Ювілейна виставка миколаївських художників




До 60-річчя від дня народження відразу двох миколаївських художників - Романа Анатолійовича Нагорного і Юрія Вісвалдовича Дзінтарса, Очаківський музей мариністичного живопису ім. Р.Г. Судковського презентує ювілейну виставку «Наша Історія».

Художників-ювілярів пов'язує багаторічна дружба, спільність захоплень, інтересів і взаємна повага. Робить щасливими - безмежна любов до свого краю. Зближують і об'єднують - спільні поїздки на пленери, участь в виставках, які проходили в рідному місті: в Спілці художників,   в творчому Товаристві художників-аматорів «Прибужжя», в ЦМБ ім. М. Л. Кропивницького та ЧНУ ім. Петра Могили, в обласному Краєзнавчому музеї та в МНУ ім. В. О. Сухомлинського, в Миколаївському Академічному Художньому Російському Драматичному театрі.

«Наша Історія» - це певний період пройденого і осмисленого життєвого шляху. Виставка відображає значні етапи творчості, дає можливість подивитися очима глядача, що вийшло, що зроблено, знаменує творчу зрілість художників.

В експозиції представлено 46 робіт, в тому числі 34 — живопису, 12 – графіки.

Для ювілейної виставки майстри пензля відібрали роботи, що найбільш повно і яскраво відображають їх стиль і жанри, в яких вони люблять створювати свої картини.

Кожен з художників представлений відразу декількома жанрами: пейзажі, портрети, натюрморти. Художній стиль авторів – реалізм.

Для Романа Анатолійовича Нагорного і Юрія Вісвалдовіча Дзінтарса природа служить справжнім джерелом натхнення. Більшість своїх картин художники присвятили рідний миколаївській землі, природа якої має власну неповторну красу.

Самобутній, різноплановий художник Роман Анатолійович Нагорний чудово проявляє себе і в графіці, і в живописі.

Його графічні роботи з видами міста Миколаєва виконані з ювелірною точністю, для них характерні лаконічність художньої манери і ємність образів, та вони залишають глядачеві простір для уяви.

Нескінченне естетичне задоволення отримуєш від серії чарівних квіткових натюрмортів, виконаних в м'яких пастельних тонах.

Вишукана осіння палітра в натюрмортах зі стиглими плодами і столовим посудом, з пожовклим листям, привертає увагу спокійними приглушеними тонами природної гами.

Мальовничі гірські та морські пейзажі Чорногорії, Криму, мариністичні види Очакова вражають цілісністю світовідчуття, передають тонке розуміння природи в усьому її багатстві та розмаїтті.

Роман Анатолійович Нагорний народився 16 квітня 1961 році в місті Ахтубінськ Астраханській області в сім'ї військовослужбовця. Його дитинство пройшло на берегах Волги, де перед поглядом хлопчика відкривався гарний краєвид потужної блакитної річки. З ранніх років творчо обдарований хлопчик захоплювався ліпленням і малюванням, брав участь у художній самодіяльності. Його дитячі малюнки публікували в популярному в СРСР дитячому журналі «Барвінок».

В 1977 році разом з батьками переїхав до Миколаєва. На строковій службі був серед тих, хто охороняв Олімпіаду - 80 у Москві. Був за його плечима і Чорнобиль.

Шлях до успіху йшов через навчання у вищих художніх закладах міста Харкова.

В 1998 році закінчив художньо-графічний факультет Харківського  педагогічного університету ім. Г.Сковороди. В цей же час успішно закінчив Харківське державне художнє училище за спеціальністю викладач   живопису і малюнка.

З 2000 по 2005 роки викладав в Дитячій художній щколі міста Миколаєва.

У 2002 року надійшов на службу в Миколаївський Академічний Художній Російський Драматичний театр – художником-оформлювачем по рекламі.

З 2006 року член спілки художників «Прибужжя».

2012 р. – пленер в Чорногорії.

2013 р. – пленер в Криму (Бахчисарай), в Польщі (Глубчице).

2014 р. – персональна виставка в муніципальному міському виставковому залі.

Щорічні традиційні пленери в Очакові (весна - літо).

За роки викладацької діяльності виховав не одне покоління юних художників, які стали професійними фахівцями. Його учні навчалися в Київському Художньому інституті (відділення реставрації творів мистецтва), у Миколаївському інституті Культури (кафедра дизайну), у Миколаївському коледжі Культури і Мистецтв (відділення прикладного мистецтва) та ін..

Роботи Романа Анатолійовича Нагорного знаходяться в Очаківському художньому музеї  ім. Р.Г.Судковського, а також в приватних колекціях (Україна, Росія, Чорногорія, Італія, Польща).

Юрій Вісвалдович Дзінтарс різнобічно обдарована людина - чудовий музикант, виконавець ліричних пісень, талановитий художник.

За десять років співпраці з Очаківським художнім музеєм мариністичного живопису ім. Р.Г.Судковського Юрій Вісвалдович вже в шостий раз виставляє свої роботи в стінах мариністичного музею.

У Юрія Дзінтарса свій індивідуальний стиль, вже впізнаваний почерк, великий досвід участі в численних виставках, пленерах. Він працює у техніці масляного живопису. Улюблений жанр - пейзаж. Його палітра дуже різноманітна: від теплих яскравих насичених до холодних осінніх приглушених тонів.

Юрій Вісвалдович - художник у картинах якого природа є головним героєм. Він майстерно передає всі почуття, емоції і надзвичайну красу, які дарує нам природа, зокрема, одне з головних її проявів – море.

Морські пейзажі Кінбурна, Очакова, Коблева - гармонійні і заспокійливі, овіяні своєрідною романтикою.

Чудові літні краєвиди Миколаївщини (Вознесенськ, Первомайськ, Кінбурн, Миколаїв) передають її неповторний природний колорит.

Звертає на себе увагу портрет жінки у яскравому сценічному образі.

Приємно чарує натюрморт з жовтими хризантемами. Квіти нібито живі, наповнюють душу ніжністю і захопленням.

Юрій Вісвалдович Дзінтарс народився 11 липня 1961 року у Латвії, в місті Лієпая. В Україну  переїхав разом з родиною у 1964 році. З 1968 по 1976 роки навчався у середній загальноосвітній школі №2 міста Очакова. З 1976 року – проживає у Миколаєві.

Юрій закінчив музичну школу по класу акордеона. Зацікавленість живописом з’явилася в 2001 році. Займався самовихованням. Уроки майстерності брав у миколаївських художників: Меркулова В.М., Козакова В.І., Пустильника В.М., - у яких і отримав глибокі теоретичні знання і практичний досвід. Згодом почав виставляти свої твори.

З 2008 року член спілки художників «Прибужжя».

Неодноразово брав участь у миколаївських виставках, які проходили у виставкових залах та галереях:

- Чорноморський Національний Університет ім. Петра Могили;
- фестиваль хореографічного мистецтва «Миколаївські зорі» (нагороджений грамотою);
- виставка «Зимовий вернісаж» - арт-галерея «Valer» (нагороджений дипломом);
- фестиваль національних культур південного регіону України - «Дружба» (нагороджений дипломом).

2008 - 2015 рр. – учасник пленерів, присвячених Михайлу Терновському (мандрівник, публіцист, учасник кругосвітнього плавання на яхті «Ікар»).

2013 р. – учасник Республіканської виставки в місті Києві.

2016 р. – лауреат VІІ Міжнародного фестивалю мистецтв «Очаківський ренесанс».

2017 р. – учасник обласного дослідницького форуму «80-річчя Миколаївської області: екскурс у минуле і сьогодення».

А також — виставки в Одесі, Іллічівську, порту «Південний».

Роботи Юрія Вісвалдовича Дзінтарса знаходяться у Миколаївському обласному музеї ім. В.В.Верещагіна та Очаківському художньому музеї ім. Р.Г.Судковського, а також у колекціонерів далекого та близького зарубіжжя (Польща, Італія, Ірландія, Білорусь, Росія ).

Колись французький художник Жан Батист Шарден сказав: «Художники користуються фарбами, але пишуть почуттями». Це висловлювання справедливо по відношенню до творчості обох миколаївських художників - Юрія Вісвалдовича Дзінтарса і Романа Анатолійовича Нагорного.

Всі твори художників-ювілярів дуже цікаві і кожне заслуговує на особливу увагу. Гармонійно доповнюючи одне одного, вони створюють дивовижну атмосферу на виставці.

Автор: завідуюча музеєм ім. Р.Г.Судковського Олена Сіора.