовані екскурсії на Кінбурнську косу.

   

Ці екоосвітні заходи постійно освітлювались на сторінках газет «Чорноморська Зірка» і «Очаків» та інтернетвиданню «Очаківський Портал». І це була дуже важлива справа прищеплення дітям любові до нашої рідної природи, та вирішення екологічних проблем по збереженню довкілля.

Але виявляється така діяльність природно-заповідної установи не потрібна очільнику м. Очакова та військовим чиновникам, які влаштували розправу з природно-заповідною установою та лишили дітей пізнавального процесу про природу рідного краю та прищеплення дітям любові до природних цінностей.

Екологічна громадська організація «Зелений світ» засуджує такі дії.

Тим паче це сталося під час воєнного стану. Виступаючи з трибуни Верховної ради, Президент України Порошенко П.О. запевнив країну що воєнний стан в окремих регіонах України буде застосовуватись тільки у випадку наземної російсько-військової агресії.

А голова Миколаївської облдержадміністрації Олексій Савченко в ході спілкування з журналістами 27 листопада наголосів, що введення воєнного стану на окремих територіях України, зокрема на території Миколаївської області ні в якому разі не означає обмеження прав і свобод громадян. Запровадження обмежень які передбачені законодавством в разі оголошення воєнного стану можливо включно за умови наступу Росії.

Не дочекавшись наступу Очаківські воєнні напали на мирну установу природно-заповідного фонду України, захопили і вчинили грабіж її майна.

Цей приклад свавілля можновладців нагадує притчу із Нового Заповіту: При схоплені Ісуса, Ісус промовив їм у відповідь: «Немов на розбійника вийшли з мечами та киями, щоб узяли Мене. Я щодня був із вами у храмі, навчаючи, - і Мене не взяли ви. Але, щоб збулися Писання»

Б.І. Зубець,
голова екологічної ГО «Зелений світ»