ЕКО-КВЕСТ «Збережемо Землю»




Екологічний КВЕСТ «Збережемо Землю», за участю учнів 5-6 класів Очаківських ЗОШ: №1, №2 та №4, приурочили до екологічних дат: дня Землі (22 квітня), дня Довкілля (21 квітня) та Міжнародного дня мігруючих птахів (1 травня).

Квест (quest) пригодницька гра. Найважливішими елементами гри в жанрі квесту є дослідження світу, а ключову роль в ігровому процесі відіграють рішення головоломок і завдань, що вимагають від гравця розумових зусиль.
Квест (quest) пригодницька гра. Найважливішими елементами гри в жанрі квесту є дослідження світу, а ключову роль в ігровому процесі відіграють рішення головоломок і завдань, що вимагають від гравця розумових зусиль.

Організатори екоосвітнього заходу - природно-заповідні об’єкти: національний природний парк «Білобережжя Святослава» та регіональний ландшафтний парк «Кінбурнська коса», відділ освіти Очаківської міської ради та Очаківська міська бібліотека розробили для учасників програму квесту, підготували маршрутні листи, дорожні карти, цікаві запитання та несподівані завдання на «зупинках», але про все це можна дізнатися з фото світлин.

Поважний «Гість із майбутнього» - звернувся до учасників щоб попередити людей про екологічну катастрофу, що насувається та змінити сумне майбутнє.

«Поки не пізно та щоб назавжди не загубити види диких тварин і рослин, природні екосистеми та ландшафти, вкрай необхідно створювати та розвивати заповідники, регіональні та національні природні парки, тому що на їх території забороняється чи обмежується господарська діяльність, що загрожує існуванню дикої природи та нашої планеті «ЗЕМЛЯ»!

Учасники вибирають смайлики – емблеми та формують три команди, у складі яких опинилися представники з різних шкіл.

   

Кожної команді, згідно дорожньої карти, необхідно пройти по запропонованому маршруту з 6-ю зупинками та отримати бали, за кількістю яких будуть визначені переможці.

«Вперед! Врятувати Землю готові?»

«Алея Мігруючих птахів» під наглядом провідного фахівці з екоосвіти РЛП «Кінбурнська коса» та НПП «Білобережжя святослава» І.В. Форманюк. «В парках і скверах нашого міста знищили дуплясті старі дерева. Мігруючим птахам, які подолали великі відстані та повернулися додому, не залишилось місць для гніздування!» Учасники шукали для кожній пташці власний «будиночок» та з’ясовували розмір льотка, визначали висоту та допоміжні засоби для розвішування штучних гніздівель.»

Термінового втручання потребують водоплавні птахи. У качки Лисухи витоптали та засмітили місце гніздування, у результаті пожежі знищили зарості очерету. Щоб врятувати пташок, діти з підручних матеріалів намагалися зробити плавучий плот!

Станцію «Чисте Довкілля» очолює інженер з охорони природи НПП «Білобережжя Святослава» Юлія Беспалова. «Найнебезпечніша загроза для нашої планети: Земля через пару тисяч років може перетворитися на велике сміттєзвалище! Побутові відходи забруднюють навколишнє середовище! Велика їх частина має дуже великий термін розкладання у природних умовах». Учасники не тільки висловлювали пропозиції, у який спосіб можна вирішити проблему засміченості Землі, вони обладнали «Місце для роздільного збору сміття».

За одну хвилину зібрали побутові відходи та розсортували їх по умовним «контейнерам».

З’ясували термін розкладання відходів та розкрили таємницю ще однієї скриньці, яка містить найбільш небезпечні відходи – відпрацьовані батарейки.

На зупинці «Врятуємо дельфінів» ст. науковий співробітник НПП «Білобережжя Святослава» Ольга Марчинська допомагає командам правильно провести операцію по врятуванню дельфіну: «Увага! Термінове повідомлення! На узбережжі Кінбурнської коси місцеві жителі помітили дельфінів! Можливо вони заплуталися у рибацьких сітях і травмовані…

Але щоб спасти дельфінів необхідно відповісти на запитання, потім пройти інструктаж.

Операція по врятуванню дельфіна, вагою 80 кг, пройшла успішно. Завдяки учням – дельфін опинився «у морі».

Наступна зупинка – Візит центр національного парку. Його працівники запропонували учасникам скласти назву природно-заповідного об’єкту:

«У візит – центру зараз проходитимуть акції, спрямовані на охорону заростей очерету від пожеж. Пропонуємо Вам допомогти працівникам парку зробити листівку».

У Екоосвітньому класі РЛП «Кінбурнська коса» учні згадали основне гасло для відвідувачів парку «Не винось з цього місця нічого, окрім фото! Не вбивай тут нічого, окрім часу! Не залишай на цій унікальної території нічого, окрім слідів! Збережемо в цьому неповторному куточку тишу і спокій! Прислухайся до порад, і отримай насолоду від єднання з природою!»

Остання зупинка - Очаківська міська бібліотека: «Культурно-освітній заклад нашого міста, який перетворився на дивовижний «храм», у якому зберігаються книги, а всі бажаючи мають змогу їх читати, отримувати цікаву інформацію, брати участь у пізнавальних заходах та відвідувати виставки, у тому числі екологічного напрямку!».

Бібліотекар Олена Солдатенко провела конкурс «Шифрувальники», запропонував учасникам розшифрувати головну фразу квесту «Збережемо матінку Землю!» та провела гру «Фантазери природи».

У бібліотеці методист міського методкабінету відділу освіти Л.А. Головня, продовжила тему «Довкілля»: «щоб зробити навколишнє середовище більш чистим, потрібно зменшити кількість сміття, що викидається!» Людмила Андріївна провела презентацію «Друге життя непотрібних речей», яку з зацікавленням подивилися учасники заходу.

Завідуюча Очаківської міської бібліотекою Ганна Біла продемонструвала учням речі, яким вона вже «подарувала друге життя».

Перед оголошенням результатів КВЕСТУ працівники бібліотеки врахували оптимістичний настрій його учасників та запропонували учням підкріпитися фруктовим соком, що було так своєчасно. І як завжди, майже за таку приємну підтримку дякуємо Х. З. Гемаєву і чекаємо його на наших спільних заходах.

Оголошені перші результати – команда переможець.

Всі без винятку учасники отримали наклейки, присвячені Дню мігруючих птахів, буклети, путівники НПП «Білобережжя Святослава» та нову газету парку «Вісник Білобережжя».

Наприкінці заходу, за ініціативою бібліотекаря Олени Солдатенко, кожен учасник квесту надав обіцянку берегти природу, зробив символічну «підпис» на карті світу, завдяки чому «чорно – біла Земля» перетворилася на яскраву «Зелену планету».

Дякуємо всім учасникам та вчителям за підтримку екоосвітніх заходів та вітаємо з Днем Землі та Днем Довкілля!

І. Форманюк,
провідний фахівець з екоосвіти РЛП «Кінбурнська коса»
та НПП «Білобережжя Святослава»