Акція «Від ялинки до ікринки»




Вже четвертий рік поспіль учні Василівської ЗОШ І – ІІІ ступенів Очаківської районної ради, які є членами шкільного міні – парку «Борисфен», приймають активну участь в акції «Від ялинки до ікринки», координатором якої є національний природний парк «Білобережжя Святослава».

Акція проходить в декілька етапів: збір новорічних ялинок, які опинилися на смітнику, виготовлення гнізд для нересту риби, встановлення гнізд у водоймі та проведення спостережень за результатами під час нересту.

В березні наставники - природоохоронці Василівського відділення НПП «Білобережжя Святослава» влаштували для екобригади «Друзі природи» (9 клас) майстер-клас по виготовленню гнізд для нересту риби із зібраних ялинок.

Було цікаво не лише спостерігати процес «перетворення» ялинки на гніздо, а й самому, дотримуючись правил техніки безпеки, долучитися до процесу виготовлення.

25 зібраних ялинок за годину перетворилися на 40 гнізд для нересту риби, які вже в перший тиждень квітня, із членами екобригад «Левант» та «Орхідея», було встановлено на озері «Велике» неподалік населеного пункту Василівка.

Цьогорічний майстер-клас відвідали і новачки- екобригада «Пелікан» (учні 5 класу), яким також запропонували долучитися до дослідницького проекту.

Встановлені гнізда на озері будуть перебувати тимчасово, на період нересту, з надією на те, що коропові, які почнуть заходити на нерест у квітні-травні, обов’язково скористаються цими експериментальними гніздами і в акваторії Дніпро Бузького лиману, можливо почнеться їх збільшення.

Дякуємо всім організаторам Василівського відділення НПП «Білобережжя Святослава» за цікавий майстер – клас та корисні поради, які привідкрили завісу кропіткої і важкої праці природоохоронця.

І. Лахтіонова,
провідний фахівець з екоосвіти НПП «Білобережжя Святослава»