Дні туризму на Кінбурнській косі




Щорічний туристичний похід до Дня Туризму, який за календарем відзначається 27 вересня, учні Василівської ЗОШ І – ІІІ ступенів традиційно провели серед неповторних краєвидів рідного Кін бурна разом із провідним фахівцем з екоосвіти національного природного парку «Білобережжя Святослава» Іриною Лахтіоновою.

Команда учнів 6-8 класів, подолавши маршрут в 3 км., відвідала осикові колки, які сьогодні є не лише домівкою для багатьох видів тварин, а й є прикрасою піщаних ландшафтів коси.

На юних туристів чекало безліч приємних зустрічей з представниками флори і фауни і звісно.. гарний, позитивний настрій. Щоб дізнатися більше про свій рідний край радимо не зволікати, а відправлятися негайно в похід, де заряд позитивних емоцій чекає на кожного, бо спілкуючись з природою людина стає добрішою.

І, дуже добре, якщо поруч будуть друзі.

ЕКОПІКНІК для малюків

Учні нашої школи – члени шкільного міні-парку «Борисфен» запросили на ЕКОПІКНІК вихованців дитячого садка «Лісова казка» (с.Василівка).

Справжній турист сьогодні повинен вміти толерантно поводити себе при спілкуванні з природою, коли відправляється в похід. І зовсім не важливо скільки йому років. Важливо те, як кожен з нас себе поводить, що після себе залишає на місці, яке обрав для відпочинку.

Елементарних правил поведінки під час екопікніка вирішили навчити дівчата малечу. Зібрали їм смаколиків, запаслися цікавими іграми-розвагами і вирушили разом із вихователями на незвичайний пікнік, де діє єдине правило для всіх – відпочивати без шкоди для природи.

Підготували захід: Вакуленко Анастасія, Купріна Анастасія, Сілезька Олександра

Дбайте про природу! Малі і дорослі!

Ботанічна експедиція «Тирлич»

Серед кінбурнських пісків
Восени, у лісі
Квітка-загадка розквітла
В ніжно-синім цвіті…

Про Кінбурнську косу, а особливо про різнобарвний її рослинний світ можна розповідати дуже багато цікавого. Він – унікальний. Тут, серед пісків, можна зустріти те, чого аж ніяк не очікуєш.

Тирлич звичайний (рос. Горечавка легочная) Gentiana pneumonanthe L.

Ця рослина зустрічається в гірських районах помірних і субтропічних областей. Там вона «звичайний мешканець». Але ніхто не очікував зустріти ці квітучі рослини серед піщаних кучугур спекотного півдня.

Вже 4 осені поспіль ми, учні Василівської ЗОШ І – ІІІ ступенів Очаківської районної ради, спостерігаємо та досліджуємо рослину на знайденій тирлечевій галявині і разом із наставниками національного природного парку «Білобережжя Святослава» намагаємося дізнатися таємниці її появи та розмноження. Фенологічні спостереження, моніторинг щільності рослин цієї (5-ї) осені не стали виключенням.

   

Ботанічна експедиція «ТИРЛИЧ» знову відбулась, під керівництвом Ірини Вікторівни Лахтіонової. Прийняли участь учні 6, 8 класів: Агафонова Варвара, Ляшевська Анастасія, Семенюк Іванна, Кубріна Анастасія, Цвєткова Аліна, Твердовський Іван

Кінбурн приховує безліч таємниць. Можливо одну із них розгадають ці юні дослідники, бо кожен із них пишається, що краєвиди нашого півострова восени прикрашає ця дивовижна квітка з гір.

І.В. Лахтіонова,
провідний фахівець з екоосвіти
НПП «Білобережжя Святослава»