«Цікавинки Кінбурну» - вікторина від краєзнавця




Кінбурнська коса відома всій Україні як місце історичних подій та як місце відпочинку. Місцеві жителі здавалося б повинні знати всі таємниці і загадки цього унікального місця, але це виявилося не так ...

Одного разу вчитель історії Василівської ЗОШ  Любов Петрівна Твердовська розмістила в групі Очаківський портал фотографії своїх учнів з підписом  «А ви такий Кінбурн знаєте?» 

Виявилося, що ці колоритні місця незнайомі нікому. А деякі стверджували, що ці фотографії зроблені «... не на кимбуре то это точно»

Так в коментарях до цього посту і народилася ідея інтелектуальної гри «Цікавинки Кінбурну»

Як розповідає про це сама Любов Петрівна:

- «Все почалось спонтанно. Коли я опублікувала фото, мене багато хто звинувачував, що це не Кінбурн і що я незрузуміло яку місцевість презентую. Так з’явилася рубрика «Кінбурн, якого ви не знаєте» та інтелектуальна гра «Цікавинки Кінбурну».

Як зявляються нові завдання? Скількі їх буде?

«Завдань буде мабудь до 20. Чіткого плану немає. Кожні 5 діб продумиваю нове, як серіал, Сценарію немає, бо після кожної серії спонтанно щось випливає.»

«Шановні учасники групи. Дуже рада, що моя публікація викликала такий інтерес. Дякую тим, хто підтримав ідею вікторини «Цікавинки Кінбурну». Я буду публікувати фото, а бажаючі взяти участь протягом 5 діб будуть давати у коментаріях відповіді. Активних учасників чекає приз. Згодні?»

Ми зібрали питання вікторини. Тож, хто не приймав участі може поцікавитися природою, історією та життям Кінбурнської коси.

Тож розпочинаємо вікторину. Питання стосуються території Кінбурнської коси в межах Миколаївської області, крім Волижиного лісу (заповідник).

Завдання 1

До кінця ХХ ст. таких гідротехнічних об'єктів було 4, зараз 1. Що це? Їх призначення? Де розташовані? Ваша версія - хто прокопав?

Шлях, від гирла до Ягорлицької затоки

Відповідь

На фото Васильківські плавні розташовані між с.Василівка і с.Геройське. Канали, які місцеві називпють «брідки», були прокопані ще у часи козацтва. Виконували 2 функції.

Козацькі чайки заходили в гирло, їх неможливо через комиш побачити з лиману, а потім брідками (їх було 4) перетягували через систему озер у Ягорлицьку затоку.  (Учні долають цей шлях за 1,5 годину, що тоді говорити про козаків.) Ймовірно, перетягування чайок тривало не більш за годину.

Друге призначення: господарське. З 17 ст відомі так звані «Рибні заводі» - система жолобів-каналів, по яких риба (переважно  короп) заходила на нерест. Рибу ловили на виході з жолоба за системою «тягти невод». На березі встановлювали стовп «мертвяк», до якого кріпили один край невода, інший край - «мотню» стягували кіньми або волами. З кінця 70-х рр. ХХ ст. рибальство припинили, але рибалки рибколгоспу «Свідомість» продовжували підтримувати систему: викошували комиші, чистили брідки від мулу виключно з метою забезпечення нересту риби. Зараз лише брідок 2 в задовільному стану, перший замулений і пересох, а 3 та 4 заросли комишем.

Завдання 2

Дерево-королева Кінбурну. За розмірами поступається лише дубу з Волижиного лісу, її периметр 4,5 метра, діаметр 1,35 метра. Росте в оточенні 8 дорослих дітей. Що це за дерево, де росте, як історія Кінбурнської коси пов'язана з появою цього дерева?

Відповідь

Тополя - перше дерево, посаджене на території Кінбурнської коси працівниками Василівського лісництва у 1960 р. У 1959 р.з метою створення насаджень із швидкоростучих порід дерев на землях радгоспу «Южний» створено Василівське лісництво в складі Збурівського лісгоспзагу Херсонського обласного управляння (1959-1963рр.) Лісничим призначено Белого Павла Івановича. Першу ланку лісоводів очолила Заяць Галина.

Першими приступили до посадки дерев ТвердовськаГ., Ляшенко Ф., Ляшенко П.,Носкова (Шкворченко) К., Агафонова (Лагун) Н., Фокіна (Кошова) В. Завдякі їх праці у 1960 році на території Кінбурнської коси було посаджені перші 175,13 га лісових насаджень. Першими були тополі - 10 рідків ціх дерев було висаджено вздовж берегу лиману.

Але, як у нас буває: ліва рука не знає що робе права, тож у 1961 році на косі були проведені масштабні військові навчання, висадка десанту розпочиналась там, де торік були посаджені тополі. Танки широкими гусеницями перемішали молоді деревця з піском, вижила лише одна. Сьгодні — вона королева, має периметр 4,5 метра. Це пам'ятник всім тим, хто своєю працею перетворив Кінбурнську косу у райський куточок України. Ми дякуємо першим лісоводам Кінбурну Лагун Н.І (проживає с Василівка) та Кошовій В.Ф.(мешкає у м. Очакові) за цю красу та бажаємо довгих років життя.

Звертаємося до всіх, хто відвідує Кінбурнську косу, чи то відпочивати, чи гриби збирати: пам'ятайте, якою важкою працею створений ліс, бережіть його від сміття, пожеж, та зухвалих дій деяких несвідомих громадян.

Завдання 3

Озеро, на початку літа має рожевий колір, а у серпні - вже білий. Чому? Назва озера, де знаходиться (в межах Миколаївської області)? Його роль у житті місцевих жителів.

Відповідь

Озеро Біле. Знаходиться біля Ягорлицької затоки. У всі часи сіль з озера допомагала виживати.

   

Вода і сіль всіх цих озер має рожевий колір із-за одноклітинних водоростей Дуналліелла солоноводна. Це один з небагатьох організмів, здатних жити в пересихаючих солоних ставках. Входить до складу багатьох біологічно активних добавок до їжі.

Завдання 4

Деякі ділянки Кінбурського пляжу розфарбовані у такий колір. Що це? Яку загрозу для здоров'я несе такий «пісочок» для тих, кому захочеться полежати на ньому? Хто повинен моніторити його кількість, та утилізувати у разі збільшення?

Відповідь

На фото моноцитові піски, які вкривають окремі ділянки Кінбурнських пляжів. Нажаль, ці фото не викликали цікавість одногрупників та очаківців. Очікуваної публікації від РЛП та НПП ми теж не дочекались. А треба, вважайте, шановні природоохоронці, це наш громадський запит. Так безпечний такий «пісочок» чі ні?. Газета «Южная правда» від 20 червня 2008 р. писала з цього приводу: «Починаючи з 1995 р. щорічно РЛП «Кінбурнська коса» проводить дозіметричні та візуальні спостереженя за появою моноцитовіх пісків на узбережжі Чорного моря та Дніпро-Бузького лиману. Моноцитові піски у своєму складі мають природні радіоактивні елементи: Th-232, Ra-226, K-40. Потужність випромінювання може перевищувати природний фон у 10 разів.» Але це публікація за 2008 р. А як справи зараз? Відпочивальникам самим вирішуватися полежати на такому пісочку чі ні.

Завдання 5

Мандруючи Кінбурнським степом можна зустріти невеликі гайки цього дерева, більш схожого на великі кущі. Рослина оспівана в українських народних піснях. Але за легендою першими її почали висаджувати на Кінбурнській косі багато століть тому назад ногайці-скотарі. Це дерево-кущ було оберігом для татарських пастухів, які випасали худобу на Кінбурні. Чому? Як пояснює легенда зв'язок між посадкою ціх дерев та працею ногайських пастухів?

Відповідь

Ногайські татари прийшли у степи Очаківщини на початку 15 ст. Головне багатство — худоба: коні, вівці, верблюди. На Кінбурнській косі у ті часи скотарство було основним заняттям ногайців. Але інколи приходило лихо: худоба гинула, бували випадки і від інфекційних хвороб. У великих «могильниках» худоба закопувалась і відразу на цьому місці висаджували терен, покидали на декілька років територію. Терен розростався, перетворювався на великий колючий кущ, всередину якого не може потрапити ані скотина, ані людина.

Теренки в степу - це сигнал пастухам про небезпеку. Вони захищали природне середовище від поширення небезпечних хвороб, які можут передаватися через грунт. Ногайців висилали з Очаківських земель після 1788 року в степи за Дон, потім далі і далі на схід. Зараз ногайців нараховується180 тис.чоловік,проживають компактно в Астраханської обл. РФ. Після розпаду СРСР вони змогли ідентифікувати себе як ногайці, окрема народність, схожості з кримськими татарами дуже мало.

Завдання 6

Ця місцевість на Кінбурнській косі унікальна з точки зору  археології, геології, історії, біології. Вона є постійним об'єктом досліджень учнів. Вимагає тиши, туристи тут зайві. Що це за місцевість? За ким спостерігають учні?

Відповідь

Територія коси, про яку згадано у завданні 6, унікальна тому що:

1. Ольвійською експедицією у 1976р. відкрите давнє поселення, датоване енеолітом та ранньою бронзою. Поселення ІV тис.до н.е. Це найдавніше поселення людей на території Очаківського району.

2. Вздовж морського узбережжя Кінбурнського півострова проходить субмеридіонально зорієнтований Миколаївський тектонічний розлом, прояв якого спостерігається в характері аномального магнітного поля Землі. На тлі цього головного розлому зафіксована розривна структура в районі дослідження.

3. У 2005 році працівниками Василівського лісництва було завезено і поселено мураху руду лісову з Первомайського району. Однак мурахи покинули запропонований район лісу. Виявили їх учні 6 років тому. Зараз це справжне мурашникове містечко, у липні 2020 року нараховали діючих 23 мурашника розміром від 1,3 м. До 2,7 м. Найбільший мурашник зафіксований на цієї території 3,3 м. Ця місцевість не поступається красою орхідному полю. Яскраво жовтий колір мідоносів, які цвітуть ціле літо зачаровує. Можна годинами спостерегати за рухом мурашек, які зайняті постійною роботою по забезпеченню життя мурашника.

Завдання 7

Як пов'язані між собою фото і що мало б бути зображене на останньому фото (?) аби завершити логічний ланцюжок?

Відповідь

На фото представлені ландшафти Кінбурнської коси, які досліджував український фізико-географ, грунтознавець, доктор геграфічних наук, професор Кривульченко А.І., який народився в с. Покровські хутори на Кінбурнській косі.

Багаторічна праця вченого завершена виданням книги «Кінбурн: ландшафти, сучасний стан та значення», що і було завданням. Книгу можна почитати в міській бібліотеці.


Завдання 8 до гри «Цікавинки Кінбурну» філософського змісту

Філософія - це містецтво думки, Ваша думка може не співпадати с думкою автора, тому зараховується будь яка обгрунтована відповідь. Головне — переконливі аргументи на правильність власної версії.
Питання: У чому хочуть переконати рослини Кінбурну людину, яка вперше ступила на землю Кінбурнської коси?

Всі коментарі 8 етапу гри були цікаві. Але напишу деякі, які були надіслані.

1 «Якого біса ти сюди приїхав? Дай нам можливість жити!»

2 « Життя на Кінбурні важке, та якщо ти сильна духом людина, яка готова боротися за своє життя, саме тут ти знайдешь себе. Ми тому приклад. Ми кожного дня змушені боротися за своє виживання, перемагаємо, і розквітаємо».

Завдання 9

Беріг Ягорлицької затоки вкритий товстим шаром цієї водорості. Її назва? Чи можливе її використання та в яких цілях? Її властивості?

Відповідь

На фото камка морська,  по іншому взморник або зостера, рід багаторічних морських трав родини взморникових. Росте на мілководні на м'ягкому піщаному грунті у спокійних водах заток. Її властивості: вона чудовий природний тепло - звукоізоляцій матеріал, не горить. Її склад: 40% рослинні білки, 30% вуглеводи, 10 % - ліпиди; вона багата на йод, залізо, цинк, мідь, кобальт, та багато інших мікроелементів.

Камка содержить в собі весь спектр вітамінів, навіть полісахарид фукондак, який є потужним протипухлинним препаратом. Старожили використовували її для лікування захворень дихальних шляхів (курили суху камку) та суставів, обгортаючі кінцівки. Але найбільшу лікувальну силу має чорна багниста жижа, яка утворюється внаслідок переробки микроорганізмами камки яка морем викинута на беріг. Переробка камки — перспективний  та доходний бізнес. Вітчизняні та зарубіжні мікробіологічна, фармацевтична, медична, косметологічна промисловості мають потребу високоякісного рослинного білка, який содержить в собі камка. А у випадку переробки камки на Кінбурнській косі — це нові очищенні пляжі та додаткові робочі місця, а для підприємців — новий бізнес без конкурентів, сировина дармова під ногами.

Твердовська Л.П.
вчитель історії Василівської ЗОШ I-III ст.