Вересень – місяць туризму і краєзнавства на Очаківщині




27 вересня відзначали Міжнародний день туризму. Це свято всіх, хто відчуває в собі поклик до мандрів, пізнання цікавих місць, на які так багата наша планета Земля! Та всі великі мандри починаються з рідного краю.

Ініціаторами цьогорічного туристко-краєзнавчого проекту традиційно виступили природно – заповідні парки: РЛП «Кінбурнська коса» та НПП «Білобережжя Святослава» за сприянням та підтримкою відділів освіти міста та району.

Взяли активну участь у проведенні заходів Очаківська міська бібліотека, військово-історичний музей їм. Суворова, школи та дитячі садки Очаківщини.

До Вашої уваги - календар туристко-краєзнавчих подій, які відбулися у першому місяці осені в Очакові та на Кінбурнській косі.

Символічно що перший похід відбувся на край Кінбурнської коси в останній день літніх канікул – 31 серпня, за участю групи старшокласників Очаківської ЗОШ №2, яку очолювали вчитель біології Н. Безлепкіна та методист відділу освіти М.Лясота.

Похід здійснено у рамках обласного молодіжного проекту «Glean. Scince. Kinburn» за підтримки громадської організації «Кінбурн» та НПП «Білобережжя Святослава.

Під час подорожі еко-туристичним маршрутом школярі дізналися про історичні події що відбувалися на Кінбурнській стрілці, екологічні ініціативи парку та результати досліджень Чорноморської Міжнародної підводної археологічної експедиції. Також відбулася акція з прибирання Кінбурнської стрілки.

За пропозицією голови Асоціації лідерів туристичного бізнесу Миколаївщини Тетяни Чичкалюк школярі попрощались з сонцем останнього літнього дня! Попереду – вересень!

«Місяць туризму та краєзнавства» впевнено продовжує крокувати Кінбурнською косою.

17 вересня учні Василівської ЗОШ - вихованці гуртка «Історичне краєзнавство», який очолює Л. П. Твердовська вирушили у похід: «Васильківські плавні-домівка козаків». Вони досліджували сучасний стан таємних козацьких проток, якими козаки перетягували чайки через Кінбурнську косу.

   

 

Відкрили сезон походів та нових досліджень члени шкільного міні-парку «Борисфен», який очолює провідний фахівець з екоосвіти НПП «Білобережжя Святослава» І.В. Лахтіонова.

18 вересня учні Покровської школи взяли участь у туристичному заході «Посвята у туристи». Подорож екологічними стежками Кінбкрнської коси та конкурсну програму для учасників заходу підготувала та провела фахівець з екоосвіти НПП «Білобережжя Святослава» Юлія Калініна.

Наймолодші учасники «Дня туризму» - вихованці дитячих садків. В акції «Турпохід для малюків»  взяли участь ДНЗ №1 «Дзвіночок», ДНЗ №2 «Золота рибка» та НВК «Сонечко».

 Для школярів Очаківських шкіл щиро відкрили двері музеї та Очаківська міська бібліотека.

13 вересня ОВІМ ім. О.В. Суворова, вперше відкрив свої двері першачкам ЗОШ №1, зустрівши їх цікавими історичними знахідками та подарував діточкам безліч позитивних емоцій.


Першокласники ЗОШ №1 разом з вчителькою Т. Лактюшиной

26 вересня ОВІМ ім. О.В. Суворова радо вітав учнів 6 класу ЗОШ №1 на заході «Туристичними стежками рідного краю». Співробітники музею пройшли разом з учнями стежками стародавніх Ольвії і Борисфену, Кінбурнської коси і Очакова.


6 клас ЗОШ №1 Учні 6 класу разом з класним керівником М.В. Конколович

27 вересня у міській бібліотеці відбулася екотуристична мандрівка Кінбурнською косою приурочена до Міжнародного дня туризму. Її учасниками стали учні 5-А та 5-Б класів Очаківської ЗОШ №2 разом з вчителем біології Н.В. Безлепкіною, класним керівником 5-Б класу О.О. Орліогло та батьками. У міській бібліотеці п’ятикласники жваво обговорювали умови туристичної подорожі по території природно - заповідних парків: РЛП «Кінбурнська коса» та НПП «Білобережжя Святослава». Фото та відеосюжети про первозданні куточки природи Кінбурна нагадали учасникам заходу про відповідальне ставлення туристів до збереження заповідних територій нашого краю.

28 вересня відбулася найбільш дальня туристична подорож. Учні 8-11 класів загальноосвітньої школи №2 разом з вчителями відвідали біосферний заповідник Асканія-Нова - унікальний куточок природи, який знаходиться на півдні України, в Херсонській області.

Це дивовижне місце вразило та залишило чимало приємних спогадів. Вони побували в заповідному степу, відвідали красивий дендропарк і були у захваті від контактного зоопарку

2 жовтня в Очаківську міську бібліотеку завітали учнів 7-Б класу Очаківської ЗОШ №1 (класний керівник Л. А. Люта) на екоосвітній захід: «Кінбурнська коса – територія екологічного туризму».

Учні взяли участь у обговоренні проблем пов’язаних з розвитком екологічного туризму на територіях природно-заповідних парків: НПП «Білобережжя Святослава» та РЛП «Кінбурнська коса» та стали активними учасниками презентації популярних книжок про екологічний туризм та краєзнавчі дослідження на Кінбурнській косі. Презентувала книжкову виставку «Поринь у чарівний світ природи Кінбурнської коси»  завідуюча Очаківської міської бібліотекою А.В. Біла.

Координатор екотуристичних заходів І.В. Форманюк,
провідний фахівець з екоосвіти РЛП «Кінбурнська коса»
та НПП «Білобережжя Святослава».