Всеперемагаюча сила любові




Багато хто вважає, що кохан­ня можна переживати лише у молодому віці. А з часом, мов­ляв, почуття згасають, і под­ружжя живе разом більше в силу звички та спільного побуту.

Але такі історії, як історія цієї немолодої вже пари (їй за 90, йому за 80), про яку розповіла одна з їхніх сусідок та знайо­мих, доводить, що кохання – категорія позавікова, і є люди, яким Богом дано до самої ста­рості відчувати любов, ніжність і відданість до своєї другої по­ловинки…

Вони зустріли один одного, коли у жінки за плечима вже був перший шлюб і надзвичай­но насичене й багате на події життя. Лія Лаврівна Шингарьо­ва у минулому – актриса.

З першим чоловіком вони по­бралися у війну, а після її закін­чення потрапили до Очакова, за місцем його призначення начальником військово-інже­нерної частини, там вона народила сина. Згодом його перевели до Одеси, куди подружжя переїхало разом. Лія Лаврівна вступила до театрального училища (ще й поза конкурсом), працювала у театрі, вела драмгурток у Будинку дитячої творчості. Вона всю себе віддава­ла улюбленій справі, активно займалася громадською роботою. Тому, коли чоловіка направили до Ашхабаду (для відбудови міста після землетрусу), вона лишилася у Одесі, і поступово їхнє спілкування зійшло нанівець, а згодом пара розлучилася.

Тоді й зустріла вона Георгія Андрійовича Алєксєєн­ка, колишнього моряка, який певний час у неї квар­тирував. Поміж них спалахнуло почуття, і у 1965 році вони одружилися (у 2015 відзначали золоте весілля). Відтоді звикли все робити разом, їм все було цікаво, то й до університету ім. Мечникова вступили разом, аби продовжити освіту. У їхній оселі панувала атмосфера любові, теплоти і взаємоповаги.

До Очакова переїхали у 80-х, коли здоров’я жінки (якій на турботу про нього у бурхливому вирі чис­ленних справ часу все не знаходилося) похитнулося. Потрібен був морський клімат, та й щоб екологія була ліпшою, ніж у великому місті, тут вона й згадала про Очаків…

Оскільки з перших днів подружнього життя Лія Лаврівна та Георгій Андрійо­вич звикли підтримувати один одного, то й в Очакові все ро­били удвох, - разом ходили на прогулянки, займалися побу­товими справами, розгадували кросворди. Чоловік ставився до дружини ніжно та трепетно.

   

Лія Лаврівна, як розповідає їхня сусідка, людина по-справж­ньому віруюча, надзвичайно добра й душевна, гостинна, кожного підтримає, допомо­же. Ніколи не проходила повз голодної тварини, обов’язко­во накормить та обігріє. Тож, і серйозну травму три роки тому отримала (перелом ший­ки стегна), коли до кицьки, що сиділа на паркані, потягнулася і впала. Вона сильно занепала духом, та чоловік зумів пере­конати, що інвалідний візок – нормальному життю не пе­решкода. Він оточив свою Лію ще більшою турботою і увагою, щодня возив її на прогулянки, вдосконаливши візок, щоб їй зручніше у ньому сиділо­ся. Не лінувався щодня ходити на ринок за покупками, щоб їжа була свіжою і поживною, хоча відтепер всі по­бутові справи лягли лише на його плечі. Прилаштував біля ліжка «поручні» з мотузок, щоб вона могла підтя­гуватися, тренувати тіло. І зрештою, таки звів її на ноги у 90 років! Жінка почала ходити.

Та минулої осені знову трапилася біда. У Лії Лаврівни стався інсульт. І хоч лікар не давав жодного позитив­ного прогнозу, навіть сина довелося викликати, бо з матір’ю було дуже зле, Георгій всупереч всьому, не­зважаючи на власні хвороби, знову з терпінням та на­полегливістю взявся виходжувати дружину. І знову пе­реміг! Жінка потроху почала розмовляти, виконувати якісь нескладні рухи. Пройшло 8 місяців, і знову вони виїздять на прогулянки до фонтану. Жінка радіє, що може бачити людей, погладити домашніх улюбленців – кішок та собак, які віддано щодня до неї ластяться, її очі світяться жагою життя.

- Ліє Лаврівно, Ви як птаха-Фенікс, знову відродили­ся, - захоплено говорить їй молода сусідка. А жінка з вдячною усмішкою зводить очі на коханого.

Ось така вона, всеперемагаюча сила любові!

Л. Кочмар
Газета «Чорноморська зірка» №20 від 18.05.2018