7 липня – день працівників природно-заповідної справи




7 липня, відзначають своє професійне свято люди нелегкої та сумлінної праці - працівники природно-заповідної справи. Це свято, встановлене Президентом України у 2009 році – є свідчення визнання їх вкладу у справу збереження і відновлення біологічного і ландшафтного біорізноманіття, популяризації ідей  бережливого ставлення до природи.

Природно-заповідний фонд України нараховує близько 7200 територій та об’єктів: з них 5 біосферних заповідників, 19 природних заповідників, 49 національних природних парків, 83 регіональних ландшафтних парків, 3258 заказників, 3492 пам‘яток природи, 815 заповідних урочищ, 28 ботанічних садів, 13 зоологічних парків, 58 дендропарків та 576 парків-пам‘яток садово-паркового мистецтва.

Незважаючи на те, що відсоток заповідності Миколаївської області залишається самим низьким в Україні – 3,14 %, Очаківський район відрізняється від інших. У його межах розташовано три відомих природно – заповідних об’єктів: РЛП «Кінбурнська коса», НПП «Білобережжя Святослава» та Чорноморський біосферний заповідник. І все - завдяки Кінбурнській косі, неперевершена  природа якої приваблює туристів і відпочиваючих. Піщані пляжі, чисті озера, рідкісні живі організми необхідно зберегти для майбутнього. Унікальність та вразливість цієї території потребує особливої уваги і захисту з боку держави та більш високий природоохоронний  статус.  

Щодня робітники природно-заповідних об’єктів виконують важливу і відповідальну місію – оберігають унікальні природні комплекси Кінбурнської коси, прибережні смуги та водні акваторії,  які мають велике наукове значення та історичну цінність, розповсюджують екологічні знання, тим самим, виховуючи почуття відповідальності кожної людини за свою діяльність перед нащадками.

Цей день, 7 липня, обрано невипадково, адже асоціюється він з прадавнім святом Івана Купала – з періодом, коли сонце приходить до зеніту, дає найбільше тепла та світла, виявляє свою чудодійну силу для рослинного і тваринного світу, а отже і для людини.

Існує легенда, що в Купальську ніч розквітає чарівна квітка папороті і той, хто її знайде, той усе на світі знатиме, дістане скарби, матиме найвищий врожай та не боятиметься лихих сил. Довгий час люди не знали, як розмножуються папороті, адже ніхто не бачив їх квітів. Це надавало рослині таємничості, загадковості і стало основою легенд і казок. Так і виникла легенда ніби папороть цвіте лише один день на рік.

Сподіваємося краса цієї рослини, її воля до життя та «містичні» властивості стануть щитом нашим працівникам природно-заповідної справи, які охороняють та захищають природу, досліджують її, створюють умови для  подорожей та відпочинку.

На базі НПП «Білобережжя Святослава» створений шкільний міні-парк «Борисфен», який об’єднав юних захисників природи Кінбурнської коси – учнів Василівської ЗОШ. За доброю традицією юні охоронці природи вітають своїх наставників, а ці фотографії нагадують про спільну природоохоронну діяльність та еколого - освітні заходи.

І. Форманюк,
провідний фахівець з екоосвіти РЛП «Кінбурнська коса» та НПП «Білобережжя Святослава»
Фото  І. В. Лахтіонова (НПП «Білобережжя Святослава»)