Вчимося бути медіаграмотними




Сьогодні ми з вами живемо в перенасиченому інформацією суспільстві. Розібратися у величезному потоці інформації не завжди під силу навіть освіченій дорослій людині. З метою підвищення рівня медіаграмотності наших громадян організовуються курси, тренінги, семінари. Особливою популярністю користуються електронні ресурси (онлайн підручники, онлайн курси, онлайн ігри, тощо). Реалії сучасного життя такі, що потребують навчатися медіаграмотності з молодшого шкільного віку. З цією метою Очаківська міська бібліотека для користувачів різних вікових категорій організовує заняття «Медіаграмотний користувач».


Медіаграмотність та критичне мислення на заняттях в бібліотеці

24 квітня 2019 р. на заняття до міської бібліотеки разом зі своїм класоводом Шут О.І. були запрошені учні 3 класу Очаківської ЗОШ №1. Бібліотекар Солдатенко Олена розповіла дітям багато цікавого про сучасні засоби масової інформації (ЗМІ) та їх роль в житті людини.

Крім того, діти дізналися, що таке «джинса» та маніпуляція, які їхні види існують, як відрізнити фейкові новини від справжніх. Хочеться відмітити, що наші юні користувачі після перегляду відео впевнено доводили, що запропонований їм відео сюжет – справжній «фейк» (слово іншомовного походження, від англійського “Fake” підробка, фальсифікація).


Вчилися розпізнаватим фейкові новини


А я знаю що таке фейкові новини

А на прикладі оповідання Ольги Думанської «Марійчині пригоди» третьокласники ще раз переконалися, як неправдива інформація негативно впливає на кожного із нас.


Оповідання О.Думанської «Марійчині пригоди» - приклад негативних наслідків фейкових новин

Учасники заняття ознайомилися з рекламною продукцією (плакатами, буклетами, закладками) що були підготовлені та видані у рамках гранту «Медіаграмотна громада: місія здійсненна!», найактивніші діти отримали книжкові закладки.


Наочність, підготовлена в рамках у рамках проекту Медіаграмотна громада - місія здійснена!

Із азартом і захопленням всі прийняли участь у грі «Знайди лідера», яка потребувала від них особливої зосередженості та уваги. Всі хотіли бути лідерами.


Гра «Знайди лідера»


Лідера впізнавали школярі, класний керівник і бібліотекарі

Наприкінці заходу юні користувачі бібліотеки ще раз підкреслили, що одне із самих правдивих джерел інформації – це книги з різних галузей знань (суспільно-політична, науково-природнича, технічна література та ін.), а найбільше їх знаходиться в бібліотеці.


КНИГА - найцікавіше і найправдивіше джерело інформації

Учасники заняття оволоділи навичками медіаграмотності, і ми впевнені, що це дасть свій позитивний результат – якісно, розумно та результативно сприймати та оцінювати всю інформацію.

Завідувач Очаківської міської бібліотеки Ганна Біла