2 лютого – Міжнародний день водно-болотних угідь




Рамсарську конвенцію, або «Конвенцію про водно–болотні угіддя, що мають значення головним чином, як середовища існування водоплавних птахів» прийнято 2 лютого 1971 р. у містечку Рамсар (Іран). До теперішнього часу до Рамсарської конвенції приєдналося 144 держави, а загальна площа Рамсарських угідь становить 122 млн. га. Одне з таких угідь – Ягорлицька затока Чорного моря частково знаходиться у межах Очаківського району. Мало хто знає, але до меж угіддя входить також і прибережна смуга суші та кефальні озера Кінбурнської коси, що впадають у затоку. Найбільшим з них є розташоване біля с. Покровка - оз. Черніно.


оз. Черніно Кінбурнська коса


оз. Черніно - частина угіддя Ягорлицька заток

Важливе значення для водоплавних птахів також мають інші водно-болотні угіддя нашого краю – Дніпро-Бузький, Березанський лиман з Бейкушською затокою та оз. Солонець-Тузли. Останнє розташоване у Березанському районі біля с. Рибаківка. Воно розділено дамбою навпіл, а нижня частина його включена до складу НПП «Білобережжя Святослава».


оз. Слонець-Тузли, верхня частина


оз. Солонець-Тузли - ділянка НПП Білобережжя Святослава у Березанському р-ні

Головною ціллю конвенції є збереження і раціональне використання водно-болотних угідь як засіб досягнення стійкого розвитку в усьому світі. У 2019 році за пропозицією Секретаріату Рамсарської конвенції Всесвітній день водно-болотних угідь відзначається під девізом «Водно-болотні угіддя та зміни клімату».

Потепління клімату набуває все більшого темпу та розголосу, і тому викликає серйозне занепокоєння людства. І не безпідставно, це і втрата територій внаслідок підйому рівня води, і зміни клімату з усіма наслідками. Головними причинами цих змін є викиди парникового газу. За даними синоптиків за останні 20 років середньорічна температура в Україні зросла на 0,8⁰С, а середня температура січня та лютого - на 1-2⁰С. Це призвело до змін у природі - зміщення строків паводків, цвітіння рослин, прильоту і відльоту птахів, строків їх розмноження та багато іншого.


Березанський лиман - важлива територія для птахів


Березанський лиман - ВБУ Очаківщини

Потепління клімату значною мірою впливає і на біологічне різноманіття. Одні види зникають, натомість з’являються теплолюбиві південні види.


Чоботар (шилоклювка)- побудував гніздо на штучному острові коси


Зграя попелюхів на Кінбурнській косі (оз. Церковне)

У рамках відзначення Всесвітнього дня водно – болотних угідь учні Василівської та Покровської шкіл приймають участь у екоосвітніх заходах котрі розпочались на Кінбурнській косі у межах заповідних парків.


Облік птахів

 
Облік птахів
 

К. Редінов,
науковий співробітник РЛП «Кінбурнська коса»
та НПП «Білобережжя Святослава»
Фото автора