Свято «Ніч в музеї»




В 2018 році, світова музейна спілка, 41-й раз відзначає Міжнародний День музеїв, до якого більшість музеїв готують спеціальні програми і безкоштовно відкривають свої двері для відвідувачів.

Рішення про святкування цього свята було прийняте ще в травні 1977 року. Темами кожного Дня музеїв стають суспільні та культурні проблеми, пов’язані зі збереженням музейних та культурних цінностей, їх незаконним вивозом, об’єднуюча та розвиваюча місія музеїв для суспільства, розвиток туризму та ін..

   

Сама музейна справа нараховує декілька століть. Перші «храми муз» з’явилися ще в період античності. Легендарний родоначальник династії Птолемеїв, заснував у Александрії так званий «музейон» - заклад, в якому, окрім житлових кімнат і їдальні, були приміщення для читання, ботанічний та зоологічний сади, обсерваторія та бібліотека. Згодом до цієї незвичної експозиції додалися медичні інструменти та астрономічні прибори, чучела звірів та інші артефакти.

Пізніше ця єгипетська мода поширилася на північ, і кожен народ, не лише переймав створене, а й робив свій внесок у розвиток «музейонів». Греки зберігали в них картини, римляни – скульптури і трофеї, здобуті у бойових походах. Та перші музеї у тому вигляді, в якому ми їх знаємо, з’явилися лише у ХУІ столітті.

Сучасні музеї намагаються вносити у свою діяльність якомога більше різноманіття. Так виникли і «Ночі у музеї» - ідея, яка належить французам, і яка вперше пройшла у Парижі у 1999 році. З 2000-го - вона вже проводилася по всій Європі. Назва «Ніч у музеї» - з’явилася у 2005-му.

Так повелося здавна, що в музеї не працюють, а служать. Служать мистецтву, служать історії, служать красі. Можлива ця служба комусь видасться непримітною, та коли людина проходить по музейним залам – певно, тільки тоді починає розуміти, що музейна робота це копітка, щоденна праця:

Кто не служил в музее, тот не знает,
Какого кропотливого труда здесь стоит каждый день!
Прийдя сюда – брать время за растрепанные косы,
И возвращать им блеск и красоту.

И слушать голоса вещей и писем,
И видеть в залах – нет, не пустоту.
А вечность, ее свет и мудрость жизни!

Музей мариністичного живопису ім.. Р.Г. Судковського – унікальний музейний заклад, єдиний у світі, що носить ім’я Академіка живопису морських видів – Руфина Гавриловича Судковського, який стоїть у ряду найвидатніших мариністів - після Уільяма Тернера та Івана Айвазовського. А найголовніше – музей знаходиться на батьківщині художника - в нашому рідному місті – Очакові, і вже більше 35-ти років зберігає і популяризує твори майстрів ХІХ-ХХІ століття.

Темою цьогорічної «Ночі в музеї» стала творчість професійних та самодіяльних умільців міста Очакова – «Творіння рук людських».

Свої витвори представили професійні та самодіяльні майстри В.Гончаров, Т.Коржова, І.Макаров, В.Манжос, І.Макаров, І.Пічугін, С.Шуліка, І.Чудний,Т.Чудна, С.Білова, О.Тарантіна, О.Кузовкрва, В.Кузьменко, Л.Головня, Т.Данилко, І.Присяженко, Майборода.

Виставка знайомить з живописними роботами (пейзажі, натюрморти, сюжетні твори), вишивкою нитками (муліне, вовна - на канві і мішковині) та бісером, а також – в’язанням, розписом по дереву, вирізуванням на картоні, прикрасами з бісеру, ляльками із текстилю.

   

17 представлених в експозиції майстрів – люди різного віку, поглядів та їх об’єднує творчість, яка приносить радість і можливість висловити свої почуття. Для когось творчість – професія, для інших – справа, яка рятує від самотності, дає можливість піднятися у власних очах, порадувати рідних, близьких, знайомих творіннями, створеними власними руками.

Очаківський музей мариністичного живопису ім. Р.Г.Судковського