«Найстаріші дерева» Кінбурнської коси




«Найстаріші дерева» шукали на Кінбурнській косі учні Василівської та Покровської шкіл, приєднавшись до щорічного краєзнавчо-природничого конкурсу «Краю мій рідний!». Конкурс у 2020 р. проводить управління екології та природних ресурсів Миколаївської обласної державної адміністрації з метою привернути увагу населення до проблеми збереження найстаріших дерев на території Миколаївської області.

Об’єктом дослідження юних знавців природи Василівської ЗОШ (керівник - провідний фахівець з екоосвіти НПП «Білобережжя Святослава» І. Лахтіонова) став дуб черешчатий у Волижиному лісі, який визнаний найстарішими за віком та найбільшими за розміром на Кінбурнській косі. Він знаходиться під охороною Чорноморського біосферного заповідника.

   

 

До пошуку найстаріших дерев у перші дні березня приєдналися учні Покровської ЗОШ за участі фахівця з екоосвіти НПП «Білобережжя Святослава» Ю. Калініной. На околиці с. Покровка вони звернули увагу на декілька великих верб, що ростуть біля урочища Ковалівська сага, на території РЛП «Кінбурнська коса».

Жителька коси Діна Олександрівна Яковець розповіла учням, що верби були висаджені для позначення межі присадибної ділянки приблизно 110 років тому її дідом - Данилом Федоровичем Кошовим, коли йому було 10 років. 10-річному хлопцю на допомогу прийшлі його друзі, а керував висаджуванням дерев його дід, «а після роботи хлопець ще й дістав «на горіхи» від діда, щоб пам’ятав де межа»! Зараз ці верби вражають своєю величчю, але поступово засихають.

Діти дізналися, як виміряти висоту дерева за допомогою порівняння розмірів тіней і обчислення пропорцій та про біологічні особливості білої верби. Виявилось, що висота найбільшої верби становить понад 16 метрів, окружність стовбура 3,7 метрів, діаметр – 1,2 метра.

Верба біла (Salix alba L.; місцеві назви - верба біла, верболіз, білоліз) - вид рослин з роду Верба. Дерево досягає 10-25 м заввишки, має широку округлу крону та товстий стовбур вкритий темно-сірою поздовжньо-тріщинуватою корою.

Батьківщина верби білої – Схід (Китай, Іран, Японія). Колись вона була головним деревом Стародавнього Єгипту, Ассирії, Вавилона і схиляла свої тонкі «плакучі» гілочки до берегів Нілу й Євфрату. Тепер росте практично всюди, прикрашаючи парки і сквери багатьох міст. Особливо мальовничо виглядає біля водойм. Поетичний образ верби оспіваний у численних казках, легендах і піснях. Кажуть, що завезли до нас товар з Китаю у вербових корзинах, розвантажили, тару викинули. Та якась гілочка проросла, зазеленіла і розселилася по усюдах. Тепер говорять: без верби і калини немає України.

У слов'ян верба вважалася символом сімейного вогнища, оберегом від нечистої сили – з гілок робили магічне помело проти відьом і чаклунів. Вірили, що верба рятує від пожеж. Гілки її у Вербну неділю освячують і бережуть весь рік, бо захищають вони від усіх негараздів. У переддень Різдва дівчата кидали черевик у вербу – якщо застрягне в гілках, вийде вона скоро заміж. Жінки просили у верби, щоб повернула любов.

Росте верба напрочуд швидко. Варто принести гілочку і поставити у воду – обов'язково вкорениться. А живе дерево більше ста років.

Налічується близько 170 видів верби, але найбільш цілющі та практичні властивості має верба біла. З давніх часів це красиве ніжне дерево – незамінний помічник людей у цілительстві та виготовленні різних потрібних побутових предметів – від загорожі до меблів. У народній медицині здавна було прийнято лікувати жар і знімати біль настоянкою кори верби або відваром молодих гілочок. Вчені виявили, що в ній міститься саліцилова кислота: 10 г кори відповідають 3 таблеткам аспірину. Також у її складі є дубильні речовини, глікозиди, флавони, пектини, мінеральні елементи, аскорбінова кислота та ін.

Старі та вікові дерева - свідки історичних подій, культурного життя місцевих громад. Це – оселища для тварин, джерела елітного насіннєвого матеріалу. Проте, не всі дерева обліковані, немає точних даних про їх місцезростання, стан, хто є користувачем земельної ділянки, що потрібно зробити для їх збереження. Варто не допустити втрати цінних найстаріших дерев Миколаївщини Тож хай і надалі радує нас ця красива й корисна рослина – верба біла.


Інформацію підготувала І. Форманюк,
провідний фахівець з екоосвіти РЛП «Кінбурнська коса»
та НПП «Білобережжя Святослава»