Ми – діти козацького роду




Напередодні державних свят Дня українського козацтва, Дня захисника Вітчизни та християнського свята Покрови Пресвятої Богородиці до Очаківської міської бібліотеки на інтелектуальні козацькі розваги завітали учні 7-Б класу Очаківської ЗОШ № 2 зі своїм класним керівником Боровіковою Вікторією Анатоліївною.


Учасники козацького інтелектуального рингу, учні 7-Б класу Очаківської ЗОШ №2

Виховувати у дітей любов до України, бажання завжди стати на її захист, повагу до національних традицій, розширити знання з життя запорізького козацтва, прививати почуття дружби, колективізму та взаємовиручки – це було метою бібліотечного заходу.
Історія кожного народу має свої символи які іноді, з часом, стають ознакою нації. Скажімо, для Америки це «бізнесмен», для Японії – «самурай», а української історії неможливо уявити без славних хлопців запорожців – козаків.


Бібліотекар Солдатенко Олена провела невеличку екскурсію в минуле України, на Січ Запорозьку

Бібліотекар Солдатенко Олена провела невеличку історію в минуле України, на Січ Запорозьку, на острів Хортицю – осередок козацтва на Дніпрі. Розповіла про історію виникнення козацтва (перші достовірні згадки про українське козацтво датовані 1489 та 1492 р.), значення слова козак (козак – слово тюрського походження запозичене від турків та татар, вживалося у значенні «вільна, озброєна людина, воїн»), дізналися діти про органи управління Запорозької Січі, їх громади, товариство, клейноди, зброю та одяг: кіш, курінь, паланки, корогви, бунчуки, булаву, печатку, литаври, козацькі чайки тощо.

Дізналися та побачили багато нового і цікавого про видатних гетьманів та кошових отаманів Дмитра Вишневецького, Богдана Хмельницького, Івана Сірка, Сидора Білого, Петра Калнишевського.


Дізналися багато нового про гетьманів та кошових отаманів Д.Вишневецького, Б. Хмельницького, Івана Сірка, Сидора Білого, П. Калнишевського

А потім за допомогою вікторини була перевірка засвоєної інформації - розпочалися між двома командами інтелектуальні козацькі розваги.


Під час інтелектуального рингу учасники відчули почуття дружби, панував дух колективізму та взаємовиручки

З декількох варіантів відповідей на запитання треба було вибрати один вірний, потім варився умовний борщ, ліпилися пластилінові вареники на кількість та якість, збиралися гриби та перевірявся об’єм козацької пригоршні.


Думали над правильними відповідями


Учасники команди Тараса Бульби вправно ліпили вареники


Юні козачки з команди Мамаївці у ліпці вареничків були першими


Учасники команди Тараса Бульби вправно ліпили вареники

Юні козачки з команди Мамаївці у ліпці вареничків були першими

Не було переможців і переможених, на диво обидві команди набрали рівну кількість балів. Та на згадку про зустріч залишився добрий настрій, нові цікавинки з історії козацтва і традиційно всі отримали солодощі від покровителя бібліотеки, депутата Миколаївської обласної ради Гемаєва Х.З.

Через козацьку славу минулого ми обов’язково прийдемо до величі сьогодення.

А чи буде Україна багатою і квітучою це залежить від кожного із нас, бо як казали справжні козаки: «Ми того варті!».

Завідувачка міської бібліотеки Ганна Біла