«Про воду, водно-болотні угіддя та життя»




Учасниками екоосвітнього проекту «Про воду, водно-болотні угіддя та життя» стали діти, чиє життя тісно пов’язане з водно-болотними угіддями – це учні Покровської та Василівської загальноосвітніх шкіл.

Знаючи досить багато корисної та цікавої інформації про природу рідного краю, учні шкіл Кінбурнської коси до відзначення Міжнародного дня водно-болотних угідь готувались активно і заздалегідь.

Юні жителі сіл Покровка та Покровське отримали від РЛП «Кінбурнська коса» плакати, листівки про птахів ВБУ Тилігульського лиману, ілюстровані науково-популярні видання «Регіональні ландшафтні парки Миколаївщини» та «Про природу Миколаївщини», що видані управлінням екології та природних ресурсів Миколаївської ОДА.

Конкурсну програму та інформаційну екохвилинку підготувала для учнів фахівець з екоосвіти НПП «Білобережжя Святослава» Юлія Калініна, яка вручила 17-ти учням Покровської та Василівської шкіл, що вперше долучилися до Товариства охорони птахів України, журнали «Птах» і  листівки  з порадами щодо спостереження за птахами.

Під час екологічного свята заохочувальні призи та книги ТОП України отримали учасники акції «Годівничка на нашому подвір’ї».

 Учням вручили Сертифікати учасників обласного конкурсу «Друге життя опалого листя», який проводило управління екології Миколаївської обласної державної адміністрації восени 2020 року.

Учні 5-11 класів Василівської ЗОШ п’ятий рік поспіль є членами дитячої групи  Товариства охорони птахів України. За свою роботу юні орнітологи отримали примірник чергового журналу «Птах», науково-популярні книги та листівки про життя птахів.

Напередодні Всесвітнього дня водно-болотних угідь учні Василівської школи разом з наставниками І.В. Лахтіоновою та Л.П. Твердовською мали змогу долучитися до участі у Великому зимовому обліку птахів.

Юним дослідникам пощастило: за допомогою біноклів по черзі спостерігали за поведінкою водно-болотних птахів

Учасники заходу дізналися багато цікавого про роль та велике значення очеретяних заростей на Кінбурнській косі .

«Сім цінностей водно-болотних угідь» – під такою назвою для школярів Василівської школи стартував інформаційний екопроект, який підготували та провели знавці природи - члени шкільного міні-парку «Борисфен», діяльність якого координує провідний фахівець з екоосвіти НПП «Білобережжя Святослава» І.В. Лахтіонова.   

Під час заходу кожен учасник, досліджуючи «острів пернатих», міг себе уявити орнітологом. Цікаві факти про птахів та особливості їхньої  поведінки стали для дітей пізнавальними і корисними.

І, нарешті, її величність - загадкова Ягорлицька затока! Водно-болотне угіддя  Міжнародного значення, яке з півдня омиває Кінбурнську косу. Побувати на її узбережжі 2 лютого мали змогу жителі сіл Покровка та Покровське. 

Для мешканців узбережжя Ягорлика діти приготували «смачні гостинці» та виготовили символ цього дня – білосніжного лебедя.

Фахівець з екоосвіти НПП «Білобережжя Святослава» Юлія Калініна разом з вчителями провела для учнів цікаву пізнавальну подорож, під час якої юні дослідники спостерігали за лебедями - живими символами коси, а на згадку про Ягорлик з задоволенням зробили веселу фотосесію.  

Природно-заповідні установи Очаківщини – НПП «Білобережжя Святослава» та РЛП «Кінбурнська коса» – дякують  керівникам та вчителям Покровської та Василівської шкіл за підтримку в організації та проведенні еколого-освітніх заходів.

Еколого – освітні та природоохоронні заходи, до яких ми залучаємо школярів, покликані звернути увагу на цінність та високий природоохоронній статус водно-болотних угідь Кінбурнської коси. А зимові краєвиди коси, добрий настрій та позитивні емоції від побаченого, почутого та зробленого на користь природи – ще  один шанс нагадати, що природу, яка нас оточує, потрібно розуміти, поважати та оберігати.   

І. Форманюк,
провідний фахівець з екоосвіти РЛП «Кінбурнська коса»
та НПП «Білобережжя Святослава»