Музичний екскурс




20 жовтня за запрошенням адміністрації Микола ївської школи мистецтв №2 відбувся концерт класичної та сучасної української музики викладачів музичної школи міста Очакова Робулець С.О., Швець О.О. (фортепіанного дуету «Ренесанс») до Міжнародного Дня музики.

В Очакові вже багато років існує на громадських засадах дитяча (та доросла) філармонія. На цьому прикладі у викладачів фортепіанного відділу ДШМ №2 виникла ідея створення клубу «Музичні сезони» для виконання різноманітних фортепіанних ансамблів, як дитячих, так і дорослих.

Ведуча концерту, вже відома очаківцям, кандидат мистецтвознавства, доцент обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, член Національної спілки композиторів України Петренко Ольга Миколаївна дуже яскраво та дотепно розповіла про кожного композитора та твори, які виконувалися, про напрями розвитку музичного мистецтва та багато іншого.

Перше відділення – це дитячі ансамблі українських композиторів у виконанні учнів школи: «Регтайм» Г. Классена, «Танок» О. Гоноболіна, «Друкарська машинка» О. Хромушина, «Тарантела» А. Хачатуряна, яку виконав сімейний дует «Віваче» у складі доньки та мами-викладача, що зустрічається у педагогічній практиці дуже рідко. Викладачі дуже ретельно підбирали твори – найяскравіші, найцікавіші, з шумовими ефектами та технічними складнощами, які зацікавили учнів та слухачів. Навіть, спеціально були пошиті костюми для виконання.

У другому відділенні треба було переключити публіку на класичну досить серйозну та більш складну музику. І ведучій це вдалося. Допомогла і поезія М.Заболоцького, О. Макітрюк та очаківських поетів.

Вже вкотре ми впевнилися, який великий вплив має класична музика на розвиток дитини. Як уважно слухали діти і Концерт Й.С.Баха ре мінор, С.Рахманінова №2 з серії «Антологія фортепіанного концерту», які і доросла людина не завжди розуміє. Але, коли виконуєш музику сам, зовсім інакше сприймаєш виконання інших, цінуєш їх зусилля та подолання труднощів. У залі публіка все прибувала, діти та батьки підходили після занять, причому зі всіх відділів. Були присутні викладачі інших музичних шкіл. Концерт дуже сподобався. Яскрава «Бразільєра» Д. Мійо та театральна музика знаного В. Птушкіна викликала бурні оплески та крики «Браво!!!».

Несподіваний контраст ліричних та витончених творів: «Лібер-танго» А.Пьяццоли у перекладі для двох фортепіано миколаївського композитора О. Таганова та «Ліричний вальс» О. Цфасмана викликав ще більше емоцій. Насправді, діти дуже добре розуміють сучасну музику з її несподіваними гармоніями та модуляціями. Так, «Варіації на тему В.А.Моцарта» київського композитора В.Журавицького на відому арію «Мальчик резвый, кудрявый, влюбленный» у джазовій обробці зацікавили старших учнів.

До речі, ці ноти та багато інших (7 збірок) були надані викладачам фортепіанного відділу, як методична допомога. Та й ми отримали багато подарунків: насамперед «Подяки за активну творчу співпрацю, значний вклад у виховання підростаючого покоління та вагомий внесок в пропаганду музичного фортепіанного класичного та сучасного мистецтва», ноти ансамблів, букети квітів, солодощі, а, головне - увагу, гостинність та любов. Миколаївський композитор І.Степанова-Боровська подарувала свою збірку «Мазурки і прелюдії».

Високу професійну оцінку виконання дала наш спільний викладач музичного училища Шишковська Л.Л. Відомий миколаївський мистецтвознавець, директор картинної галереї при ЧНУ ім.П. Могили Омельченко Л.А. була у захваті від почутої музики та зізналася, що не очікувала такого рівня. Прийшов насолодитися музикою і наш земляк, художник Юрій Дзінтарс, виставка якого нещодавно відкрилася в Очаківському музеї ім. Р.Г. Судковського. Багато слів вдячності ми почули від викладачів, батьків та просто слухачів, які раптово опинились на концерті. А викладачі художньої школи показали нам малюнки-портрети, зроблені на концерті їх вихованцями.

Особливу подяку ми висловлюємо адміністрації школи за організацію творчої зустрічі. Вразив нас і капітальний ремонт, зроблений буквально напередодні та профінансований районною адміністрацією Богоявленського (Жовтневого) району.
Такі зустрічі не тільки надихають на нові творчі здобутки, а й приносять практичну користь для подальшої роботи. Ми сподіваємося на подальшу творчу співпрацю та нові творчі проекти.

Робулець С.О.
керівник Очаківської дитячої філармонії