Природничими стежками Ковалівської саги




Природа Кінбурнської коси відрізняється різноманітністю ландшафтів із специфічною флорою та фауною. Поряд співіснують мешканці піщаного степу, природних та штучних лісів, прісних та солоних водойм. На фоні цього різноманіття вирізняється Ковалівська сага (Геродотів ліс) розташована на північно-західній околиці с. Покровка (Ковалівка) на площі біля 12 га.


Ковалівська сага

Походження назви Ковалівська сага, напевно пов’язана з тим, що на околиці саги раніше жив коваль. Сага також відома як – Геродотів ліс, інколи її називають «Вільховим гаєм» або «Рощею Гекати» (богині чаклунства). Назва Геродотів ліс – відносна нова і пов’язана з Геродотом, який першим описав біля 2500 років назад країну лісів – «Гілею» на Нижньому Дніпрі.

Жодна з екскурсій не оминає Ковалівську сагу, оскільки вона дуже відрізняється від прилеглої місцини та має унікальне геологічне походження, флору та фауну.


Школярі на екскурсії в Ковалівській сагі

Неодноразово її досліджували і науковці. Як утворилась сага. Існує думка, що вона утворилась на місці стариці прадавньої дельти Дніпра. Але на думку доктора географічних наук, нашого земляка, А.І. Кривульченка, походження Ковалівської саги, як і інших подібних саг у межах с. Покровка, скоріш за все треба пов’язувати не зі старицею, адже Ягорлицько-Аджигольський рукав Дніпра проходив значно південніше, приблизно за 10-17 км. Він вважає, що ці саги слід розглядати виходячи з існуючої раніше потужної спільної дельти Дніпра-Південного Бугу та наявності «архіпелагів» із низинних піщаних островів, які внаслідок змін рівня води моря то з’являлись, то зникали. Отже Ковалівська сага – це колишня морська затока, що сформувалась на місці існуючих раніше проток, міжострівних дельтових ділянок.

Ковалівська сага являє собою низину, в самому центрі якої розташоване прісне озеро з водяною рослинністю та вільховим лісом (мегатрофне болото).


Озеро в центрі Ковалівської саги

Цей оазис існує завдяки піщаному пасму, яке з трьох сторін оточує сагу та накопичує прісні ґрунтові води. На вершині пасма знаходиться одна з найвищих точок на Кінбурнській косі (13 м над рівнем моря), яка слугує оглядовим майданчиком під час екскурсій.


Діти на оглядовому майданчику біля Ковалівської саги

За переказами місцевих жителів, це пасмо утворилось завдяки перепонам (парканам), які встановлювали місцеві жителі захищаючи сагу з прісною водою від засипання піском.

За даними ботаніків О.М. Деркача та І.І. Мойсієнка у сагі зростає значна кількість видів характерних більш північним лісостеповим та лісовим районам. Окрім, власне чорної вільхи, висота дерев якої сягає 18 м, тут ростуть такі північні рослини, як осока висока, чоловіча папороть, крушина ламка, мерингія трижилкова, тонконіг звичайний, медвежина тощо. Затінку додають також сплетіння здичавілого винограду.


Чоловіча папороть

Сага, разом з розташованими поряд в заплаві Нижнього Дніпра та на Олешківських пісках іншими місцезростаннями чорної вільхи, є найбільш південним в Україні. Відірване від основних місць зростання вільхи на сотні кілометрів. До того ж вільха тут – солестійка.


Вільховий ліс

За нашими спостереженнями в сагі гніздиться біля 30 видів птахів: крижень, фазан, садова горлиця; дятли: крутиголовка, сива жовна, сирійський та малий; вивільга, шпак, кропив’янка чорноголова, сіра мухоловка, соловейко, дрізд чорний та співочий; синиці: ремез, блакитна та велика; щиглик, зяблик, костогриз та інші. Переважно це деревно-чагарникові лісові види.


Сирійський дятел.


Сива жовна.

В урочищі також мешкають кажани, болотні черепахи, полози, тритони, квакші та інші тварини. У 1990-х рр. мешкала родина бобрів і регулярно відпочивали кабани.


Квакша деревна


Черепаха болотяна

 


Тритон дунайський

Ковалівська сага знаходиться під охороною регіонального ландшафтного парку «Кінбурнська коса» та увійшла до складу об’єкту Смарагдової мережі Європи – «Кінбурнська коса» та території важливої для охорони птахів (ІВА – території) – «Кінбурнський півострів».


Ковалівська сага взимку

Природними захисниками саги є численні табуни комарів, які виводяться в болоті. Достеменно відомо що на Кінбурні водиться 7 видів комарів.

Збережемо Ковалівську сагу для нащадків разом!

К. Редінов
Науковий співробітник РЛП «Кінбурнська коса»
та НПП «Білобережжя Святослава»
Фото з архіву РЛП «Кінбурнська коса» та інтернету