Реєстрація та облік фізичних осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України




Громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території України (Автономній Республіці Крим та місті Севастополі) або переселилися з неї, а також внутрішньо переміщені особи можуть здійснювати реєстрацію або внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (далі - Державний реєстр), отримувати картку платника податків, а також відомості про джерела доходів з Державного реєстру у будь-якому територіальному органі Державної фіскальної служби.

Пунктом 4 статті 6 Закону України від 15.04.2014 р. № 1207-VII «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» (далі - Закон № 1207-VII) визначено, що за зверненням громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території або переселилися з неї, за місцем їх перебування оформляються та видаються територіальними підрозділами Державної міграційної служби України довідки, що підтверджують місце їх перебування. Зразок такої довідки, затверджений наказом Міністерства внутрішніх справ України від 26.09.2014 р. № 997 (далі - наказ МВС України № 997).

При видачі довідки до паспорта не вноситься запис про зміну місця проживання, у довідці зазначається адреса реєстрації місця проживання на тимчасово окупованій території та повна поштова адреса громадянина, за якою йому може бути вручена офіційна кореспонденція, та яка вноситься до Державного реєстру як додаткова інформація.

Відповідно до Закону України від 20.10.2014 р. № 1706-VII «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» (далі – Закон № 1706-VII) факт внутрішнього переміщення підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи видається структурними підрозділами з питань соціального захисту населення відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 р. № 509 «Про облік внутрішньо переміщених осіб» (далі - Постанова № 509).

При цьому постановою Кабінету Міністрів України від 08.06.2016 р. № 352 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 р. № 509» зокрема, врегульовано питання перереєстрації довідок тих внутрішньо переміщених осіб, у яких адресою місця проживання зазначено адресу місцезнаходження органів державної влади, місцевого самоврядування, їхніх підрозділів.

Так, довідка, видана до 20.06.2016 р., у якій адресою фактичного місця проживання вказано адресу місцезнаходження органу державної влади, органу місцевого самоврядування, юридичної особи публічного права, її підрозділу, будь-якого іншого приміщення, за якою внутрішньо переміщена особа фактично не проживає, підлягає перереєстрації до 20.07.2016 р. Довідка, не перереєстрована у встановлений строк, не є дійсною.

Враховуючи викладене, у разі звернення осіб, які проживають на тимчасово окупованій території або переселилися з неї, а також внутрішньо переміщених осіб за отриманням послуг, пов'язаних з реєстрацією у Державному реєстрі, такі особи пред'являють паспорт громадянина України, а іноземці та особи без громадянства - посвідку на постійне проживання в Україні.

Громадяни України, які проживають на тимчасово окупованій території або переселилися з неї, та які отримали в органах ДМС довідку, що підтверджує їх місцеперебування, зразок якої затверджено наказом МВС України № 997, а також внутрішньо переміщені особи, які отримали в структурних підрозділах з питань соціального захисту населення відповідно до Постанови № 509 довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, додатково пред'являють такі довідки.

Також необхідно звернути увагу на вимогу статті 9 Закону № 1207-УІІ щодо неприйняття органами ДФС заяв для реєстрації або внесення змін до Державного реєстру, на підставі паспортних документів (свідоцтв про народження), виданих будь-якими органами, їх посадовими та службовими особами на тимчасово окуповані території, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом.

Головний державний інспектор
юридичного сектору Очаківської
ОДПІ ГУ ДФС у Миколаївській області
В.І. Наконечний