Нове бачення Очаківського герба




Ескіз герба запропонований жителями міста Очаків - (Виговська В., Гончаров В.М., Припутнєва А., Припутнєв М.)

Опис герба

У синьому полі золоте сонце, що сходить з-за срібною шиповидного краю, пересіченій двома такими ж широкими поясами синього кольору, що символізують море. Сонце без зображення особи, що випускає сім променів, обтяжене червоним давньогрецьким торговим судном із золотим орнаментом на вітрилі у вигляді семи вертикальних смуг, а так же золотим оком в носовій частині судна, спрямованої в праву сторону (вліво від глядача).

Щит обрамований стилізованим картушем золотого кольору. На задньому плані два покладених навхрест золотих якорях, оповитих синьою девізною стрічкою, обрамлений подвійною облямівкою жовтого кольору, в національному українському стилі. Під щитом на девізній стрічці золотими літерами напис старовинним шрифтом - «Очаків». Зверху над щитом розташована корона у вигляді семи променів сонця, що сходить.

   

Тлумачення символіки герба

Очаків розташовується на березі Чорного моря в південній частині Миколаївської області. Місто відоме в історії України своїм минулим. Територія нинішнього міста була заселена ще в давнину, вчені вважають, що в I- III ст. н.е. на місці сучасного Очакова було сарматське місто Алектор. У IX ст. воно було складовою частиною великого шляху "з варяг у греки".

Сучасний герб Очакова створений на основі історичного минулого, зафіксованого в легендах, і прописаного в Статуті міста.

Сонце - символ світлого майбутнього, джерело життя, істини, багатства і достатку, слави. Сонце символ сарматської культури.

Корабель (грецьке торгове судно) символізує шлях "з варяг у греки".

Срібний шипоподібний край (зображений білим) підкреслює розташування міста на березі Дніпровського лиману, який з'єднується з Чорним морем.

Якір символізує військово-морську службу і важливе стратегічне положення з виходом в море. Якір так само підкреслює участь бузьких і запорізьких козаків у складі російських військ, під час штурму турецької фортеці.

Синій колір  втілює вірність і чесність.

Золотий колір уособлює справедливість, знатність, багатство.

Червоний колір на гербі символізує мужність, великодушність і любов до рідного міста.

Срібний колір (зображений білим) - символізує благородство, відвертість, правдивість.

З метою формування цілісної геральдичної системи і впорядкування цієї справи, відповідно до Методичних рекомендацій з питань геральдики Українського геральдичного товариства (УГТ), узгоджених Комісією з геральдики при Президентові України, герб міста Очакова подається в прямокутному щиті із закругленою нижньою частиною, який має співвідношення сторін 5 : 6 (п. 1 Методичних рекомендацій УГТ).

Герб міста Очакова запропонований Андрієм Горчаковим

У щиті французької геральдичної форми, увінчаного символом корабельного штурвалу, зображено Чорне море із старогрецьким візерунком у вигляді хвилі, і дельфін, що пливе на його поверхні. Над цими символами височіє зображення червлено-коричневої цегляної стіни старовинної турецької фортеці, осяяної променями висхідного сонця, на тлі блакитного неба України. Над символом фортеці возноситься "голуб миру", з гілкою оливи. Щит поміщений в смарагдово-золотий стилізований картуш, обрамлений гілками і плодами винограду. У нижній частині рослинної символіки поміщається сувій, що розкрився, з поміщеними в нього назвою міста і датою його заснування "ОЧАКІВ. 1492".

   

 

Символіка кольору і гербових фігур

Синій - символ Чорного моря, його природних багатств, а також благородства помислів і дій очаківців.

Червлень (червоний) - символ хоробрості, мужності, безстрашності, проявлені українськими козаками при численних штурмах фортеці Очаків, в період 17-18 століть.

Білий - символ чистоти, невинності, миролюбності, вірності, надійності і доброти очаківців.

Золото (золотисто-жовтий) - символ сонячної енергії, багатства, сили, стійкості і процвітання Очакова.

Смарагдовий - символ благородства і надбання.

Сонце - символ розвитку, множення багатств і народонаселення Очакова.

Виноград - символ родючих земель Очакова, на яких проізростають сільськогосподарські культури, а також символізує багатство, радість і процвітання городян.

Корабельний штурвал, як геральдичний моносимвол, відображає функціонування морської фортеці і міста-порту.

Окрім древнього символу мореплавання, що процвітало в Чорному (Понтійському) морі ще з античних часів, зображений дельфін на гребені вспененной хвилі - вічний символ надії і порятунку.

Зображення хвилі виконане згідно старогрецької традиції. Його срібно-блакитна тинктура символізує чистоту помислів, а червлень (червлено-коричневий) в зображенні фортечної стіни герба означає, що це край був завойований після довгої і наполегливої боротьби за вихід до Чорного моря.

"Голуб миру" - символ миру, гармонії і ненасильства, об'єднуючий очаківців навколо миротворчих ідей. Гілка оливи в дзьобі голуба, символізує надію і віру очаківців у своє місто і його гідне майбутнє.

Картуш в очаківському гербі смарагдово-золотий, що відповідає статусу старовинного міста. Зовнішні частини герба - декоративний картуш, а також закруглена форма гербового щита і формати міського прапора були з 1995 року рекомендовані для муніципальної геральдики України Українським Геральдичним Товариством, що виконувало геральдичну контрольно- експертну функцію при Верховній Раді, а зараз при Президентові України.

У верхній частині картуша розміщується знак Прапора Миру, затверджений в 1935 році в місті Вашингтоні, при підписанні главами держав Пакту про охорону культурних цінностей під час військових конфліктів і в мирний час (Пакт Реріха). Знак широко популяризується ЮНЕСКО. Символізує охорону історичної спадщини міста, популяризацію його славного минулого, акцентуючи увагу на древній культурі очаківської землі.