Все починається з добра, все починається з любові




2018 рік – рік відзначення 100-річчя від дня народження видатного педагога, публіциста, письменника, поета - Василя Олександровича Сухомлинського.

Не залишила поза увагою цю знаменну подію Очаківська міська бібліотека. Бібліотекарі підготували і провели ряд заходів, присвячених ювілею українського педагога. Про нього говорять, що це така глиба, яку важко підняти, але не можливо обійти стороною. Все своє життя він пропрацював в школі і жодного разу не пожалкував про це. Василя Олександровича називають людиною з великою душею і вчителем від Бога.

29 вересня 2018 р. Очаківську міську бібліотеку відвідали молодші школярі Очаківської загальноосвітньої санаторної школи – інтернату. Діти разом зі своїм вихователем ознайомилися з літературою, представленою на книжковій виставці «Добротворець. Педагог. Гуманіст». Учні уважно прослухали розповідь бібліотекаря про життя великого педагога, а потім відверто поділилися враженнями від казок Василя Сухомлинського.

2 жовтня на годину спілкування «Все починається з добра, все починається з любові»  до міської бібліотеки завітали учні 11 класу Очаківської ЗОШ №1 І-ІІІ ст. (кл. керівник Артеменко Галина Петрівна). Старшокласники приймали активну участь в обговорені літературних творів В.О.Сухомлинського, з цікавістю переглянули відеофільм «Павлиський романтик» про життєвий та педагогічний шлях вчителя-гуманіста.


Година спілкування Все починається з добра, все починається з любові. Обговорення з одинадцятикласниками творів Василя Сухомлинського

3 жовтня працівники бібліотеки провели для п'ятикласників ЗОШ №1 (кл. керівник Конколович Марина Василівна) урок доброти «Людина з великою душею і талантом вчителя».


Урок доброти в бібліотеці для п'ятикласників Людина з великою душею і талантом вчителя

Учні висловлювали свої думки про такі людські якості як доброта, справедливість, чесність, працелюбність, толерантність. Під час спілкування з юними читачами вияснилось, що вони добре знайомі з творами Сухомлинського, в яких засуджуються жадібність, егоїзм, лінощі та інші негативні риси характеру людини. Після того, як бібліотекар Олена Солдатенко прочитала оповідання «Горбатенька дівчинка», діти безпомилково відповіли на запитання кросворду. Дуже важливо, що підростаюче покоління виховується на ідеалах гуманізму, людяності, про які завжди говорив класик педагогіки – Василь Олександрович Сухомлинський.


Відповіді на питання з оповідання В.Сухомлинського Горбатенька дівчинка


Діти безпомилково розгадали кросворд

Кому цікаво – невелика біографічна довідка про Василя Олександровича Сухомлинського.

Народився 28 вересня 1918 р. в селі Василівці (нині Онуфріївський район Кіровоградської області), (†2 вересня 1970 р.), в бідній селянській сім’ї. В родині Сухомлинських було четверо дітей, і всі стали вчителями. Він прийшов до школи педагогом у 17 років (с. Василівка Кіровоградської області), заочно закінчив Полтавський педагогічний інститут (філологічний факультет), у школі працював вожатим, учителем молодших класів, викладав українську мову і літературу, працював завучем у районній середній школі (с. Онуфріївка). Це були щасливі роки, бо вже тоді, у молодому віці в нього з'являється інтерес до науково-педагогічної роботи.


Сучасні, дорослі юнаки й дівчата з цікавістю слухали розповідь бібліотекара про життєвий шлях В.О.Сухомлинського

Потім війна, фронт, важке поранення зимою 1942 р. на засніженому полі біля с. Клепініно під Ржевом, довгі роки лікування в госпіталях Удмуртії, кілька складних операцій, але дістати весь смертоносний метал з грудей так і не вдалося. Демобілізувавшись з армії, Сухомлинський стає директором школи в невеличкому містечку в Удмуртії, а в 26 років - завідувачем райвно в Україні, у своєму Онуфріївському районі, куди він повернувся, коли Україну звільнили від німців. Це були важкі роки, майже на голому місці потрібно було організовувати народну освіту в районі, не вистачало вчителів, нелегко давались поїздки по району - відкривались важкі рани, він часто і тяжко хворів. Важко було і дружині Ганні Іванівні з двома дітьми - Сергієм і Ольгою. Тому він просить, щоб його відпустили з райвно за станом здоров'я і призначили директором нехай навіть у найвідсталішу школу. У 29 років він прийняв Павлиську школу, у якій пропрацював 23 роки. У школі не було ніякого обладнання, навчання проводилося в три зміни, на всю школу була всього одна керосинова лампа. До В.О.Сухомлинського за три роки тут змінилося чотири директори. Йому все давалося важко. Пройшли роки, перш ніж він зібрав 10 тисяч книг у своїй бібліотеці. У нього було багато друзів, але були й противники. Поступово склався колектив молодих, як і сам директор, учителів-однодумців. Педагоги і учні будували нові шкільні приміщення, майстерні, закладали теплиці. Рік за роком кращала шкільна ділянка, перетворювалася, як і мріяв Василь Олександрович, у квітучий сад. Робочий день педагога починався рано. О четвертій ранку він входив до свого кабінету, запалював настільну лампу, розкладав маленькі блокноти з замітками, спостереженнями, відкриттями - результат спілкування з учнями та педагогами. Думки, які народжувались у вранішні творчі години, потім утілилися в 36 книг і понад 600 статей, 1200 оповідань і казок. О 8-ій годині ранку директор виходив зі свого кабінету в шкільний вестибюль і зустрічав своїх учнів і вчителів, які йшли до школи. Щоденно відвідував 2-3 уроки, керував господарством школи, завжди намагався більше побачити, дізнатися. Його завжди бачили з книгою; якщо назрівала якась проблема, вона глибоко вивчалася в педколективі, тому багато знахідок Павлиської школи так широко застосовувалися в масовій практиці.

Написані ним твори складають п'ятитомне зібрання. Серед них 41 монографія, понад 600 наукових статей. Найвідоміші його книги: "Серце віддаю дітям", "Народження громадянина", "Листи до сина ", "Як виховати справжню людину ", "Сто порад учителеві", "Павлиська середня школа", "Батьківська педагогіка", "Батьківщина в серці " та ін.


Ці маленькі читачі добре знайомі з оповіданнями та казками Василя Сухомлинського

Василь Олександрович Сухомлинський дуже любив дітей, тому і став педагогом. Це справді людина з полум’яним серцем, видатний педагог сучасності. 35 років свого життя він віддав школі. Сухомлинський – заслужений вчитель України, Твори В. Сухомлинського видані 53-а мовами світу, загальним тиражом майже 15 млн примірників. Книга «Серце віддаю дітям» перекладена на 30 мов світу і витримала 54 видання. Велика, самобутня спадщина вченого з плином часу привертає все більше уваги.

Миколаївщина також причетна до імені великого педагога - один із найстаріших (105 років) і найавторитетніших вищих навчальних закладів на півдні України IV рівня акредитації це - Миколаївський національний університет який з 2003 року носить ім’я В. О. Сухомлинського

Незважаючи, що минуло стільки часу його слова звучать і зараз як ніколи актуально: «Людина народжується на світ не для того, щоб зникнути безвісною пилинкою. Людина народжується, щоб залишити по собі слід вічний».

Очаківська міська бібліотека