Кінбурнську косу мають включити до мережі природоохоронних територій Європи




У 2015 р. Кінбурнську косу разом з прилеглими акваторіями Дніпро-Бузького лиману та Ягорлицької затоки Міністерством екології запропоновано включити до складу природоохоронних територій Європи, котрі мають назву – «Смарагдова мережа» (російською має назву – «Изумрудная сеть»). До включення запропоновано також і інші території природно-заповідного фонду України.

У Європейському союзі реалізується екологічна програма «Natura – 2000», яка передбачає створення в Європі територій особливого природоохоронного значення. Держави -кандидати до вступу в Європейський союз, наприклад, Україна, створюють природоохоронні території які увійдуть у «Смарагдову мережу».

Смарагдові об’єкти – це такі території, на яких мешкають види тварин та розташовані оселища, що охороняються Бернською конвенцією «Про охорону дикої флори і фауни та природних середовищ існування в Європі», яка підписана в м. Берн, Швейцарія у 1979 р. Україна приєдналася до неї в 1996 р.

Зауважимо, що об’єкти Смарагдової мережі створюються без вилучення земель, і на них передбачається запровадження конкретних заходів, направлених на збереження місць мешкання охороняємих тварин, переважно це птахи.

Включення Кінбурнської коси до «Смарагдової мережі» ще раз підтверджує її міжнародне значення для охорони природи. Тут охороняється понад 100 видів птахів, біля 20 типів оселищ (біотопів), наприклад, літоральні піски, лісові гайки, водно-болотні угіддя. Нагадаємо, що частина Ягорлицької затоки разом з прибережною смугою коси включена до переліку водно-болотних угідь міжнародного значення (Рамсарське угіддя).

Включення до «Смарагдової мережі» означатиме, що природоохоронний статус Кінбурнської коси підвищується та набуває міжнародного значення. Відповідно, збільшується відповідальність за її збереження тих, від кого це залежить. Це потрібно враховувати при плануванні господарської діяльності, в тому числі і «Облачного порту».

К. Редінов,
науковий співробітник
РЛП «Кінбурнська коса» та
НПП «Білобережжя Святослава»