Як депутати Будинок культури ділили




21 сесія районної ради сьомого скликання пройшла досить «цікаво», чи краще сказати дивно. У порядку денному було 20 питань, 18 з яких прийнято одноголосно і дуже швидко, а от два питання викликали бурхливі обговорення і вся увага прикута була саме до них. Отже, керуючий справами виконавчого апарату районної ради Кіналь О.А. виступила з питання про скасування рішення Очаківської районної ради від 15.12.2017 року №11 «Про надання згоди на безоплатну передачу із спільної власності територіальних громад сіл Очаківського району у комунальну власність територіальної громади м. Очаків будівлі Очаківського районного Будинку культури та нежитлових приміщень». Оксана Анатоліївна повідомила, що напередодні у районній раді відбулась прокурорська перевірка стану дотримання законодавства при передачі об’єктів спільної власності територіальних громад сіл Очаківського району до комунальної власності інших територіальних громад протягом 2015–2018 років, і за її висновком вищевказане рішення було прийняте з порушеннями: згідно з чинним законодавством районна рада мала дотримуватися певної процедури, тобто спочатку міська рада повинна була винести рішення про надання згоди на прийняття даної будівлі, а вже потім приймати своє рішення сторона, яка віддає будівлю. Отже, першочерговою повинна була бути згода приймаючої сторони – міської ради (у вигляді рішення). Рішення районної ради прийнято передчасно. Прокуратура вказала на необхідність скасувати рішення районної ради про передачу РБК з підстав його невідповідності чинному законодавству. Але на сьогодні вже є рішення міської ради про надання згоди на прийняття Будинку культури, прийняте 02.03.2018 року за №6. Крім того, було також звернення депутата районної ради Марченка В.М. з проханням скасувати таке рішення. З листа депутата: «Оскільки Очаківська РДА орендує приміщення в Очаківському міськвиконкомі, бо не має свого власного, в разі створення однієї сільської об’єднаної громади потреба у передачі приміщення районного Будинку культури відпадає, навпаки виникає потреба зберегти всі об’єкти спільної власності».

Дане питання викликало невдоволення в деяких депутатів, і зрозуміло чому. «В минулому році ми три місяці вирішували це питання, нам пояснювали, що немає можливості утримувати Будинок культури, а на сьогоднішній день виникає потреба скасувати рішення. Як так вийшло, що ми три місяці це питання готували, а виявляється неправильно? І чому ніхто не подивився тоді, що це незаконно?», - зауважив депутат Костерчук А.І. Та все ж він погодився з необхідністю скасувати дане рішення, але потім прийняти наступним питанням рішення про передачу РБК місту.

Присутній на сесії Чорноморський сільський голова ОТГ Дмитренко А.А. висловив свою думку з цього питання: «Місто Очаків придбало кінотеатр, вони його почали ремонтувати, є розуміння того, що по закінченні ремонту їм приміщення РБК буде непотрібно. Був час, коли в місті все продавалось, ну це зараз вони скуповують все. Як буде чинити міськвиконком з Будинком культури? Думаю, його доля передбачена. Одне питання, ніхто не забороняє місту Очаків і надалі використовувати це приміщення. Ви повинні зрозуміти, що всі об’єкти раніше передавались Чорноморській і Куцурубській ОТГ, які були у складі Очаківського району. Очаківська міська рада – це зовсім інша адміністративно-територіальна одиниця. Ми віддаємо назавжди, вже воно не повернеться, якщо з громад якимось чином воно може повернутись, бо це складова району, то тут уже все. 1992 року було прийняте рішення і спільним наказом розділено майно. Очаківському району дістався РБК. Ви знаєте, що регулярно виникають питання з проганянням адміністрації з цього приміщення. Ніхто не говорить, що РБК потрібно продати, давайте вивчимо питання, і поміняємо, що ми з самого початку пропонували. Чому віддавати безкоштовно, це що за диктування умов?! У мене одвічна проблема – сміттєзвалище і очисні, нехай передадуть нам і будуть платити нам гроші. Два заклади місто утримувати не буде, ну це ж зрозуміло. І ще, у нас 11 сільських рад, і це майно людське, жителів району, дітки займаються там міські, і хай продовжують займатись. Нехай сплачують вартість комунальних послуг, вартість оренди 1 грн. на рік, і нехай використовують і надалі приміщення. Укласти договори оренди, але власність залишиться наша. Буде власником районна рада, все просто. Гроші з районного бюджету вже не витрачатимуться, адже юридичну особу вже ліквідовано. Але власність наша, хазяйнувати будемо ми!».

Підсумував вищесказане депутат Мосейчук І.Т.: «На комісії дане питання було розглянуто. Так, дійсно, втрачаємо власність. Але що буде через кілька років з цією власністю, якщо районна рада не має коштів на його утримання, на ремонт? Стеля падає в залі, дах тече, вода вже в підвалі…».

Рішення від 15.12.2017 року №11 поставили на голосування і скасували одноголосно.

Перейшли до наступного - про передачу районного Будинку культури місту Очаків. Виступив депутат Олійник Г.П. і доповів, що в грудні місяці депутатами було прийнято таке рішення, бо в районному бюджеті на 2018 рік критично не вистачало коштів на його утримання. «Будинок культури потребує капітального ремонту, таких великих коштів в районі немає і вже не буде. РБК знаходиться на території міста Очаків, міська рада погодилася взяти його у свою власність та зберегти цей заклад. Передати місту Очаків Будинок культури - це буде розумним рішенням задля інтересів і району, і міста. На території району є Палац культури в с. Парутине, заклади культури в Кам’янці, Куцурубі, Іванівці, Дмитрівці, Чорноморці. Район не зможе утримувати Будинок культури, а продати об’єкт буде проблематично, тому що за документами ця будівля числиться як соціальний заклад культури», - сказав Георгій Петрович. Він закликав депутатів зберегти цей заклад для людей та прийняти мудре рішення – передати його місту Очаків.

Ніхто не очікував, але Дмитренко А.А. досить емоційно сприйняв даний виступ та зневажливо висказався до голови районної ради Олійника Г.П. Після чого почались жваві та досить емоційні обговорення даного питання.

Слово взяла також Кам’янський сільський голова Стоянова Л.С: «Враховуючи те, що на сьогодні у складі Очаківського району залишились Кам’янська і Покровська сільські ради, які мають виділяти кошти на утримання закладів культури, постає питання, може варто було б ці кошти передати на ремонт Кам’янського Будинку культури? Якщо бюджет наповнює Кам’янська сільська рада, то чому ми маємо ремонтувати будівлю, яка знаходиться в місті Очаків, до якого жителі Кам’янки не мають ніякого відношення?»

Голова РДА Самоуков С.В. пояснив, що юридична установа вже скасована, залишилось тільки майно, тобто заклад культури вже не фінансується, і тому не варто перейматись.

Виступила начальник відділу культури РДА Зелінко А.А.: «Причини прийняття такого рішення вже обговорювались, фінансування РБК завжди було проблемним для районного бюджету, тому що мережа закладів культури у нас велика. У зв’язку з децентралізацією заклади культури частково передані до громад, залишились заклади у Кам’янці, Покровці і в місті – РБК. У зв’язку з тим, що пройшла ліквідація юридичної особи, РБК саме як юридична особа свої функції вже не виконує. Залишається будівля, яка знаходиться, можна сказати, в аварійному стані. Багато років тому ця будівля так само була безкоштовно передана містом району, була передана в належному стані, працювала глядачева зала, проводилися концерти та ін. Мені доводилось приймати участь у всіх постійних комісіях міської ради з даного питання, всі депутати відвідували будівлю РБК, вона дійсно знаходиться в аварійному стані. Лише частково було замінено дах над приміщенням, у якому займаються діти, та вікна, але багато років на цю будівлю не виділялися кошти. Тому ми зараз передаємо заклад в неналежному стані, він потребує капітальних вкладень. І міські депутати також розуміють, що беруть на себе велику відповідальність. Коли постає питання, що вони купили кінотеатр, то відомо, що в кінотеатрі немає місць для занять гуртків, спортивних секцій та ін. У зв’язку з тим, що в місті створено Центр культури і дозвілля, прозвучало на всіх постійних комісіях, що Будинок культури будуть використовувати саме за цільовим призначенням, як зазначається у нашому рішенні. Коли ліквідується юридична особа соціального значення, то проходить погодження профільним Міністерством. Ми направляли лист Міністерству культури, і нам надали дозвіл на передачу РБК місту з використанням за цільовим призначенням. А 2 березня міські депутати прийняли рішення про прийняття даної будівлі. Тож вважаю, що треба дипломатично вирішити дане питання. Будівля знаходиться в такому неналежному стані, а ми зараз ще за неї торгуємося. Слава Богу, що вони її беруть і зроблять».

І знову Андрій Анатолійович не стримався, він ствердно заявив, що в місті ніхто його ремонтувати не буде!

На сесії були присутні заступник міського голови Васьков О.В. та депутат міської ради Кадочніков Є.Г. Олексій Віталійович розповів, що дане рішення про прийняття у комунальну власність громади м. Очаків районного Будинку культури давалось непросто, адже дана будівля на сьогодні «великий головний біль». «Але ми зважили всі «за» і «проти», і прийняли врешті рішення. Так, є у нас Центр культури і дозвілля, який ми плануємо розвивати, також хочемо відкрити додаткові секції у поміч спортивній школі, а для цього потрібна велика зала. Що стосується ремонту, якщо буде перевиконання бюджету в цьому році, ми виділимо кошти на ремонт, в першу чергу, даху, якщо ні, то у бюджеті на наступний рік заплануємо необхідну суму коштів для ремонту покрівлі РБК. Будівля дійсно не в найкращому стані. Якщо говорити за кінотеатр, то він буде використовуватися більше як кіноконцертна зала. Тож, саме Будинок культури буде призначено для дозвілля наших дітей», - розповів Олексій Віталійович. Він також зауважив, що якщо казати по справедливості, то колись у власність району було передано оглядове колесо, яке виявилося нікому не потрібне і його просто розпродали. «Що стосується полігону, я б не став піддаватися емоціям, бо податки сплачуються. Я впевнений, що рано чи пізно ми станемо однією громадою і тоді ділити нам буде нічого. Хотілося б відійти від емоцій і прийняти виважене рішення».

Самоуков С.В поставив Олексію Віталійовичу запитання: «Мене, як депутата районної ради і як голову районної адміністрації цікавить, Ви неодноразово піднімаєте питання на виконкомі, наскільки мені відомо, про виселення районної державної адміністрації. Це правда чи ні? Якщо передати РБК, де гарантія, що, наприклад, завтра нам знову не скажуть залишати приміщення?»

На що Васьков О.В. відповів: «Якщо буде прийнято рішення, що Будинок культури залишається за районом, то відповідно, буде пропозиція, щоб райдержадміністрація і районна рада, їхні підрозділи, переїхали туди. Вважаю, це справедливо».

Депутат Марченко В.М та Чорноморський сільський голова Дмитренко А.А. запитали, чи не можна було б поміняти будівлю РБК на частину приміщення будівлі міської ради, в якій зараз знаходяться районні структури? «Запропонуйте щось взамін…», - наголошував Дмитренко А.А.

Самоуков С.В. вніс пропозицію звернутися до міського голови, міськвиконкому про передачу або довгострокову оренду, або у комунальну власність частини приміщень, в яких зараз знаходиться РДА і районна рада.
Тут депутати та присутні почали сперечатись. Стало для всіх незрозуміло, хто і чого хоче.

Васьков О.В. на все це відповів: «Ви, в першу чергу, розберіться між собою, чого хочете. Ініціатором даного рішення була не Очаківська міська рада. Ми вже неодноразово обговорювали дане питання, і, здається, прийшли до єдиної думки. Не потрібно шантажувати, нам ділити нічого, бо я впевнений, рано чи пізно ми станемо однією громадою. Не ми довели РБК до такого стану, а ви всі разом, а тепер щось починаєте міняти. Коли постало питання, що вам немає як утримувати охоронця, ми пішли вам назустріч і взяли людину до себе. Те ж саме по бібліотеці… Тому вирішіть нарешті, що вам потрібно».

Зупинити суперечки вирішив депутат Корнієнко П.Г.: «Ми самі завели себе в такий кут, в якому сьогодні опинились. Готуючи порядок денний, всі ці речі повинні були бути узгоджені з усіма. Якщо ви збирались передавати районний Будинок культури, потрібно було заздалегідь отримати згоду міста. Перше питання ви проголосували, відмінили рішення, якщо у вас сьогодні немає бажання передавати, то не потрібно було виносити це у порядок денний. Потрібно було узгодити з містом, не ставити їх в таке незручне становище, щоб вони торгувалися з нами на сесії. Якщо домовились та обговорили це питання, то голосуйте. Якщо Кам’янка не хоче тягнути на своєму бюджеті РБК, правильно робить. А ставити на посміховисько депутатів не потрібно. Ви домовтесь, це питання вирішіть, а потім виносьте на сесію. Якщо хоче Чорноморка чи Куцуруб взяти на баланс Будинок культури, тоді домовтесь з ними і нехай вони фінансують. Не ставте місто у таке становище, щоб сьогодні такі речі на сесії обговорювались. Ви або не дотягуєте до рівнів керівників всіх структур, або з нас робите щось незрозуміле».

Але Дмитренко А.А. знову про своє, ставив Васькову О.В. питання, які турбують його громаду, знову про сміттєзвалище, нечистоти. Депутати почали робили зауваження, що це районна сесія і з’ясовувати стосунки тут не потрібно. Хоча питання дуже важливі, але вирішувати їх потрібно на іншому рівні.

До присутніх звернулася і заступник голови РДА Шевельова З.А., намагаючись внести ясність з даного питання: «Мотивом передачі РБК у грудні минулого року був лист міського голови Бичкова С.М. про те, що вони дають згоду і просять передати РБК і бібліотеку. Тобто, законодавством було не заборонено розглядати даний лист і приймати рішення. Але прокурор оскаржив дане рішення, має право», - сказала Зоя Антонівна. Але такі пояснення ще більше збили депутатів з пантелику. Тому вони почали вагатись, як потрібно голосувати. В результаті за передачу районного Будинку культури проголосувало 10 депутатів, більшість утримались, два були проти.

Зоя Антонівна також вибачилась перед депутатами за те, що їм довелось чути з’ясування стосунків. Сказала, що потрібно раз і назавжди зняти це питання з порядку денного і не ганьбитися ні перед людьми міста, ні району, ні перед всією областю. «Думаю, треба домовитися і міському голові, і нашому районному, і нарешті закрити це питання. Треба пам’ятати про етику, ми все-таки державні службовці і місцеве самоврядування, і повинні поважати один одного, тим більше, що всі ми прагнемо до однієї об’єднаної громади», – доповнила свій виступ Зоя Антонівна. І користуючись можливістю звернулася до представника міської влади з проханням не маніпулювати становищем, а запропонувала укласти «мирову» угоду про невиселення адміністрації з приміщення міськвиконкому, хоча б допоки утвориться єдина ОТГ.

Олексій Віталійович відповів, щоб готували проект угоди, і його розглянуть.

Виступив також і депутат міської ради Кадочніков Є.Г.: «Прикро чути, що навколо закладу культури відбуваються торги. Я працюю у міському відділі культури як фахівець з питань спорту. Що стосується передачі Будинку культури, ми це питання обговорювали, плануємо, що він стане Будинком дитячої творчості, культури і спорту, цільове призначення його не зміниться. Поки я депутат, я не дам, щоб цей заклад кудись продали чи віддали в оренду», - запевнив Євген Григорович.

Дмитренко А.А. до всього вищесказаного додав: «Ситуація загострилась, і сьогодні я, на жаль, побачив дещо, що мені неприємно. Всі знаємо свої округи. Так вийшло, що всі працівники адміністрації – жителі міста. Але рішення мають приймати саме представники Очаківського району. Орендар має право вкладати кошти у ремонт будівлі, яку орендує. Ніхто не забороняє міській раді ремонтувати покрівлю, якщо вона буде орендувати дане приміщення за 1 грн. Це буде запобіжник для щорічного виганяння представників наших керівних органів – РДА і райради з приміщення міськвиконкому», - сказав Андрій Анатолійович. Він наполягав на тому, щоб розробити два проекти рішень – районна рада віддає РБК, а натомість міська рада повинна віддати якесь своє приміщення. Або передати громаді полігон під сміттєзвалищем. Андрій Анатолійович наголошував, що його громада є у складі району, тому й вони мають вирішувати.

Не витримав всіх суперечок Костерчук А.І., і звернувся до Андрія Анатолійовича: «Я з Вашого виступу розумію, що Ви з цього хочете мати якийсь зиск. Нам в районі полігон цей не потрібен, а Вам він потрібен. Коли Вам на громаду передавали автобус новий безкоштовно, тоді ми мали голосувати всі. Але ви вже не є в складі району, і давайте не нав’язувати один одному своє. Ви робите депутатів заручниками ситуації, бо хтось подумав і зробив свої висновки незрозумілі».

На що Дмитренко А.А. відповів: «Ви не можете приймати рішення без згоди людей, це людська власність».

Ще посперечалися і врешті проголосували. Рішення не прийнято, Дмитренко А.А. покинув сесійну залу, всім подякувавши, а між депутатами і представниками влади почались знову суперечки. Кому тепер на баланс будівлю? Хтось кричав, нехай тепер Чорноморка забирає і фінансує, і вкладає кошти у ремонт.

Кам’янський сільський голова Стоянова Л.С. також не змогла стримати емоцій: «Шкода, що Андрій Анатолійович вийшов. Я так розумію, він пішов з почуттям виконаного обов’язку. Але ті, хто тут присутні, повинні згадати, коли Дмитренко А.А. неодноразово піднімав питання, навіщо нам районний Будинок культури, у нас є свої заклади, нам їх треба утримувати. А тепер виходить як - він знадобився району? А хто в районі його буде утримувати? Так, хто орендує, має право ремонтувати, але одна справа вкласти 50 тис. на опалення, і зовсім інша – мільйони в ремонт. Коли приміщення орендоване, цього ніхто не буде робити. До того часу, як ми дійдемо до об’єднання в одну громаду, вже не буде чого зберігати в тій будівлі».

Заспокоїти присутніх намагався Сергій Вікторович. Він сказав, що рішення треба доопрацювати і на наступній сесії розглянути ще раз. Але треба заспокоїтися і працювати далі за порядком денним.

Та в залі вже думки депутатів були зайняті лише РБК. Андрій Іванович Костерчук також не міг заспокоїтися, адже хто тепер має фінансувати РБК? Самоуков С.В. знову пояснив, що фінансувати не потрібно, юридичної особи вже немає. Але Костерчук А.І. зауважив, що кошти потрібні, хоча б на охорону приміщення. І сказав: «Я бачу, як вчинив Дмитренко, він домігся свого і пішов, створивши Вам і нам проблему», - і запропонував невідкладно переголосувати. Підтримав пропозицію і депутат Ковширін Г.Г., та ще більшість депутатів. Депутат Мосейчук І.Т. (голова постійної комісії з питань законності) повідомив, що згідно Регламенту районної ради за пропозицію не менше третини депутатів від загального складу ради, рішення може бути переголосовано, та передав секретаріату сесії список депутатів з їх особистими підписами за дану пропозицію.

Наприкінці сесії повернулись до РБК, але на цей момент вже в залі не було представників міста. Отож, ще раз обговоривши проект рішення про передачу будівлі РБК місту Очаків, зваживши всі можливості та проблеми району, проголосували та прийняли рішення «Про передачу із спільної власності територіальних громад сіл Очаківського району у комунальну власність територіальної громади м. Очаків будівлі Очаківського районного Будинку культури та нежитлових приміщень» більшістю голосів (19 - «за», 1 - «проти», 1 - «утримався»).

Ось така вийшла дивна сесія. Починаючи писати даний матеріал, я довго вагалася, чи братися за це взагалі, бо по суті писати нічого. Але знаю, якщо не напишу, хтось може спитати, чому? Якщо напишу коротко, будуть запитання, чому когось пропустила. Тому, щоб описати, як важко далось прийняття рішення про передачу Будинку культури, постаралась передати події якомога об’єктивніше та коректніше. Чи правильно вчинили депутати, проголосувавши за передачу РБК місту, покаже час. Але є факт того, що ні Куцурубській громаді, ні Чорноморській дана будівля не потрібна, а в Очаківському районі, як не прикро, немає достатньо коштів, щоб залишити РБК собі. Сподіватимемося, що міська влада докладе зусиль і зможе привести хоч трохи цю будівлю в порядок. Врешті, всі ми живемо в одній країні і байдуже, кому це майно належить, головне, що воно потрібне людям.

Н. Пишук
Газета «Чорноморська зірка» №14 від 6 квітня 2018 р.