ТОП - 7 екозаходів НПП «Білобережжя Святослава»




У НПП «Білобережжя Святослава» визначили сім найважливіших екологічних заходів, що відбулися на узбережжі водно-болотних угідь Кінбурнської коси у рамках щорічного екомарафону «Збережемо водно-болотні угіддя – збережемо біорізноманіття Кінбурна!». Фахівці з екоосвіти парку залучили до участи у заходах учнів місцевих шкіл, розташованих на Кінбурнському півострові.

1.Облік орлана-білохвоста

24 січня за ініціативою НПП «Білобережжя Святослава» був проведений «Регіональний облік орланів – білохвостів на території національних природних парків Нижнього Придніпров’я: НПП «Білобережжя Святослава», НПП «Нижньодніпровський», НПП «Олешківські піски».

У обліку традиційно взяли активну участь учні шкіл, розташованих на Кінбурнській косі.

Учні Василівської ЗОШ – члени шкільного міні-парку «Борисфен» вели спостереження за орланами – білохвостами з Високої кучугури, розташованої серед «Попових» озер.

Начальник Василівського відділення НПП Наталія Калина розповіла дітям про те як правильно у польоті визначати вік орлана-білохвоста. На які деталі обов’язково потрібно звертати увагу і навіщо.

До обліку орланів приєдналися також учні Покровської ЗОШ. Фахівець з екоосвіти НПП Юлія Калініна привела дітей до спостережної вишки, з якої проводять обліки орланів-білохвостів працівники національного парку та приєдналась до спостережень. Юним орнітологам пощастило побачити дорослого орлана який повертався з полювання до свого гнізда у сосновому лісі. Школярі дізналися багато цікавого про орланів - білохвостих - санітарів водно-болотних угідь.


Учні Покровської школи

2.Виїзний орнітологічний практикум на узбережжі Ягорлицької затоки

У районі кордону «Біла хата» розташована система озер, які мають з’єднання з Ягорлицькою затокою, котра має статус водно - болотне угіддя Міжнародного значення.

На цих озерах та затоці 12 учнів Василівської ЗОШ - члени дитячої групи Товариства охорони птахів України спостерігали за водно-болотними птахами у рамках Великого Зимового обліку “Birdwatch”. Під час заходу на них очікували приємні зустрічі з крилатими мешканцями водно-болотних угідь: лебедями, лунями, чаплями, мартинами, крижнями та фазанами.

Бути уважним та спостережливим - це риси еколога-професіонала, які є основою цієї професії. Розміри, форма, окрас, голос, техніка польоту. Все це важливо знати для визначення птахів при спостереженні за ними.

Підготували захід працівники Василівського науково-дослідного природоохоронного відділення НПП «Білобережжя Святослава» (начальник відділення Н.В. Калина) та провідний фахівець з екоосвіти парку І.В. Лахтіонова.

   

Дитяча група Товариства охорони птахів України яку очолює І.В. Лахтіонова(с. Василівка)

3. Акція «Наша допомога птахам»

Людська турбота про птахів в зимовий період ніколи не була і не буде зайвою. Відчути себе справжніми «охоронцями природи» та допомогти мешканцям коси – такий шанс отримали члени шкільного міні-парку «Борисфен» з с. Василівка, під час традиційного зимового практикуму. В районі «Солодки» - там де внутрішні прісноводні озера межують із лісом, вони відвідали стаціонарні годівнички для птахів та засипали їх зернової сумішшю.

4. Подорож на нерестові озера Кінбурна

Другий день екомарафону - незабутня подорож на озеро «Велике», яке має водообмін із Дніпро – Бузьким лиманом. На одному із таких пунктів з’єднання «Перший брідок» – місце нересту коропових, побували дослідники міні-парку – учасники акції «Нерест» разом з провідним фахівцем з екоосвіти НПП І.В. Лахтіоновою

   

Ця місцина приваблює любителів порибалити на вудочку як навесні так і влітку. І, нажаль, сміття, яке рибалки залишають після себе ніде саме по собі не зникає, а навпаки – забруднює середовище. Учасники заходу зібрали на своєму шляху пластикове сміття.

А щоб не схибити і знайти правильний шлях додому прийняли участь у майстер-класі від Л.П. Твердовської - «Компас у кишені».

5. Екскурсія на узбережжя Ягорлицької затоки

Екскрсія відбулася 2 лютого в останній день екомарафону «Збережемо водно-болотні угіддя - збережемо біорізноманіття Кінбурна»

Покровські школярі разом з фахівцем з екоосвіти НПП «Білобережжя Святослава» Юлією Калініною відправилися на екскурсію до узбережжя ВБУ міжнародного значення Ягорлицька затока.

Діти підготували гостинці для пернатих мешканців затоки.

   

Побачили лебедів, яких дуже багато прилітає зимувати саме на Ягорлик. Лебедів приваблюють мілководдя та безліч їжі, а саме: водорості, ракушки та маленька риба. Також учасники акції долучились до збору сміття, яке шкодить птахам та навколишньому середовищу.

6. Конкурс малюнків «Птахи водно - болотних угідь Кінбурна очима дітей», проходить зараз серед учнів Покровської ЗОШ.

7. Конкурс віршів: «Голос на захист птахів ВБУ Кінбурна» був оголошений серед учнів Василівської ЗОШ. Нижче приводимо твори його учасників.

Варвара Агафонова, 9 клас

ЛИСКА
Лис, не пташка - хитрий звір.
Має хутро, хвостик.
Нас полює в комишах
З’їсти дуже хоче.
Я до лиса не піду,
Хоч я майже родич.
Трійка літер - спільний скарб,
А «кря» сказати не може.

МАРТИН
Нас декілька видів побачиш
під морем.
Ширяєм над хвилями й …
не знаємо горя.
Всіх імен люди наших не знають.
Вони просто чайками
нас називають.

ГАГА (ПУХІВКА)
Гніздо я будую в Північних краях,
А взимку зігрітись лечу на моря.
На півдні морозно - тут теж замерзаю.
Тому я і шубку свою не знімаю!

Анастасія Ляшевська, 9 клас

ТРИВОГА

Щось сполохало чайок вночі,
На воді доріжки засвітило.
Тут хочеш-не хочеш-кричи!
Бо щось у кущах задвигтіло.

Дикий вепр чи інша тварина
Полює на здобич, хто знає?
Можливо, рушницю наводить людина
Й заради забави вбиває?

Лише мить – і нікого у світі!
Очерет онімів на хвилину.
Минає година –і гомін в повітрі
Шепоче про ранок скоріше.

Іванна Семенюк, 9 клас

ФАЗАН
Фазаниха і фазан
Годували фазанят.
Батько – птах на варті ходить,
Діточок своїх обходить.
Мати – пташка тихо встала…
Швидко всіх нагодувала.

Іванна Семенюк, 9 клас


ОРЛАН БІЛОХВОСТИЙ
У небі орлан – білохвостий кружляє.
Він здобич свою необачну шукає.
Шукає над степом
Шукає над лісом
Та ось вона здобич -
Сховалась за мисом.

 Екомарафон завершується, але турбота про мешканців водно - болотних угідь юними природоохоронями на території об’єктів ПЗФ Кінбурнської коси продовжується.

Заходи, до яких ми залучаємо школярів, покликані звернути увагу на цінність та високий природоохоронній статус водно - болотних угідь Кінбурнської коси. А зимові краєвиди, добрий настрій та позитивні емоції від побаченого, почутого та зробленого на користь природи - ще один шанс нагадати учасникам екологічних заходів, що рідну природу потрібно розуміти, поважати та оберігати.

І.В. Форманюк
провідний фахівець з екоосвіти РЛП «Кінбурнська коса»
та НПП «Білобережжя Святослава»