Екологічний щоденник вересня




Інформація про Міжнародні акції та незвичайні проекти у вересні 2020, про туризм та краєзнавство на Кінбурнській косі, про активних учасників екологічних заходів та організаторів.

12 вересня на території НПП «Білобережжя Святослава» стартував екологічний проект: на дні Чорного моря створили штучний риф із мушель устриць, який має стати домівкою для морських мешканців, які фільтрують і очищають воду.

18 вересня, напередодні  Міжнародного дня чистих берегів, на подвір’ї Покровської школи учні молодших класів Покровської школи та учні 5-9 класів Василівської ЗОШ навчалися правильно сортувати різні види сміття. Тепер процес сортування відходів для школярів буде не тільки корисним, але й цікавим. Практикум провела фахівець з екоосвіти НПП «Білобережжя Святослава» Юлія Калініна.

19 вересня громадська організація «Кінбурн» разом з НПП "Білобережжя Святослава" за підтримки та координації Emblas Plus провели еко-акцію до дня Чистих берегів 2020. Учасники заходу прибирали берегову лінію між рекреаційними пунктами протяжністю 5 км, в результаті було зібрано та вивезено на полігон близько 1,5 куба твердих побутових відходів.

До екологічної акції з прибирання морського узбережжя Кінбурну активно приєднались учасники військово – патріотичного наметового табору Миколаївського обласного Центру національно – патріотичного виховання, туризму і краєзнавства учнівської молоді спільно з ГО «Агенція регіонального розвитку «Причорномор’я» та «Асоціація інвалідів та ветеранів АТО (І.Шполянський). Табір «Спарта» за тиждень згуртував більше тридцяти вихованців гуртків, серед яких були і очаківські школярі ЗОШ №4 – активні енергійні учасники гуртка «Чайка» зі своїм керівником Олегом Череватенко.

18-20 вересня учні Василівської школи під керівництвом Л.П. Твердовської  взяли участь у роботі табору «Спарта» та разом з його відвідувачами приєдналися до Міжнародного дня чистих берегів на Кінбурнській косі.

21 вересня учні 10 класу ЗОШ №2 м. Очаків приєдналися до Міжнародного дня чистих берегів та Всесвітнього дня прибирання (World Cleanup Day). Під час еколого-освітнього заходу учасники акції очищали від сміття узбіччя доріг, що ведуть до морського причалу та обговорювали  проблеми поводження з відходами. Організатори заходу: вчитель біології та екології ЗОШ №2 Наталя Вікторівна Безлепкина, класний керівник 10 класу Оксана Сергіївна Вишинська, вчитель фізкультури Олексій Олексійович Бичков.

24 вересня учні Василівської ЗОШ відзначили Всесвітній день моря масштабним прибиранням узбережжя Дніпро – Бузького лиману. Організатор акції Любов Петрівна Твердовська.

27 вересня на Кінбурнській косі відзначили Всесвітній День туризму. Традиційна подорож по маршруту «Покровська школа – Ягорлицька затока» розпочалася зі збору сміття, залишеного відпочиваючими по дорозі на море.  Організатор заходу фахівець з екоосвіти НПП «Білобережжя Святослава» Юлія Калініна нагадала школярам правила поводження у природно-заповідних об’єктах, провела вікторину «Ми туристи» та запросила учасників подорожі до туристичних змагань. Дві команди - учні 3 класу Покровської ЗОШ та учні 5 та 7 класів Василівської ЗОШ намагалися як найшвидше встановити та розібрати намети. Звичайно дружба перемогла!  

28 вересня з нагоди Всесвітнього дня туризму Очаківська міська бібліотека організувала виставку книжок та запросила учасників і переможців літньої он-лайн вікторини «Цікавинки Кінбурну», яку провела вчитель історії Василівської ЗОШ Любов Петрівна Твердовська у рамках щорічного краєзнавчо – природничого конкурсу «Краю мій рідний! - 2020», започаткованого РЛП «Кінбурнська коса». Завідуюча міською бібліотекою Ганна Біла вручила грамоти переможцям вікторини Марині Мазур, Олександру Хабловському (грамоту отримав батько Олександра) та авторські екземпляри книги «Хроніки Землі Кінбурнської». Ще одна грамота чекає на переможницю Ганну Володимирівну Онкович – українського науковця доктора педагогічних наук, професора, яка з задоволенням приймала участь у конкурсі.

29 вересня провідний фахівець з екоосвіти НПП «Білобережжя Святослава» Ірина Лахтіонова урочисто вручила грамоти переможцям літньої он-лайн вікторини «Цікавинки Кінбурну» жителям Кінбурнської коси. На фото Ірина Вікторівна Іванова, Марина Анатоліївна Мурленко, учениця 10 класу Василівської ЗОШ Варвара Агафонова, організатор вікторини Любов Петрівна Твердовська та Наталя Володимирівна Свистуха.

І.Форманюк,
провідний фахівець з екоосвіти
РЛП «Кінбурнська коса» та НПП «Білобережжя Святослава»