Плавучі острівці «Білобережжя»




Національний природний парк «Білобережжя Святослава» продовжує проводити біотехнічні заходи по сприянню гніздування коловодних птахів. Національним парком враховано напрацьований раніше ще його попередником - РЛП «Кінбурнська коса», успішний досвід по встановленню штучних островів стаціонарного типу на озерах Чирніно, Лопушне, Солоне та інш. На цих штучних спорудах успішно проводилось гніздування пухівки звичайної, крачків малого та чорноголового, чоботара та інш. Необхідність спорудження таких острівців пов’язана з тим, що на території майже всіх заповідних об’єктів України протягом останнього десятиріччя збільшується кількість хижих тварин, таких як лисиця, єнотовидна собака, шакал, що не залишають шансу на виживання для потомства птахів коловодних видів, які свої гнізда будують на клаптиках суші поблизу водойм.

Наряду з побудовою традиційних (стаціонарних) острівців, НПП проводить експерименти з мобільними, плавучими площадками для гніздування, вважаючи їх такими, що найбільше мінімізують ризики коливань рівня води в озерах від вітрової динаміки та зливного характеру опадів.

Протягом грудня цього року в акваторії озера Лабазне, що сполучене з Ягорлицькою затокою, в межах ВБУ міжнародного значення, встановлено чергові безпечні прихистки для водоплавних птахів Кінбурнського півострову. Це – два плавучі острівці-платформи, загальною площею 200м2. Вони слугуватимуть не тільки для відпочинку червонокнижних птахів, а й місцем їх спокійного гніздування навесні наступного року.

Виготовлення та встановлення плавучих платформ вдалося виконати завдяки всебічної допомоги ГО «Українське товариство охорони птахів» (директор Олег Дудкін) та наполегливої праці співробітників парку, серед яких особливо потрібно відмітити Петрова Вячеслава та працівників Покровського природоохоронного науково-дослідного відділення.

Тарабан С.В., начальник відділу
еколого-освітньої роботи та
рекреаційного благоустрою,
Чаус В.Б., начальник наукового відділу.