Задуха




У зимовий період уповільнюються всі процеси життєдіяльності риби. Щоб біоресурси могли з легкістю перезимувати, у водоймах повинні бути сприятливі природні умови. Температура, хімічний склад та кисневий режим водойм мають досить важливе значення для риби у холодний період.

«Рибам, як і іншим тваринам, для підтримання життя потрібний кисень, який бере участь у диханні. Більша частина кисню проникає у воду з повітря. Однак, у зимовий період через наявність товстого шару льоду, вкритого снігом, відсутній доступ повітря з атмосфери до води, світовий потік не проходить через сніговий покрив. Тому можуть виникати явища задухи водних біоресурсів».

Найбільша небезпека для риб існує наприкінці зими, після тривалого льодоставу. Наявність кисню в цей період значно зменшується і в деяких частинах водойм утворюються так звані «мертві зони». В цей момент риба масово виходить із зимувальних ям в пошуках багатих на кисень джерел. Якщо до того часу не настане відлига і в сковані кригою водойми не надійде вода, насичена киснем, врятувати рибу зможе тільки людина.

При виникненні явищ задухи першими в ополонках з’являються водні комахи, а за ними підпливають найбільш вимогливі до вмісту розчиненого у воді кисню риби.

Основним методом боротьби з задухою є аерація води киснем. Для цього необхідно рубати ополонки на водоймах, механічними засобами переміщувати воду в ополонках, збагачуючи її киснем, перекачувати воду через повітря з однієї ополонки в іншу насосами та помпами. Також необхідно зчищати сніг з льоду на більшій по можливості площі водойм. Якщо є можливість на водоймі необхідно створити приток і виток води. При цьому вода в процесі свого руху збагачується киснем. Пробиті ополонки необхідно на ніч вкривати очеретом, щоб гази, які утворюються в процесі гниття, вільно виходили з води в атмосферу.

Рибні запаси — наше спільне надбання і дбати про їх збереження і примноження маємо всі разом.

При виявлені ознак задухи необхідно терміново зателефонувати на «гарячу лінію» Чорноморського рибоохоронного патруля О68 163-26-73 або за номером телефону 068 063-42-01.

Чорноморський рибоохоронний патруль